Monday 8 June 2020

Ας αφήσουμε επιτέλους τα ζώα της θάλασσας να ζήσουν!

Η 5η Ιουνίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και η 8η Ιουνίου είναι Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών
Οι Ωκεανοί υποφέρουν από τα ανθρώπινα σκουπίδια και, κυρίως, από την υπεραλίευση. 
Ο άνθρωπος πρέπει να μάθει να σέβεται την ζωή στην θάλασσα και να σταματήσει να βλέπει όλα τα θαλάσσια είδη μόνον ως ... μεζέ.
Φωτογραφία (2020 Φεβρουάριος): μία μεγάλη Πίννα (Pinna Nobilis) ξεβρασμένη από το κύμα στην παραλία της Ερέτριας. 
Παλαιότερα το κύμα της θάλασσας στην Ερέτρια ξέβραζε πολλές Πίννες, γιατί, κανονικά, η Πίννα είναι ένα κοινό είδος της Ελληνικής θάλασσας και στην θάλασσα της Ερέτριας υπήρχαν πολλές. Σήμερα οι Πίννες στην Ερέτρια σπανίζουν μεν, αλλά το ευχάριστο είναι, ότι υπάρχουν ακόμη! Αυτό που μένει να κάνουμε, είναι να τις αφήσουμε ήσυχες!
Το Καλοκαίρι είναι πολύ ευχάριστο το να παρατηρείς με μάσκα τον βυθό της θάλασσας και να βλέπεις τις Πίννες και όλα τα άλλα ζώα της θάλασσας ζωντανά. 
Κάθε πλάσμα αποτελεί ένα κομμάτι της ζωής της θάλασσας και πρέπει να μάθουμε να τα χαιρόμαστε ζωντανά και όχι να τα βλέπουμε ως μεζέ.


Σημείωση: Η Πίννα (Pinna Nobilis) είναι ένα από τα ζώα της θάλασσας, που κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω της υπεραλίευσης. 
Σήμερα η αλίευση της Πίννας Απαγορεύεται σε όλην την Ευρώπη! 
Σε όποιο μέρος και εάν κάνουμε διακοπές εφέτος, εάν αντιληφθούμε κάποιον να ψαρεύει παράνομα Πίννες, καλούμε άμεσα το Λιμεναρχείο της περιοχής.