ΤΑ ΖΩΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΑΒΟΙ ΜΑΣ και Η ΦΥΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΣΙΦΛΙΚΙ ΜΑΣ!!!

Εάν θέλουμε να σταματήσει όλο αυτό το άδικο μαρτύριο, τότε η λύση είναι μία : ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ να αγοράσουμε και να καταναλώσουμε οποιοδήποτε ζωικό προϊόν !!! Ούτε τρόφιμα ζωικά, ούτε δέρμα, ούτε γούνα, ούτε μπιμπελό και προσέχουμε πάντα τα προϊόντα που αγοράζουμε, να είναι οικολογικά και να μην έχουν δοκιμαστεί σε ζώα !!! Δεν θέλουμε να είμαστε ο άνθρωπος.... "Φάτα-ούλας" !!!

Thursday, 16 April 2015

Μεγάλη Εβδομάδα στην περιοχή της Μάνης!

     Η Μάνη με τα βραχώδη όρη της, τα μικρά πετρόκτιστα χωριά της, τα κάστρα της και τις άγριες ακτές της, πάντα έχει κάτι ιδιαίτερο αυτό το τοπίο, το οποίο συνδυάζει φύση και παράδοση. Η Μάνη είναι πάντα όμορφη, αλλά τώρα την Άνοιξη είναι μαγική! Το βραχώδες τοπίο της είναι στολισμένο με άνθη αγριολούλουδων και θάμνων, που σου υπενθυμίζουν, ότι η φύση είναι ο καλύτερος κηπουρός! Φθάνει να τον αφήσουμε ήσυχο, για να μπορεί να κάνει σωστά την δουλειά του!!... 


       Στην Πελοπόννησο υπάρχουν πολλά ωραία οργανωμένα κάμπινγκ. Εμείς ως βάση επιλέξαμε το κάμπινγκ Μελτέμι, στην περιοχή Μαυροβούνι, έξω από το Γύθειο, όπου αφήσαμε το τροχόσπιτο στον ωραίο ελαιώνα του κάμπινγκ, ο οποίος καλλιεργείται με βιολογικό τρόπο, δηλαδή χωρίς βλαβερά λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Eάν θέλεις, κάνε "κλικ" στην επάνω φωτογραφία  και επισκέψου την ιστοσελίδα του κάμπινγκ.


    Ακριβώς μπροστά από το κάμπινγκ απλώνεται η ωραία, μεγάλη παραλία του Μαυροβουνίου, όπου μάλιστα το καλοκαίρι ωοτοκεί η θαλάσσια χελώνα Καρέττα-Καρέττα. 
     Αυτό που σε ενθουσιάζει ιδιαίτερα, είναι η  ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ! Πουθενά δεν υπάρχουν σκουπίδια κάτω, ενώ παντού υπάρχουν Κάδοι Ανακύκλωσης!


     Η φύση αυτήν την εποχή, όπου και εάν κοιτάξεις, είναι καταπληκτική!


     Κατευθυνόμενος από τον ανατολικό δρόμο νότια, προς το Ακρωτήριο Ταίναρο θα συναντήσεις πολλές ομορφιές!

                    
     Και,φυσικά, αυτήν την εποχή ανθίζουν διάφορα είδη ορχιδέας!


     Ολόκληροι λόφοι σε λευκό-μωβ χρώμα από τις ανθισμένες φασκομηλιές!


     Στο νοτιότερο σημείο της Μάνης βρίσκεται το Ακρωτήριο Ταίναρο.  Εδώ σταματάει ο αυτοκινητόδρομος και αριστερά υπάρχουν τα ερείπια του αρχαίου Ναού του Ταινάριου Ποσειδώνα,


ενώ δεξιά ξεκινάει το μονοπάτι προς τον φάρο του Ακρωτηρίου, ο οποίος βρίσκεται πίσω από τον λόφο, μετά από περίπου 45΄λεπτά πεζοπορία.


     Στην αρχή του μονοπατιού υπάρχει ένα ψηφιδωτό ρωμαϊκών χρόνων με ελληνικά σχέδια, το οποίο δυστυχώς είναι απροστάτευτο και εκτεθειμένο σε κάθε μορφή κινδύνων...


     Και όλα τα βράχια, τα οποία είναι κατάξερα το καλοκαίρι, τώρα σφύζουν από ζωή!


