Thursday 8 June 2023

8 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών

Σήμερα, 8 Ιουνίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών.
Πόσο όμως σεβόμαστε τους Ωκεανούς και τα θαλάσσια είδη ζώων που κατοικούν μέσα σε αυτούς;
Έχει πλέον και επιστημονικά αποδειχθεί το αυτονόητο, δηλαδή, ότι και τα ψάρια πονούν και υποφέρουν, όταν αγκιστρώνονται σε αγκίστρια, ή όταν ασφυκτιούν στα δίχτυα, ή όταν ζουν αιχμαλωτισμένα σε ιχθυοκαλλιέργειες. 
Αυτό το καλοκαίρι μπορούμε κάλλιστα να απολαύσουμε το ουζάκι μας στα ουζερί σε παραλίες με θέα προς τη θάλασσα και να το συνοδεύσουμε με νοστιμότατους vegan μεζέδες (ντολμαδάκια, ελιές, ψωμί με χούμους, vegan "τυρο"-κροκέτες, κολοκυθοκεφτέδες, ντοματοκεφτέδες, τηγανητά ή ψητά λαχανικά και πολλά άλλα νόστιμα μεζεδάκια), οι οποίοι δεν συμβάλλουν ούτε στον βασανισμό των ζώων της θάλασσας, ούτε στην υπεραλίευση των θαλασσών, ούτε στην εξαφάνιση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας. 
Αξίζει να διαβάσεις ένα σχετικό άρθρο με τίτλο "Ψάρια: τα ξεχασμένα ζώα" και να δεις το δύο λεπτών βίντεο της Γερμανικής οργάνωσης Deutsches Tierschutzbüro και αναλογίσου, τι είναι τελικά ακραίο; Είναι ακραίοι οι vegans που συμπονούν τα άλλα είδη και αρνούνται να συμμετέχουν στον βασανισμό τους, ή είναι τελικά ακραία η ανθρώπινη αναισθησία και αδιαφορία για τον πόνο που προκαλούμε στα άλλα είδη; 


Φωτογραφία (Ερέτρια): ένας όμορφος Σπάρος κολυμπά μπροστά σε λιβάδια Ποσειδωνίας. 
Θέλουμε ο Ευβοϊκός να γίνει Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή και η Ερέτρια, αλλά και όλες οι παράκτιες περιοχές της Εύβοιας και της Ανατολικής Αττικής, να γίνουν κέντρα Καταδυτικού Τουρισμού. 
Η προστασία της θαλάσσιας ζωής και η επιστροφή της χαμένης βιοποικιλότητας θα προσελκύσει ανθρώπους από όλη την Ελλάδα και από όλη την Ευρώπη, οι οποίοι θέλουν να παρατηρήσουν και να φωτογραφίσουν έναν θαλάσσιο βυθό γεμάτο με ποικιλία και ζωή! Ένας νεκρός από ζωή βυθός είναι άχαρος και αποκρουστικός...