Η Αιολική Ενέργεια είναι μία ανανεώσιμη μορφή ενέργειας, που παράγει μηδέν ρύπους και αποτελεί μία οικολογική λύση στο ζήτημα της ενέργειας και της Κλιματικής Κρίσης.
Στην Ελλάδα δυστυχώς, όταν σχεδιάζεται η εγκατάσταση Ανεμογεννητριών μέσα σε προστατευόμενες περιοχές, τότε η οικολογική λύση μετατρέπεται σε οικολογικό πρόβλημα...
Πώς όμως γίνεται η εγκατάσταση Ανεμογεννητριών σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες;
Φωτογραφίες 1, 2, 3 (2023 Μάϊος / Γερμανία): Ανεμογεννήτριες μέσα σε καλλιεργούμενες εκτάσεις.
Στην Γερμανία, για παράδειγμα, η εγκατάσταση των Ανεμογεννητριών γίνεται συχνά σε καλλιεργούμενες εκτάσεις συνδυάζοντας την καλλιέργεια με την παραγωγή καθαρής ενέργειας.
Και, φυσικά, οι πολίτες που παραχωρούν χώρο για την εγκατάσταση της Ανεμογεννήτριας στο κτήμα τους, λαμβάνουν ένα ενοίκιο αρκετών χιλιάδων ευρώ ετησίως από την εταιρεία παραγωγής Αιολικής Ενέργειας.
Φωτογραφίες 3, 4 (2023 Μάϊος / Βέλγιο): Ανεμογεννήτριες δίπλα σε βενζινάδικο - καφετέρια δίπλα σε αυτοκινητόδρομο και κοντά σε μεγάλα καταστήματα.
Στο Βέλγιο, ένα άλλο παράδειγμα, εγκαθίστανται Ανεμογεννήτριες κοντά σε καταστήματα, όπου οι πολίτες όντας απλώς επισκέπτες, δεν ενοχλούνται από την παρουσία τους.
Και φυσικά, ο κάθε παραχωρητής (Δήμος, επιχείρηση, πολίτης) του χώρου για την εγκατάσταση Ανεμογεννήτριας λαμβάνει ένα μεγάλο ενοίκιο από την εταιρεία παραγωγής ενέργειας ετησίως.
Φωτογραφία (2021 Σεπτέμβριος / Γερμανία): μία άλλη αυξανόμενη τάση σε χώρες όπως η Γερμανία, η Δανία, η Ολλανδία κ.λπ. είναι η εγκατάσταση Ανεμογεννητριών μέσα στη θάλασσα. Πρόκειται για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, γνωστά ως offshore wind farms.
Σε κάθε περίπτωση, πριν από την εγκατάσταση Ανεμογεννητριών απαιτείται αυστηρή Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, με την οποία εξετάζεται, εάν και κατά πόσο επηρεάζεται το χερσαίο ή το θαλάσσιο οικοσύστημα και από την οποία εξαρτάται, εάν θα επιτραπεί ή όχι να εγκατασταθεί Ανεμογεννήτρια στον χώρο.