Friday, 26 May 2023

Εκστρατεία "Abgestillt" (είμαι απογαλακτισμένος).

Την 1η Ιουνίου είναι η παγκόσμια ημέρα γάλακτος.
Όμως η φύση έχει φροντίσει, ώστε να θηλάζουμε το γάλα όσο είμαστε βρέφη. Έπειτα απογαλακτιζόμαστε.
Όλοι εμείς οι ενήλικοι έχουμε απογαλακτιστεί ήδη από ηλικία τριών χρόνων.
Πόσο φυσιολογικό είναι τελικά ο άνθρωπος να πίνει γάλα σε όλη του τη ζωή; Πόσο φυσιολογικό είναι να σκοτώνει τα μωρά των άλλων ειδών, για να παίρνει το γάλα των μητέρων τους;
Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες αυξάνεται η εκστρατεία "Abgestillt" (είμαι απογαλακτισμένος), η οποία αποκορυφώνεται με εκδηλώσεις και διαμαρτυρίες φιλοζωικών οργανώσεων την 1η Ιουνίου. Eαν θέλεις περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκστρατεία, κάνε "κλικ" στην ακόλουθη εικόνα:

Εποχή για κάμπινγκ!

Τα κάμπινγκ σε όλη την Ευρώπη έχουν ανοίξει και οι λάτρεις του κάμπινγκ με κάθε ευκαιρία βρίσκονται καθοδόν!..
Περνώντας από τις Άλπεις επιβάλλεται τουλάχιστον μία διανυκτέρευση στο Alpen Kamping Mark. Εδώ βρισκόταν παλαιότερα μία οικογενειακή κτηνοτροφική μονάδα. Όταν την δεκαετία του 1970 ο γιος της οικογένειας,  αποφάσισε να μετατρέψει την κτηνοτροφική μονάδα σε κάμπινγκ, πολλοί του είπαν ότι θα αποτύχει. Εκείνος όμως, θέλοντας να συνδυάσει το επάγγελμά του με την προστασία της φύσης, την οποία υπεραγαπούσε, το τόλμησε. Σήμερα το κάμπινγκ έχει μετατραπεί σε ένα δάσος γεμάτο με πουλιά και ο κάθε επισκέπτης απολαμβάνει το κελάηδημά τους. Ανάμεσα στο κελάηδημα των πουλιών υπερισχύει αυτό των κοτσυφιών που μοιάζει με το κελάηδημα των αηδονιών. Εάν θέλεις, κάνε "κλικ" στο σύντομο βίντεο και απόλαυσέ τα: 

Thursday, 25 May 2023

Ναι στην Αιολική Ενέργεια, αλλά όχι στην εγκατάσταση Ανεμογεννητριών μέσα σε προστατευόμενες περιοχές!

 Η Αιολική Ενέργεια είναι μία ανανεώσιμη μορφή ενέργειας, που παράγει μηδέν ρύπους και αποτελεί μία οικολογική λύση στο ζήτημα της ενέργειας και της Κλιματικής Κρίσης.
Στην Ελλάδα δυστυχώς, όταν σχεδιάζεται η εγκατάσταση Ανεμογεννητριών μέσα σε προστατευόμενες περιοχές, τότε η οικολογική λύση μετατρέπεται σε οικολογικό πρόβλημα...
Πώς όμως γίνεται η εγκατάσταση Ανεμογεννητριών σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες;  

1

Φωτογραφίες 1, 2, 3 (2023 Μάϊος / Γερμανία): Ανεμογεννήτριες μέσα σε καλλιεργούμενες εκτάσεις. 

2

Στην Γερμανία, για παράδειγμα, η εγκατάσταση των Ανεμογεννητριών γίνεται συχνά σε καλλιεργούμενες εκτάσεις συνδυάζοντας την καλλιέργεια με την παραγωγή καθαρής ενέργειας.

3

Και, φυσικά, οι πολίτες που παραχωρούν χώρο για την εγκατάσταση της Ανεμογεννήτριας στο κτήμα τους, λαμβάνουν ένα ενοίκιο αρκετών χιλιάδων ευρώ ετησίως από την εταιρεία παραγωγής Αιολικής Ενέργειας. 

3

Φωτογραφίες 3, 4 (2023 Μάϊος / Βέλγιο): Ανεμογεννήτριες δίπλα σε βενζινάδικο - καφετέρια δίπλα σε αυτοκινητόδρομο και κοντά σε μεγάλα καταστήματα.

4

Στο Βέλγιο, ένα άλλο παράδειγμα, εγκαθίστανται Ανεμογεννήτριες κοντά σε καταστήματα, όπου οι πολίτες όντας απλώς επισκέπτες, δεν ενοχλούνται από την παρουσία τους. 
Και φυσικά, ο κάθε παραχωρητής (Δήμος, επιχείρηση, πολίτης) του χώρου για την εγκατάσταση Ανεμογεννήτριας λαμβάνει ένα μεγάλο ενοίκιο από την εταιρεία παραγωγής ενέργειας ετησίως.


