Sunday 28 June 2015

Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων.

     Η Αλόννησος μαζί με τα νησάκια στα βορειοανατολικά της αποτελούν από το 1993 ένα από τα μεγαλύτερα Προστατευόμενα Θαλάσσια Πάρκα της Ευρώπης. Πυρήνας του Πάρκου είναι το νησί Πιπέρι, όπου απαγορεύεται σχεδόν κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα! 
     Εάν θέλεις, κάνε "κλικ" στην ακόλουθη φωτογραφία με την παραλία "Πλάκες" της Αλοννήσου και επισκέψου την ιστοσελίδα του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων:


     Ο Σύλλογος Προστασίας της Φώκιας Μονάχους-Μονάχους (Mom)  αγωνίζεται στην Αλόννησο ήδη από την δεκαετία του 80΄. Αρχικά έστηνε κάθε καλοκαίρι περίπτερο στο νησί ενημερώνοντας τους εντόπιους και τους ξένους για την ύπαρξη της φώκιας στην περιοχή και την σημασία που έχει η προστασία της θαλάσσιας ζωής. Σήμερα στεγάζεται σε γραφείο στο λιμάνι Πατητήρι και συνεχίζει τον αγώνα της ενημέρωσης με πολλές παράλληλες δραστηριότητες.
     Εάν θέλεις, κάνε "κλικ" στην ακόλουθη φωτογραφία, επισκέψου την ιστοσελίδα του Συλλόγου και ενημερώσου για το έργο του, ή λάβε μέρος στις δραστηριότητές του: 


     Ο χαρακτηρισμός της περιοχής ως Εθνικό Προστατευόμενο Θαλάσσιο Πάρκο είχε ως αποτέλεσμα να προστατευθεί η φύση στην ξηρά και στην θάλασσα και να αναπτυχθεί ο "ήπιος" τουρισμος. Τουρίστες από όλον τον κόσμο, φυσιολάτρες, έρχονται με σκοπό όχι να καταστρέψουν ό,τι έχει απομείνει ζωντανό, αλλά με σκοπό να απολαύσουν την παρατήρηση της φύσης και της ζωής στην ξηρά και στην θάλασσα. Στο νησί υπάρχουν πολλές διαδρομές για πεζοπόρους, και τα καϊκια πραγματοποιούν καθημερινά διάφορα δρομολόγια προς τις παραλίες και τα νησάκια του Πάρκου. Επίσης, η προστασία της θάλασσας είχε ως αποτέλεσμα την διατήρηση της ποικιλομορφίας της θαλάσσιας ζωής και την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού. 
     Εάν θέλεις, κάνε "κλικ" στην εικόνα με την θαλάσσια ανεμώνη και επισκέψου την ιστοσελίδα της Ikion Diving (παρατήρηση: Ικίων ονομάζονταν οι κάτοικοι της Αλοννήσου στην αρχαιότητα):


     Στην Αλόννησο υπάρχουν δύο κάμπινγκ. To Camping Rocks βρίσκεται μέσα σε ένα πευκοδάσος πολύ κοντά σε υπέροχες βραχώδεις ακτές (φυσικές πλάκες) κοντά στο λιμάνι Πατητήρι. (Ονομάζεται "Πατητήρι", επειδή παλαιά στο νησί οι εντόπιοι καλλιεργούσαν πολλά σταφύλια και παρήγαγαν κρασί. Πραγματικά το κρασί της Αλοννήσου είναι εξαιρετικό και αξίζει να το δοκιμάσεις!)
     Εάν θέλεις πληροφορίες για το κάμπινγκ, κάνε "κλικ" στην ακόλουθη φωτογραφία με τον μικρό κολπίσκο, στον οποίο οδηγεί ένα μονοπάτι μόλις βγεις από το κάμπινγκ. Απέναντι (δηλαδή προς τον Νότο) φαίνεται η Β. Εύβοια και συχνά περνούν δελφίνια από την περιοχή!