     Στο τέλος του μονοπατιού βρίσκεται ο φάρος του Ακρωτηρίου Ταινάρου. Σημειωτέον, ότι το Ακρωτήριο Ταίναρο είναι το νοτιότερο σημείο της Πελοποννήσου και εδώ βρίσκεται μία σπηλιά, η οποία είναι προσβάσιμη μόνον από την θάλασσα, με βάρκα ή κολύμβηση, την οποία οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν, ότι ήταν πύλη προς τον "άλλο κόσμο", τον  Άδη.


     Ολόκληρη η περιοχή, όπως σχεδόν παντού στην Ελλάδα, είναι γεμάτη με άγρια πράσα, έτοιμα να ανθίσουν. Είναι πολύ νόστιμα και απορούμε, γιατί στα εστιατόρια δεν προσφέρουν περισσότερα εδέσματα με πράσα, όπως πρασόπιτες, ή πρασοκεφτέδες, σούπες, ή σε σάλτσες για μακαρόνια, ωμά σε σαλάτες κ.ά. Το φυτό αυτό θα μπορούσε άνετα να καλλιεργείται βιολογικά σε αυτόν τον ξερότοπο, αφού είναι τόσο ανθεκτικό, ώστε να φυτρώνει από μόνο του!
     Συμβουλή: Ποτέ να μην ξεριζώνεις τα φυτά! Μπορείς να κόψεις τα φύλλα τους ή τα βλαστάρια τους, αλλά ΜΗΝ τα ξεριζώνεις! Εάν τα αφήσεις να ζήσουν, σε λίγες ημέρες θα ξαναβλαστήσουν και θα μπορέσει και κάποιος άλλος να μαζέψει φύλλα ή βλαστούς! Καί τα φυτά θα κάνουν τον κύκλο τους, θα ανθίσουν, θα βγάλουν σπόρους και θα πολλαπλασιαστούν! Ενώ, εάν αρχίσουμε όλοι να τα ξεριζώνουμε, είναι αυτονόητο, ότι θα τα εξαφανίσουμε!...


     Όλη η δυτική ακτή της Μάνης είναι υπέροχη: Βάθεια, Γερολιμένας, Αρεόπολη και πολλά άλλα χωριά, είναι όλα πανέμορφα! Ένα από τα πολλά και ωραία πέτρινα εκκλησάκια είναι ο Άγιος Νικόλαος βόρεια του Οίτυλου.


     Στο παραθαλάσσιο χωριό Στούπα ξεκινάει ένας ποδηλατόδρομος σχεδόν έξη χιλιομέτρων, ο οποίος καταλήγει στο γειτονικό, επίσης παραθαλάσσιο, χωριό Άγιος Νικόλαος.


     Ο ποδηλατόδρομος περνάει στην αρχή μέσα από ελαιώνες.


     Σύντομα φθάνει στην ακτή και συνεχίζει παράκτια μέχρι τον Άγιο Νικόλαο.     Όλη η διαδρομή είναι καλά σηματοδοτημένη, αλλά κάποιοι ανεγκέφαλοι κατέστρεψαν μερικές από τις πινακίδες....


     Στον δρόμο υπάρχουν σαύρες, που σου επιτρέπουν να τις πλησιάσεις και να τις παρατηρήσεις από κοντά. Είναι ωραίο να μην σε φοβούνται τα ζώα και να σε εμπιστεύονται!


     Ο ποδηλατόδρομος καταλήγει πολύ κοντά στο όμορφο λιμανάκι του Αγίου Νικολάου.


     Έξω από την Αρεόπολη βρίσκεται το χωριό Διρό και στην ακτή είναι η είσοδος των παγκοσμίως γνωστών Σπηλαίων του Διρού, όπου βρέθηκε ο σκελετός ενός πάνθηρα περίπου 18.000 χρόνων και όπου σήμερα φωλιάζουν νυκτερίδες, ενώ στα νερά του Σπηλαίου ζουν χέλια! Το εισιτήριο για τους ενήλικες είναι 12,- ευρώ και αξίζει να το επισκεφθείς! Η επίσκεψη μέσα στον λαβύρινθο του Σπηλαίου γίνεται με βάρκα, με οδηγό, ο οποίος εξηγεί τα ευρήματα των σπηλαιολόγων και στην συνέχεια πηγαίνεις ένα τμήμα με τα πόδια. 


