Thursday 26 December 2019

Εφέτος είναι μανιταροχρονιά!

Εφέτος, είδαμε για πρώτη φορά τόσο πολλά μανιτάρια στο κτήμα μας στον Μαλακώντα Ερετρίας.


Λειβαδάκια γεμάτα με διάφορα είδη μανιταριών και ιδιαίτερα με ένα βρώσιμο είδος μανιταριού, το οποίο  οι πρόγονοί μας ονόμαζαν "Σαλιαρομανίτα".


Η Σαλιαρομανίτα είναι βρώσιμο και νόστιμο μανιτάρι, αλλά μην επιχειρήσεις ποτέ να φας κάποιο άγριο μανιτάρι, εάν δεν το γνωρίζεις καλά, διότι πολλά είδη, δηλητηριώδη και μη δηλητηριώδη, ομοιάζουν πολύ μεταξύ τους!


Πιστεύουμε, ότι αυτός ο μεγάλος αριθμός μανιταριών εφέτος στο κτήμα οφείλεται καταρχάς στον καιρό, ο οποίος μέχρι πριν από τα Χριστούγεννα ήταν εναλλάξ βροχερός και με ηλιοφάνεια, αλλά και στην βελτίωση του εδάφους που οφείλεται στα χόρτα και στα φύλλα των δένδρων, τα οποία αφήνουμε στο έδαφος από το 2012 που περιφράξαμε και πάλι το κτήμα και έτσι σχηματίστηκε ένα στρώμα με γόνιμο χώμα, τον γνωστό "χούμο".


Τα Μανιτάρια είναι οι καρποί του μύκητα, ο οποίος ζει μέσα στο έδαφος. Μαζεύουμε λίγα Μανιτάρια κάθε φορά αφήνοντας τα υπόλοιπα να ωριμάσουν, να βγάλουν σπόρους και να πολλαπλασιαστούν, έτσι ώστε να εξαπλωθούν περισσότερο και μέσα στο περιφραγμένο κτήμα, αλλά και έξω από αυτό.