Πριν από αρκετές δεκαετίες, κυρίως από την δεκαετία του 1980, οι Οικολογικές Οργανώσεις, στηριζόμενες σε επιστημονικές έρευνες, προειδοποιούσαν, ότι εάν ο άνθρωπος δεν στραφεί προς έναν οικολογικότερο, δηλαδή φιλικότερο προς την φύση, τρόπο ζωής, θα προκαλέσει το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου και την Κλιματική Αλλαγή με τα έντονα, συχνά, ακραία καιρικά φαινόμενα. Τότε, η πλειοψηφία των πολιτών αποκαλούσε τους Οικολόγους "καταστροφολόγους", "οικολογούντες", "υπερευαίσθητους" και πολλά άλλα.
Φωτογραφία (2016 Νοέμβριος / παραλία Κουρούτας Αμαλιάδας στον Ν. Ηλείας Πελοποννήσου): από την παραλία της Κουρούτας φαίνεται στο βάθος της φουρτουνιασμένης θάλασσας μία από τις σκληρές καταιγίδες που έπληξαν τότε την Νήσο Ζάκυνθο.
Σήμερα, αυτά που προειδοποιούσαν από τότε οι Οικολογικές Οργανώσεις, έχουν εν μέρει πραγματοποιηθεί. Έχει αποδειχθεί, ότι τα συχνά, ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων δεκαετιών είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης αδιαφορίας. Παρά ταύτα, πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να αδιαφορούν για την προστασία της φύσης και συνεχίζουν να την βλάπτουν συνειδητά με τις ΜΗ φιλικές προς την φύση καταναλωτικές τους συνήθειες, με την ΜΗ συμμετοχή τους στην Ανακύκλωση, με την καταστροφή της αυτόχθονης χλωρίδας και πανίδας και γενικότερα με τον ΜΗ οικολογικό τρόπο ζωής τους. Και τα περισσότερα από τα Μ.Μ.Ε. συνεχίζουν να περνάνε την προστασία της φύσης, επομένως και του ανθρώπου, στα πολύ ψιλά γράμματα. Είναι καιρός ο κάθε πολίτης να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στην ζωή του Πλανήτη μας. Ο καθένας από εμάς μετράει! Μετράει είτε θετικά είτε αρνητικά...