Thursday 5 June 2014

Ανακύκλωση; ... ΝΑΙ! - Σκουπίδια; ...ΟΧΙ!

     Ελλάδα!.... Ένα θεϊκό δώρο... Ο επίγειος Παράδεισος... και εμείς έχουμε την τύχη να ζούμε εδώ.
     Αλλά ξέρουμε να εκτιμούμε το δώρο αυτό; Πώς συμπεριφερόμαστε; Διατηρούμε τις ιστορικές και φυσικές ομορφιές;... Όχι παντού και όχι πάντα. Πολύ συχνά συναντάμε πεταμένα σκουπίδια σε πόλεις, χωριά, σε δρόμους, πλατείες, σε δάση, ποτάμια, λίμνες, μέσα στην θάλασσα, ακόμη και μακριά από ανθρώπινους οικισμούς, τα οποία καταστρέφουν την εικόνα όλου του τοπίου γύρω μας και την διάθεσή μας. 
     Γιατί όμως πετάμε σκουπίδια; Είμαστε μαζοχιστές; Τί όφελος έχει από την πράξη του κάποιος, που πετάει σκουπίδια κάτω; Πώς αισθάνεται, όταν πετάει ένα αλουμινόκουτο, χαρτί, ένα πλαστικό μπουκάλι, ή και περισσότερα, στην παραλία, στον δρόμο, στην φύση, δίπλα σε κάδους ανακύκλωσης(!), ή από το παράθυρο του αυτοκινήτου του; Είναι πλήρης αδιαφορία απέναντι στους συνανθρώπους του, στην πανίδα και την χλωρίδα; Πώς αισθάνεται, όταν ο ίδιος περνάει το Σαββατοκύριακό του σε μία γεμάτη με σκουπίδια παραλία;
     Πρέπει να αντιδράσουμε!
     Βασική ιδέα είναι: Δραστηριοποιούμαι ατομικά, μαζεύω παντού και πάντα (όταν φυσικά μπορώ) τα σκουπίδια γύρω μου και τα ρίχνω στον πλησιέστερο κάδο Ανακύκλωσης! Το να ρίξουμε τα σκουπίδια σε έναν κοινό κάδο απορριμάτων δεν λύνει το πρόβλημα σε βάθος, παρά μόνον αισθητικά και τοπικά. Απλώς μεταφέρουμε τα σκουπίδια από εκεί που τα μαζέψαμε σε ένα άλλο μέρος, όπου πάλι θα ρυπαίνουν το περιβάλλον και όπου με την καύση τους θα συνεχίσουν να μολύνουν την ατμόσφαιρα και τα ύδατα της περιοχής - και όχι μόνον. Ο μόνος τρόπος να λύσουμε ριζικά το πρόβλήμα, είναι η Ανακύκλωση.
     Είναι απλό: έχουμε πάντα μαζί μας (στο αυτοκίνητο, στην τσάντα, κ.λ.π.) σακκούλες, ή χρησιμοποιούμε μία από ... τα σκουπίδια κάτω. Συνήθως υπάρχουν πολλές... Επίσης, έχουμε πάντα μαζί μας μία λαβίδα (μπορεί να είναι μία απλή για τα κάρβουνα στην σόμπα), για να μην ερχόμαστε σε άμεση επαφή με τα σκουπίδια, τα μαζεύουμε και τα ρίχνουμε στον κάδο Ανακύκλωσης.
     Και εννοείται, ότι:
   - Δεν πετάμε σκουπίδια.
   - Ανακυκλώνουμε τα πάντα.
  - Αναφέρουμε παράνομες ρίψεις σκουπιδιών στον Δήμο/Κοινότητα, όπου βρίσκονται.
   - Κάνουμε παρατήρηση (ευγενικά) σε εκείνους που ρίχνουν κάτω τα σκουπίδια στον δρόμο.
    
     Κατά καιρούς διάφοροι οικολογικοί, πολιτιστικοί κ.λ.π. σύλλογοι, τα σχολεία, διάφορα κανάλια τηλεοπτικά, κ.λ.π. διοργανώνουν εκστρατείες καθαρισμού διαφόρων περιοχών και το έργο αυτό είναι αξιόλογο και αξιέπαινο. Αλλά δεν φθάνει. Πρέπει όλοι όσοι ενδιαφερόμαστε για το περιβάλλον, για τον άνθρωπο και για έναν καλύτερο κόσμο, να αναλάβουμε ατομικά και συνεχώς δράση!
     Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που αναλαμβάνουν ατομικά να καθαρίσουν την περιοχή γύρω τους. Ας μετατρέψουμε την πράξη αυτή σε γενικό κίνημα!
     Εμείς, ως eretria-vegans ήδη πράττουμε έτσι και το σύνθημά μας είναι: Ανακύκλωση; ΝΑΙ! - Σκουπίδια; ΟΧΙ! Εάν θέλεις κάνε και εσύ το ίδιο, όπου και αν βρίσκεσαι και ήδη βοηθάς στην πράξη στο να γίνει ο κόσμος καλύτερος!