     Η βάση μας είναι πάντα στο κάμπινγκ Μελτέμι, όπου το μεσημέρι κάτω από τον ίσκιο των ελαιοδένδρων αισθάνεσαι σαν σε όαση! Συχνά δεχόμαστε επισκέψεις από πουλιά ή από γάτες, οι οποίες γνωρίζουν, ότι οι περισσότεροι κατασκηνωτές αγαπούν και ταϊζουν τα ζώα! Και όταν περάσει το μεσημεριανό λιοπύρι συνεχίζουμε τις εξόδους μας...


     Δυστυχώς, δεν υπάρχει ακόμη φυτοφαγικό εστιατόριο στην περιοχή, μπορείς όμως σχεδόν παντού να παραγγείλεις νοστιμότατα vegan εδέσματα! Πολύ κοντά στο κάμπινγκ, μόλις δύο λεπτά με το ποδήλατο,  υπάρχει η ψησταριά "όπως παλιά", η οποία μας ενθουσίασε με το ωραίο, ζεστό της περιβάλλον, με την ευγένεια των ιδιοκτητών της, με την πλούσια σε vegan επιλογές κουζίνα της και με τις λογικότατες τιμές της! 


     Αυτήν την εποχή, εκτός από τις νοστιμότατες σαλάτες, τους γίγαντες, τα αμπελοφάσουλα με σπανάκι και πολλές άλλες νοστιμιές, προσφέρουν και αγριοσπαράγγια, τις λεγόμενες "οβριές"! Όσο για το κρασί, το φτιάχνουν οι ίδιοι, είναι υπέροχο και βιολογικής καλλιέργειας!


     Aκολουθώντας τον παραλιακό δρόμο του Γυθείου, βορειοανατολικά προς τους Μολάους, σε λίγα λεπτά θα δεις την παραλία Γλύφα, με το σκουριασμένο "κουφάρι" ενός καραβιού, το οποίο βρίσκεται κολλημένο στην άμμο εδώ και δεκαετίες... Η παραλία αυτή, καθώς και άλλες παραλίες εδώ γύρω, ανήκουν στην Ζώνη του Δέλτα του ποταμού Ευρώτα. Εδώ ζουν σπάνια είδη πουλιών και γι΄αυτό έχει χαρακτηρισθεί ως Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά της Ελλάδος (Σ.Π.Π.Ε.).  Εάν θέλεις να διαβάσεις περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, κάνε "κλικ" στην επάνω φωτογραφία και επισκέψου την ιστοσελίδα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.
    Η περιοχή συμπεριλαμβάνεται στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000, το οποίο την δεκαετία του 90΄ πολεμήθηκε πάρα πολύ από κάποιους, που ήθελαν να βλέπουν την φύση ως "τσιφλίκι" τους! 


      Επίσης, εδώ, όπως και στις γειτονικές παραλίες, φύονται διάφορα σπάνια είδη φυτών και ωοτοκεί η θαλάσσια χελώνα Καρέττα - Καρέττα. Το καλοκαίρι, την εποχή της ωοτοκίας της, ο Σύλλογος Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας "Αρχελών" αγωνίζεται εδώ και δεκαετίες για την επιβίωση του είδους ενημερώνοντας τους επισκέπτες για το πώς πρέπει να κινούνται στην παραλία, έτσι ώστε και εκείνοι να απολαύσουν τις διακοπές τους, αλλά και οι χελώνες να μπορέσουν να ζήσουν!
     Εάν θέλεις να διαβάσεις περισσότερες πληροφορίες για το έργο του "Αρχελών", ή και να συμμετέχεις ως εθελοντής στις δραστηριότητές του, κάνε "κλικ" στην επάνω φωτογραφία και επισκέψου την ιστοσελίδα του.


     Μετά τους Μολάους στην ανατολική ακτή φαίνεται ο βράχος, όπου βρίσκεται η παλαιά πόλη της Μονεμβασίας μέσα στα τείχη της. Εάν θέλεις, μπορείς να αφήσεις το αυτοκίνητο στην Γέφυρα, έτσι ονομάζεται η νέα πόλη πριν την γέφυρα και να πας με τα πόδια απέναντι. Η διαδρομή είναι περίπου 15 λεπτά. 


     Ο κόσμος που κατοικεί εδώ σέβεται την ιστορία και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του τόπου του. 


     Στην κορυφή του βράχου βρίσκεται η βυζαντινή Εκκλησία της Αγίας Σοφίας, αλλά και στο εσωτερικό της Μονεμβασίας βρίσκονται πολλές μικρές, παλαιές Εκκλησίες, κάθε μία με την δική της ομορφιά.


