Saturday 9 July 2016

Vegan πιάτα και vegan μενού με τον όρο "vegan" βρίσκεις πλέον και σε ελληνικά εστιατόρια!

Πάντοτε και παντού στην Ελλάδα προσφέρονταν στα εστιατόρια φυτικά γεύματα και πιάτα. Όμως σε πολλά φαγητά, όπως κολοκυθοκεφτέδες, πίτες, σάλτσες κ.λ.π. ο πελάτης δεν γνώριζε, εάν το γεύμα είναι 100 % φυτικό, ή εάν περιέχει και ζωικά προϊόντα, όπως αυγό, γάλα κ.λ.π. Σήμερα, όλο και περισσότερα εστιατόρια σε όλην την Ελλάδα, όπως και σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο, αναγράφουν την λέξη "vegan" στον κατάλογο, έτσι ώστε ο πελάτης, Έλληνας ή ξένος, να γνωρίζει αμέσως εάν πρόκειται για ένα 100 % φυτικό πιάτο. Αυτό διευκολύνει όλους: πελάτες, εστιάτορες και σερβιτόρους.
Κάποια εστιατόρια μάλιστα έχουν ξεχωριστή πινακίδα με vegan μενού, όπως για παράδειγμα το ουζερί "ο Λουκάς" στην παραλία Καμείρου της Ρόδου:


Ένα vegan μενού μπορεί πολύ εύκολα να "στηθεί" σε κάθε εστιατόριο, ουζερί, πιτάδικο, κ.λ.π. με συνδυασμούς φυτικών προϊόντων, τα οποία διαθέτει το κάθε κατάστημα, όπως φαίνεται το παράδειγμα της φωτογραφίας: 


Υπάρχουν και εστιατόρια, όπως ο "Γλάρος" στο Μασούρι της Καλύμνου, τα οποία γνωρίζουν καλά τί θα πεί vegan! 


Εδώ προσφέρεται πλήρες vegan μενού, πρωινό, σάντουιτς, φαλάφελ, πίτσες, ποικιλία σε γλυκά, όπως είναι βάφλες, ή κρέπες, όλα με φυτικό τυρί, ή με φυτικό γάλα. Και σε καλές τιμές:


Και σε πιτάδικα βρίσκεις vegan πίτα! Και μάλιστα στο Μασούρι την φτιάχνουν αντικαθιστώντας το κρέας με ψητά μανιτάρια και το τζατζίκι με χούμους (ρεβυθοσκορδαλιά)!
Αλλά και σε όλο και περισσότερες καφετέριες προσφέρεται πλέον vegan καφές. Καπουτσίνο, φραπέ, νέσκαφε με φυτικό γάλα! Συνήθως γάλα σόγιας. Θα τον βρεις σε αλυσίδες όπως η Flocafe, η Starbuks, αλλά και σε απλά καφέ, όπως για παράδειγμα στο Ροδίνι της Ρόδου: 


Όλα αποδεικνύουν, ότι είναι πολύ απλό "και ο ...άνθρωπος να είναι χορτάτος, αλλά και το αρνί σώο!"