Φωτογραφία (2021 Σεπτέμβριος / Γερμανία): μία άλλη αυξανόμενη τάση σε χώρες όπως η Γερμανία, η Δανία, η Ολλανδία κ.λπ. είναι η εγκατάσταση Ανεμογεννητριών μέσα στη θάλασσα. Πρόκειται για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, γνωστά ως offshore wind farms. 
Σε κάθε περίπτωση, πριν από την εγκατάσταση Ανεμογεννητριών απαιτείται αυστηρή Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, με την οποία εξετάζεται, εάν και κατά πόσο επηρεάζεται το χερσαίο ή το θαλάσσιο οικοσύστημα και από την οποία εξαρτάται, εάν θα επιτραπεί ή όχι να εγκατασταθεί Ανεμογεννήτρια στον χώρο. 

Monday, 1 May 2023

Καλή Πρωτομαγιά και καλό μήνα!

 Ανάμεσα στην υπέροχη βλάστηση της άγριας Ελληνικής φύσης που ανθίζει τώρα την Άνοιξη, συμπεριλαμβάνεται και η κατηγορία των Αμμόφιλων φυτών.
Τα Αμμόφιλα φυτά ή Αμμόφυτα, όπως μαρτυρά και η ονομασία τους, είναι διάφορα είδη φυτών, τα οποία φυτρώνουν και ζουν στην αμμουδιά ή και σε τμήμα της παράλιας ζώνης και πουθενά αλλού. Τα Αμμόφυτα ομορφαίνουν την αμμουδιά με την παρουσία τους και κάποια από αυτά, όπως οι μωβ Αγριοβιολέτες ευωδιάζουν κυρίως κατά την βραδινή ώρα.


Στο παρελθόν, στην αμμουδιά και την παράλια ζώνη της Ερέτριας ζούσαν πολλά είδη Αμμόφυτων, όμως διάφορες ανθρώπινες παρεμβάσεις, όπως μηχανήματα, αλλά και απλά οχήματα που παρκάρουν επάνω στην άμμο, μείωσαν δραματικά τα είδη και τους αριθμούς τους. Στην ακόλουθη φωτογραφία φαίνεται πώς τα αυτοκίνητα που πατούν επάνω στην αμμουδιά (αριστερά από τον φοίνικα), "τσιμεντοποιούν" την άμμο και φυσικά καταστρέφουν τα φυτά. Σημειωτέον, ότι υπάρχει ασφαλτοστρωμένος δρόμος με αρκετό χώρο για τα αυτοκίνητα ακριβώς δίπλα στην αμμουδιά (ένα τμήμα του φαίνεται αριστερά στη φωτογραφία), αλλά κάποιοι προτιμούν συνειδητά να οδηγούν και να παρκάρουν επάνω στην αμμουδιά.


Το καλό είναι, ότι εάν κάποια, ακόμη και λίγα, Αμμόφυτα καταφέρουν να επιβιώσουν, να ανθίσουν και να σπορίσουν, τότε τα σπόρια θα μεταφερθούν με τον άνεμο και τον επόμενο χρόνο θα φυτρώσουν νέα φυτά στην άμμο.
Τα Αμμόφυτα, μέσα στο χειμώνα, όταν μειώνονται οι ανθρώπινες παρεμβάσεις στην αμμουδιά, φυτρώνουν στην άμμο, αλλά συνήθως προλαβαίνουν να κάνουν τον κύκλο τους μέχρι το καλοκαίρι μόνον εκείνα, τα οποία φυτρώνουν στα πιο προστατευμένα από τις ρόδες των οχημάτων σημεία, όπως γύρω από τους κορμούς των φοινίκων, γύρω από τις κολώνες με τον φωτισμό κ.λπ.
Η βιοποικιλότητα και το οικοσύστημα της αμμουδιάς και της παραλίας είναι μοναδικό, προστατεύεται με τον Νόμο και όλοι μας οφείλουμε να φροντίζουμε, ώστε να διατηρηθεί και στο μέλλον.
Η αμμουδιά δεν είναι πάρκινγκ αυτοκινήτων και άλλων οχημάτων. Τα αυτοκίνητα πρέπει να παρκάρουν στην άκρη του δρόμου και όχι επάνω στην αμμουδιά. Επιπλέον, η αμμουδιά είναι πόλος έλξης για τους επισκέπτες και τους τουρίστες της Ερέτριας. Η εικόνα αυτοκινήτων επάνω στην άμμο είναι αποκρουστική.
Ας συνεργαστούμε όλοι για την προστασία της φύσης. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε, είναι να εκτιμήσουμε την αξία της και να την προστατεύσουμε.
Φωτογραφίες (2023 Απρίλιος, Ερέτρια): σημεία στην Ανατολική ακτή Ερετρίας γεμάτα με λευκές Μαργαρίτες της αμμουδιάς (ξεχωρίζουν από τις άλλες άγριες Μαργαρίτες από το παχύ γκρι φύλλωμά τους) και μωβ Αγριοβιολέτες.


Η αμμουδιά είναι πιο όμορφη, όταν είναι γεμάτη με ζωή, όπως το θέλει η φύση.