     Η αρχιτεκτονική των μικρών, παραδοσιακών σπιτιών δένει απόλυτα με το όμορφο φυσικό περιβάλλον!


     Στον βράχο της Μονεμβασίας αυτήν την εποχή φωλιάζουν πολλά είδη πουλιών και ένα από τα φυτά που ανθίζουν τώρα, είναι το γιγαντιαίο, άοσμο μάραθο (Ferula communis).


     Πολλά καταστήματα με τουριστικά είδη πωλούν εντόπια, ή και εισαγόμενα, προϊόντα οικολογικής γεωργίας, όπως είναι η μαρμελάδα από μαύρα μούρα της φωτογραφίας, γεγονός που αποδεικνύει τις αυξανόμενες προτιμήσεις των Ευρωπαίων σε βιοκαλλιεργημένα προϊόντα.  Και συχνά στον δρόμο σου συναντάς πιστοποιημένα αγροκτήματα βιολογικής γεωργίας, όπου μπορείς να αγοράσεις κατ΄ευθείαν από τον παραγωγό πολύ καλά προϊόντα, όπως λάδι, ελιές, κρασί και πολλά άλλα.   


     Στο Μαυροβούνι, πολύ κοντά στο "κάμπινγκ Μελτέμι" περνάει το διεθνές μονοπάτι Ε4, το οποίο αρχίζει στην Κύπρο, διασχίζει την Κρήτη, στην Νότιο Πελοπόννησο περνάει ... μέσα από το Γύθειο και συνεχίζει βόρεια, μέχρι την Βόρειο Ελλάδα, από όπου συνεχίζει μέσω Boυλγαρίας, Ρουμανίας, Ουγγαρίας, Αυστρίας, Γερμανίας, Ελβετίας, Γαλλίας, μέχρι την Ισπανία!
     Η συντήρηση και η προβολή αυτού του μονοπατιού θα μπορούσε να είναι πόλος έλξης για πολλούς φυσιολάτρες, ορειβάτες τουρίστες από όλη την Ευρώπη.  Μία μορφή ήπιου τουρισμού, η οποία θα έπρεπε εδώ και πολλά χρόνια να προωθηθεί!
     

     Όμως στην Ελλάδα, αντί όλοι, Πολιτεία και πολίτες, να φροντίζουμε, ώστε να προωθείται ο ήπιος, δηλαδή ο οικολογικός, τουρισμός, υπάρχουν ακόμη κάποιοι με πολύ πρωτόγονα μυαλά και ένστικτα, οι οποίοι πυροβολούν τις πινακίδες, όπως είναι η πινακίδα του μονοπατιού Ε4 της επάνω φωτογραφίας.

     
     Ή όπως είναι η πυροβολημένη πινακίδα της Μεσσηνίας στην φωτογραφία αριστερά, ή όπως είναι η πυροβολημένη πινακίδα του κ.ο.κ. στην φωτογραφία δεξιά, που προειδοποιεί τους οδηγούς για την επικίνδυνη στροφή που θα συναντήσουν. Οι ανεγκέφαλοι αυτοί καταστρέφουν δημόσια περιουσία, την οποία πληρώνουμε όλοι εμείς οι φορολογούμενοι πολίτες!


     Ακόμη και την πινακίδα μέσα στον ελαιώνα του κάμπινγκ, που προειδοποιεί ότι απαγορεύεται η θήρα, έχουν πυροβολήσει αυτά τα "πυροβολημένα μυαλά"!


     Η περιοχή της Μάνης είναι υπέροχη και όταν έρχεται η ώρα να φύγεις, ήδη σκέπτεσαι, πότε θα ξαναέλθεις! Το Μεγάλο Σάββατο αρχίζει η επιστροφή προς την Ερέτρια, με σκοπό να γιορτάσουμε εκεί το Πάσχα με ένα σούπερ-vegan Πασχαλινό τραπέζι!! 
     Kαι όποιος πιστεύει, ότι το Πασχαλινό τραπέζι των vegans υστερεί σε νοστιμιές, μπορεί να κάνει "κλικ" στην επάνω φωτογραφία και να επισκεφθεί το μπλογκ "vegan και νόστιμο", ένα από τα πολλά πλέον πολύ καλά ελληνικά μπλογκς με vegan συνταγές!!