Tuesday 17 July 2018

Σταματήστε την υπεραλίευση των θαλασσών!

Η υπεραλίευση είναι ένα πρόβλημα που απειλεί όλες τις θάλασσες! Πολλά ζώα της θάλασσας έχουν εξαφανισθεί, κάποιων άλλων ειδών οι πληθυσμοί βρίσκονται σε οριακό σημείο, ενώ ο πληθυσμός όλων των ειδών έχει μειωθεί παντού! Σε όλον τον κόσμο! Γιατί; Γιατί τα έφαγε ο άνθρωπος, συνήθως, απλώς για μεζέ...
Φάλαινες, πιγκουίνοι, φώκιες, θαλασσοπούλια και άλλα ζώα της θάλασσας πεθαίνουν από την πείνα, ή δεν μπορούν να θρέψουν τα μικρά τους και πεθαίνουν αυτά από την πείνα!
Όλα σχεδόν τα είδη των ζώων της θάλασσας αναγκάζονται χρόνο με τον χρόνο να διανύουν όλο και μεγαλύτερες αποστάσεις, για να βρουν τροφή, χάνοντας έτσι πολλή ενέργεια και εκθέτοντας την ζωή τους σε μεγαλύτερους κινδύνους.
Αλλά μην πάμε μακριά. Φθάνει να κοιτάξουμε την θάλασσα της Ερέτριας και να προσπαθήσουμε να θυμηθούμε, πώς ήταν την δεκαετία του 1970. Τότε η θάλασσα ήταν γεμάτη ζωή και χρώματα. Υπήρχαν πολλά είδη ψαριών με διάφορα χρώματα, πολλά καβούρια, κοχύλια, ιππόκαμποι κ.ά. Η θάλασσα μέχρι την ακτή ήταν γεμάτη ζωή και μέσα στο λιμάνι υπήρχαν αστερίες με χρώμα πορτοκαλί, κίτρινο, λευκοπράσινο. 
Σήμερα η θάλασσα είναι γκρί! Ο άνθρωπος τα έφαγε όλα. Άλλα τα έφαγε  και άλλα τα τεμάχισε και τα χρησιμοποίησε ως δόλωμα, για να πιάσει ψάρια και να τα φάει ως μεζέ.
Πολλά ζώα της θάλασσας πεθαίνουν ως "υπόλοιπα" της ψαριάς και απλώς πετάγονται... Άλλα πάλι κάποιοι τα αποξηραίνουν, για να "στολίσουν" για λίγο το σπίτι τους. Συνήθως τα πετούν σχεδόν αμέσως σαν να είναι σκουπίδια.
Θυμάσαι τους ιππόκαμπους; Υπήρχαν σχεδόν παντού. Πόσο καιρό έχεις να δεις ζωντανό ιππόκαμπο; Μόνον αποξηραμένους τους βλέπεις πια...


Θυμάσαι αυτό το είδος Αστερία με τα λεπτά πόδια; Όταν περπατούσες μέσα στην θάλασσα, μερικές φορές σε προσπερνούσε, γιατί είναι γρήγορος. Πόσο καιρό έχεις να τον δεις ζωντανό; 


Ακόμη και τώρα που σχεδόν όλα εξαφανίσθηκαν, αντί ο άνθρωπος να σταματήσει να σκοτώνει τα λίγα είδη που απέμειναν, συνεχίζει να τα σκοτώνει και αυτά. Στην Ερέτρια πλέον έρχονται αλιευτικά σκάφη και μαζεύουν τους μπαναούτσους, δηλαδή τα λεγόμενα Αγγούρια της Θάλασσας! Τα χρησιμοποιούν για δόλωμα ή τα εξάγουν σε χώρες της Ασίας, όπου τα τρώνε και αυτά...
Με κάθε ζώο της θάλασσας που σκοτώνουμε, συμβάλλουμε στο να γίνει η θάλασσα ακόμη πιο γκρί και νεκρή από ζωή! 
Ας αναλάβει ο κάθε ένας από εμάς τις ευθύνες του. Και εάν αδιαφορεί κάποιος για την ζωή της θάλασσας, ας σκεφθεί τα παιδιά και τα εγγόνια του, που δεν θα γνωρίσουν ποτέ την θάλασσα έτσι όπως είναι από την φύση της: γεμάτη ζωή, ποικιλία και χρώμα. 
Εφέτος, αντί για πετονιές, δίχτυα και ψαροτούφεκο, πάρε μία μάσκα και αντί να σκοτώσεις τα ζώα της θάλασσας, απλώς παρατήρησέ τα! Η απόλαυση να τα παρατηρείς ζωντανά είναι πολύ μεγαλύτερη από το να τα φας σε λίγα λεπτά!
Εάν θέλεις, κάνε "κλικ" στην φωτογραφία με το καβούρι, που με τις δαγκάνες του μαζεύει και τρώει μικροοργανισμούς από ένα φύλλο Ποσειδωνίας και επισκέψου την ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης "Sea Shepherd", που αγωνίζεται για την ζωή των θαλασσών:


Σύμφωνα με έρευνες επιστημόνων, εάν συνεχίσουμε να δολοφονούμε τα ζώα της θάλασσας, έως το 2050 η Μεσόγειος θα είναι μία νεκρή θάλασσα.