Saturday 27 January 2018

ΝΑΙ στα ποδήλατα, αλλά .... δεν έχουμε ποδηλατόδρομους!

Το ποδήλατο είναι το καλύτερο μεταφορικό μέσο. Δεν μολύνει την ατμόσφαιρα, δεν κάνει θόρυβο, γυμνάζει, και οδηγώντας ποδήλατο, έχεις άμεση επαφή με την φύση γύρω σου και με τους συνανθρώπους σου. Mε λίγα λόγια το ποδήλατο αναβαθμίζει την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων.
Τα τελευταία χρόνια παντού στον κόσμο παράλληλα με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα εξαπλώνονται και τα ηλεκτρικά ποδήλατα, έτσι ώστε ο αναβάτης να μπορεί να κινείται και σε δύσκολες ανηφόρες, ή να φθάνει στην δουλειά του χωρίς να "λουστεί" στον ιδρώτα. 
Όμως εδώ στην Ελλάδα έχουμε ένα πρόβλημα... Λίγες Ελληνικές πόλεις προσφέρουν οργανωμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων... Οι περισσότερες πόλεις δεν έχουν καθόλου ποδηλατόδρομους. Εάν πάλι υπάρχει ποδηλατόδρομος, θα δεις είτε κάποια κολόνα ή πινακίδα στην μέση του ποδηλατόδρομου, ή κάποιο παρκαρισμένο αυτοκίνητο, ή ξαφνικά θα κόβεται σε κάποιο απότομο πεζοδρόμιο, ή θα κόβεται ξαφνικά ο ίδιος ο ποδηλατόδρομος χωρίς να ξέρεις πού και εάν συνεχίζει. Επιπλέον, δεν υπάρχει καθόλου δίκτυο ποδηλατοδρόμων μεταξύ των χωριών ή των πόλεων, καθιστώντας επικίνδυνη ή αδύνατη την μετακίνηση με το ποδήλατο από πόλη σε πόλη για Έλληνες και για ξένους τουρίστες που επέλεξαν την Ελλάδα, για να κάνουν ποδηλατικό τουρισμό.
Περιμένουμε, οι Έλληνες αρμόδιοι να φροντίσουν να υπάρχουν σύντομα παντού ποδηλατόδρομοι και στην Ελλάδα! Στην ανάγκη, ας παραχωρήσουν στους ποδηλάτες κάποια τμήματα από τους υπάρχοντες αυτοκινητόδρομους! 
Εάν θέλεις, κάνε "κλικ" στην ακόλουθη φωτογραφία που απεικονίζει ενοικιαζόμενα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ποδήλατα στην πόλη Graz της Αυστρίας (έτος 2014) και διάβασε εκτενές άρθρο για τα πλεονεκτήματα των ηλεκτρικών ποδηλάτων στην ιστοσελίδα "Πράσινο Σπίτι":