Friday, 9 March 2018

20 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Αποχής από το Κρέας!

Η 20. Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αποχής από το Κρέας. Οι Οργανώσεις για τα Δικαιώματα των Ζώων γιορτάζουν αυτήν την ημέρα με διάφορες εκδηλώσεις, ομιλίες, διαμαρτυρίες, πορείες, εκθέσεις vegan προϊόντων κ.λ.π.
Εάν θέλεις να δεις ένα παράδειγμα, κάνε "κλικ" στην ακόλουθη φωτογραφία με τα γουρουνάκια και δες τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε διάφορα μέρη του κόσμου στα πλαίσια των εκδηλώσεων  Meatout 2018:

Παρατηρητήριο Περιβαλλοντικού Εγκλήματος!

Η αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού παγκοσμίως παράλληλα με την αντι-οικολογική συμπεριφορά της πλειοψηφίας των ανθρώπων οδήγησαν τον πανέμορφο Πλανήτη Γη στα πρόθυρα της οικολογικής καταστροφής: για παράδειγμα Κλιματική Αλλαγή, καταστροφή των βιοτόπων των άλλων ειδών σε ξηρά και σε θάλασσα, η εξαφάνιση κάποιων ζωικών και φυτικών ειδών κ.λ.π.
Σήμερα η πάταξη του Οικολογικού Εγκλήματος είναι αναγκαία όσο ποτέ!
Ο σχεδιασμός του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000 ήταν ένα απαραίτητο πρώτο βήμα για την προστασία της φύσης. Αλλά αυτό δεν φθάνει. Κάποιος πρέπει να σταματήσει τους παραβάτες. Δεν φθάνει η ύπαρξη Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας στα χαρτιά. Οι Νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται και στην πράξη! Έτσι δημιουργήθηκαν τα Παρατηρητήρια Περιβαλλοντικών Εγκλημάτων του πενταετούς προγράμματος Life Natura THEMIS , που λειτουργούν στα πλαίσια του Προγράμματος NATURA 2000 για την πάταξη του Περιβαλλοντικού Εγκλήματος.
Το πρόγραμμα εφαρμόζεται στην Κρήτη και ελπίζουμε σύντομα να επεκταθεί σε όλην την Ελλάδα. 
Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να καταστρέφει την φύση στερώντας από όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους το δικαίωμα να την απολαμβάνουν υγιή!
Εάν θέλεις περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, τους σκοπούς του προγράμματος, την διεξαγωγή του, τους συμμετέχοντες κ.λ.π., κάνε "κλικ" στην ακόλουθη φωτογραφία και επισκέψου την ιστοσελίδα Life Natura THEMIS:


Tuesday, 6 March 2018

Υπέροχες παραλίες γεμάτες πλαστικά σκουπίδια.

Παντού στον κόσμο η ίδια εικόνα: υπέροχες αμμουδιές γεμάτες πλαστικά που ξεβράζει το κύμα. Τα πλαστικά όμως δεν τα δημιούργησε η θάλασσα. Κάπου, κάποτε, κάποιος άνθρωπος τα πέταξε αδιάφορα. Η φύση υποφέρει και ιδιαίτερα τα θαλασσοπούλια και άλλα ζώα της θάλασσας πεθαίνουν από τα πλαστικά.
Για τα πλαστικά υπάρχει σήμερα η λύση της Ανακύκλωσης μεν, αλλά καλό είναι όποτε μπορούμε, να τα αποφεύγουμε τελείως!
Παντού στον κόσμο γίνονται δειλά βήματα προς την μείωση, ή και αντικατάσταση του πλαστικού από άλλες ύλες, οικολογικές, βιοδιασπώμενες, όπως από μπαμπού, καλαμπόκι κ.λ.π.
Στην Ολλανδία μάλιστα η αλυσίδα σούπερ-μάρκετ Εko-Plaza δημιούργησε μία πτέρυγα με προϊόντα χωρίς καθόλου πλαστικές συσκευασίες. ΄Ενα πολύ καλό παράδειγμα προς μίμηση!
Εάν θέλεις, κάνε "κλικ" στην ακόλουθη φωτογραφία και διάβασε σχετικό άρθρο στην ιστοσελίδα Green Agenda:


Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου: Μην σκοτώνετε τα αρπακτικά!

Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου (Birdlife Cyprus) καλεί όλους τους πολίτες να βοηθήσουν, ώστε να  σταματήσουν τους εγκληματίες που σκοτώνουν τα αρπακτικά πουλιά και γενικά την άγρια ζωή!
Η πλειοψηφία των ανθρώπων θέλει να υπάρχουν ζωντανά τα άγρια ζώα! Αυτοί που θέλουν να τα σκοτώνουν, είναι πλέον μία μειοψηφία! Εάν αυτή η μειοψηφία δεν σέβεται τα ζώα, γιατί τα θεωρεί κατώτερα όντα, τότε τουλάχιστον ας σεβαστεί όλους εμάς τους υπόλοιπους συνανθρώπους της, που τα θέλουμε να υπάρχουν ζωντανά γύρω μας!
Εάν θέλεις, κάνε "κλικ" στην ακόλουθη φωτογραφία και διάβασε το σχετικό άρθρο στην ιστοσελίδα του Πτηνολογικού Σύνδεσμου Κύπρου, που είναι το τμήμα της  Διεθνούς Οργάνωσης Birdlife International στην Κύπρο:


Η δύστυχη πάπια της φωτογραφίας (έτος 2012) είναι ένα από τα πολλά πουλιά που βρέθηκαν στο παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή της Ερέτριας, τραυματισμένα από κυνηγετικά φυσίγγια.
Η συγκεκριμένη πάπια ήταν τυχερή. Είναι ένα από τα τραυματισμένα πουλιά που βρήκαμε και στείλαμε στο Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων και Πουλιών στην Αίγινα, όπου δέχθηκαν την αγάπη και την φροντίδα των μελών του Κέντρου. Υπάρχουν αμέτρητα άλλα πουλιά, που δεν τα βρήκε κανείς, που τραυματισμένα, με ανοικτές πληγές, σπασμένα φτερά, τρομαγμένα, πέθαναν έναν μαρτυρικό θάνατο από την πείνα ή από το κρύο, μην μπορώντας να πετάξουν, μόνον και μόνον επειδή κάποιοι ήθελαν να διασκεδάσουν σημαδεύοντάς τα.
Όπου και εάν βρίσκεσαι, εάν δεις κάποιον να κυνηγά παράνομα (ή και να ψαρεύει παράνομα! Το ίδιο ισχύει και για τα ζώα της θάλασσας!), κάλεσε αμέσως το Δασαρχείο ή το Λιμεναρχείο της περιοχής όπου βρίσκεσαι!
Πρέπει όλοι μας να βοηθήσουμε, ώστε να σταματήσουν τα εγκλήματα όχι μόνον απέναντι στους συνανθρώπους μας, αλλά και απέναντι στα άλλα είδη!

Monday, 5 March 2018

Υπόμνημα για ένταξη του υγρότοπου "Κολοβρέχτη" (Λιβάδι) στο NATURA.

