Friday 15 April 2016

Ταινία ντοκυμαντέρ: "Πλαστικό. Κατάρα για τις θάλασσες."

Μία ομάδα Επιστημόνων - Ερευνητών βρίσκει τα περίφημα "νησιά" από πλαστικό στα βάθη του Ειρηνικού Ωκεανού.
Η έρευνα εξελίσσεται σε τρεις φάσεις: α. Αρχικά ερευνώνται τα πλαστικά σκουπίδια, β. Τα τρίμματα πλαστικού και γ. Το μικρο-πλαστικό. Μικροσκοπικά σωματίδια, βλαβερά για το περιβάλλον, στα οποία το πλαστικό διασπάται με τον καιρό.
Τόννοι πλαστικών σκουπιδιών ξεβράζονται στην παραλία Καμίλο στην Χαβάη. 
Το 80 % των θαλασσοπουλιών, που βρέθηκαν νεκρά στην Ανταρκτική, είχαν πλαστικά σκουπίδια στο στομάχι τους......
Στο Τόκυο της Ιαπωνίας βρέθηκε η βλαβερή ουσία ΒΡΑ στην θάλασσα, η οποία έχει απαγορευθεί στην Ευρώπη. Την χρησιμοποιούσε η βιομηχανία πλαστικών ως ελαστικοποιητή.
Στην Βόρεια Χιλή καλλιεργείται το φύκος Γκρασιλάρια. Τα τελευταία χρόνια εμφανίσθηκε ένας "εισβολέας", το είδος Γκόντιουμ, το οποία καταστρέφει την Γκρασιλάρια. Πρόκειται για έναν "εισβολέα", ο οποίος μεταφέρθηκε με το πλαστικό από την Ιαπωνία!
Ακόμη και στο "Νησί του Πάσχα", το πιο απομακρυσμένο νησί του Ειρηνικού Ωκεανού, βρέθηκαν πλαστικά σκουπίδια. 
Ένα βακτήριο ερευνάται τώρα από Βιολόγους, το οποία τρέφεται από το πλαστικό. Πρόκειται για λύση στο πρόβλημα, ή άλλο ένα πρόβλημα που θα δηλητηριάσει την Οικολογική Αλυσίδα; 
Αυτό και άλλα πολλά μπορείς να δεις στο γερμανικό ντοκυμαντέρ "Plastik. Der Fluch der Meere" (= Πλαστικό. Κατάρα για τις θάλασσες.)
Στην φωτογραφία απεικονίζεται η πανέμορφη παραλία του Πρασσονησιού της Ρόδου, αρχή Άνοιξης 2016, γεμάτη με τριμμένα πλαστικά. Διότι το πρόβλημα υπάρχει παντού. Δεν υπάρχει πλέον παραλία χωρίς πλαστικά σκουπίδια! Εάν θέλεις, κάνε "κλικ" στην φωτογραφία και δες το ντοκυμαντέρ:


Και στην ακόλουθη εικόνα φαίνονται τα πλαστικά τρίμματα από κοντά. Ντροπή σε όλους τους υπευθύνους όλου του κόσμου, που ένα τόσο σοβαρό παγκόσμιο θέμα, το προσπερνούν αδιάφορα γράφοντας με "μαύρα γράμματα" το όνομά τους στην Ιστορία της Οικολογίας του Πλανήτη μας!
Ντροπή επίσης και σε κάθε μεμονωμένο Πολίτη, ο οποίος ΔΕΝ συμμετέχει στα προγράμματα Ανακύκλωσης συσκευασιών της περιοχής του! Διότι είναι Συν-Υπεύθυνος στο έγκλημα!