Monday 27 July 2015

Περιβαλλοντική Πληροφορία. Συνθήκη Άαρχους (Aarhus)

          Το 1998 υπεγράφη η Σύμβαση για την Περιβαλλοντική Πληροφορία στο Άαρχους της Δανίας. Η Σύμβαση αφορά στην πρόσβαση του κοινού στις πληροφορίες, την συμμετοχή του στην λήψη αποφάσεων και την πρόσβασή του στην Δικαιοσύνη για περιβαλλοντικά θέματα.
     Σύμφωνα με την Σύμβαση του Άαρχους έχουμε το Δικαίωμα να ενημερωνόμαστε για θέματα περιβάλλοντος. Οι αρμόδιες Υπηρεσίες υποχρεούνται να μας απαντήσουν.
     Μάθε για το καθεστώς ένδικης προστασίας του πολίτη, όταν το αίτημά του προς τις Δημόσιες Αρχές για παροχή πληροφοριών για θέματα περιβάλλοντος δεν ικανοποιείται, ή ικανοποιείται πλημμελώς! Οι καταγγελίες πολιτών υποβάλλονται προς αξιολόγηση στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και στον Συνήγορο του Πολίτη.
     Εάν θέλεις, κάνε "κλικ" στην ακόλουθη εικόνα και ενημερώσου στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το Δικαίωμά σου στην Περιβαλλοντική Πληροφορία. Στην εικόνα απεικονίζεται το Limonium, ένα πανέμορφο φυτό της παραλίας, που εκτοπίζεται από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις, αυτοκίνητα, μπουλντόζες κ.λ.π. Υπήρχε μέχρι την δεκαετία του 70΄ παντού στην παραλία της Ερέτριας. Σήμερα σώζονται ελάχιστα....