Συνεχίζεται ο αγώνας της Ομάδας Πολιτών για την Διάσωση του Υγρότοπου "Κολοβρέχτης SOS", έτσι ώστε ο υγρότοπος Κολοβρέχτης ή Λιβάδι να ενταχθεί στις Προστατευόμενες Περιοχές NATURA 2000.
Ο υγρότοπος βρίσκεται στην Νήσο Εύβοια σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από την Χαλκίδα και συγκεκριμένα μεταξύ Νέας Αρτάκης και Ψαχνών. Είναι ο μεγαλύτερος υγρότοπος στην Εύβοια και παρ΄όλο που έχουν καταγραφεί εδώ 193 είδη πουλιών, ο υγρότοπος υπέφερε εδώ και δεκαετίες από το κυνήγι, τα μπάζα, τα σκουπίδια, τα φυτοφάρμακα, την χάραξη καναλιών για να τρέχουν τα νερά στην θάλασσα αποξηραίνοντάς τον κ.λ.π.
Εάν θέλεις, κάνε "κλικ" στην ακόλουθη φωτογραφία και διάβασε ένα πολύ καλό, εκτενές και λεπτομερέστατο άρθρο στην ιστοσελίδα της Οργάνωσης "Ομάδα Πολιτών για την Διάσωση του Υγρότοπου "Κολοβρέχτης SOS".
Στην φωτογραφία (Φθινόπωρο 2017) απεικονίζεται ο υγρότοπος "Λιβάδι" ή "Κολοβρέχτης" με τον ωραίο καλαμώνα του, στο βάθος φαίνεται το ψηλότερο όρος της Εύβοιας, η Δίρφυς και σε αντίθεση με το πανέμορφο φυσικό τοπίο φαίνονται τα σκουπίδια, που έχουν πετάξει κάποιοι βρωμιάριδες, οι οποίοι δεν σέβονται ούτε την φύση, ούτε τους συνανθρώπους τους!


Thursday, 1 March 2018

Η Παπαδίτσα τρώει την Κάμπια των Πεύκων.

Η Κάμπιες των πεύκων εμφανίζονται για λίγες εβδομάδες κάθε Χειμώνα, κυρίως τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο. Βγαίνουν από τις φωλιές τους που κρέμονται από τα πεύκα και κατ΄αρχάς τρέφονται από τα φύλλα του πεύκου. Το πεύκο μέσα στην Άνοιξη συνέρχεται πάλι (σπάνια ξεραίνεται, συνήθως όταν είναι πολύ μικρό). 
Οι Κάμπιες κατεβαίνουν στην γη και κινούνται στην σειρά ακολουθώντας η μία την άλλη ψάχνοντας για ένα σημείο συγκέντρωσης, όπως φαίνεται στην ακόλουθη φωτογραφία δίπλα στο λάστιχο:


Ακολουθούν όλες τον οδηγό τους και εάν για κάποιον λόγο διακοπεί η σειρά τους, (π.χ. εάν κάποια πατηθεί από αυτοκίνητο κ.λ.π.), τότε σταματάει όλη η σειρά προς τα πίσω, αλλά και η μπροστινή σειρά. Στην συνέχεια και οι δύο σειρές περιμένουν μέχρι να ξαναενωθούν στο σημείο όπου υπήρξε η διακοπή και ύστερα συνεχίζουν προς ένα σημείο συγκέντρωσης, όπου τις οδηγεί ο οδηγός τους.


Σε αυτό το σημείο μαζεύονται όλες μαζί σε έναν σωρό και σιγά - σιγά κρύβονται μέσα στο χώμα, όπου θα κρυφθούν μέσα στο κουκούλι τους.


Πολλοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί στις Κάμπιες του πεύκου. Η επαφή με την Κάμπια προκαλεί φαγούρα. Όμως η παρουσία τους είναι σύντομη. Εάν κάνουμε λίγο υπομονή, μέσα σε λίγες ημέρες θα έχουν φύγει.
Ένας από τους φυσικούς εχθρούς της Κάμπιας του πεύκου είναι το πανέμορφο πουλάκι Παπαδίτσα ή Καλόγερος. 
Το ακόλουθο πολύ σύντομο βίντεο δείχνει πώς μία Παπαδίτσα πλησιάζει τις κάμπιες, επιλέγει μία, την αρπάζει και φεύγει. Η λήψη του βίντεο δεν είναι και τόσο καλή, ωστόσο φαίνεται στο τέλος πολύ καθαρά πώς η Παπαδίτσα αρπάζει την Κάμπια και φεύγει.


Ο καλύτερος καλλιτέχνης είναι η φύση!
Στην ακόλουθη φωτογραφία φαίνονται οι κάμπιες να έχουν σχηματίσει κύκλο επάνω στον κομμένο κορμό ενός δένδρου. Προφανώς ο οδηγός ψάχνει το κατάλληλο σημείο για να κατεβούν, ή ... έχουν μπερδευτεί...