Friday 17 June 2022

Η οικολογική μετάβαση στην Ευρώπη προχωρά ολοταχώς!

 Αφού η ανθρωπότητα παραδέχθηκε, ότι η οικολογική κρίση έφθασε σε επικίνδυνα όρια για την ζωή επάνω στη Γη, φαίνεται πλέον παντού να γίνονται θετικά βήματα για την προστασία της φύσης και για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής. Αυτά τα θετικά βήματα φέρνουν αισιοδοξία για το μέλλον.

Η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Ηλιακή, Αιολική, Κυματική, Γεωθερμία κ.ά.) και προς την ηλεκτροκίνηση προχωρούν με ταχύτατο ρυθμό. 


Άνω φωτογραφία (2022 Μάϊος, Ιταλία): Σε όλη την Ιταλία πολλές επιχειρήσεις έχουν τοποθετήσει στα πάρκινγκ των αυτοκινήτων υπόστεγα με φωτοβολταϊκά. Αυτό θα μπορούσε να εφαρμόζεται και στην Ελλάδα, για παράδειγμα στα σούπερ-μάρκετ, στα ξενοδοχεία, στα εστιατόρια και γενικά όπου υπάρχουν χώροι στάθμευσης για αυτοκίνητα, για λεωφορεία κ.λπ. 


Φωτογραφία (2022, Ιταλία): λεωφορεία παρκαρισμένα κάτω από υπόστεγα με φωτοβολταϊκά στην Ιταλία.


Φωτογραφία (2022, Γαλλία): υπόστεγα αυτοκινήτων με φωτοβολταϊκά στη Γαλλία. 


Φωτογραφία (2022, Μάϊος, Γερμανία): Η Γερμανική αλυσίδα σούπερ-μάρκετ ALDI έχει τοποθετήσει φωτοβολταϊκά στις στέγες των καταστημάτων της. Επίσης, έχει τοποθετήσει στα πάρκινγκ σημεία φόρτισης για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα των πελατών της. 


Φωτογραφία (2022 Μάϊος, Γερμανία): Σχεδόν σε όλα τα εμπορικά κέντρα στις Ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν σημεία φόρτισης για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα των πελατών. 


Φωτογραφία (2021, Νορβηγία): Σε κάποιες χώρες, όπως για παράδειγμα στη Νορβηγία, σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων υπάρχουν ακόμη και μέσα στον χώρο των κάμπινγκ!


Φωτογραφία (2021, Ιταλία): φωτοβολταϊκά κατά μήκος αυτοκινητόδρομου στην Ιταλία. 


Φωτογραφία (2022, Γερμανία): συνδυασμός παραγωγής ηλιακής και αιολικής ενέργειας με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού στη στέγη αγροτικής αποθήκης και ανεμογεννήτριας μέσα στον χώρο καλλιεργούμενης έκτασης. Επιπλέον, γίνεται συνδυασμός γεωργικής παραγωγής με παραγωγή καθαρής, οικολογικής ενέργειας.

Η οικολογική μετάβαση προς την ηλεκτροκίνηση και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δεκαετίες, διότι τα ορυκτά καύσιμα προκαλούν μεγάλη οικολογική ζημία κατά την εξόρυξή τους, συχνά κατά τη μεταφορά τους (δεν είναι λίγα τα ατυχήματα με διαρροή πετρελαίου ή με εκρήξεις και καύση τεράστιων ποσοτήτων πετρελαίου) και κυρίως κατά την καύση τους. Φθάνει να αναλογιστεί κάποιος, ότι η καύση ενός λίτρου βενζίνης απελευθερώνει 2,3 κιλά Διοξειδίου του Άνθρακα! Δηλαδή περισσότερο από το διπλάσιο! Και η καύση ενός λίτρου ντίζελ απελευθερώνει ακόμη περισσότερο: 2,7 κιλά Διοξειδίου του Άνθρακα, τα οποία θα αιωρούνται στην ατμόσφαιρα εντείνοντας το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου και έπειτα ένα μεγάλο μέρος τους θα καταλήξει στην θάλασσα συμβάλλοντας στην όξυνση των νερών της θάλασσας.