Δεν θα ξεχάσουμε, όταν μία χειμωνιάτικη ημέρα κάνοντας έναν περίπατο στην αμμουδιά της Ερέτριας, στην περιοχή "Τρελή Ροδιά", είδαμε ένα κοπάδι από σταχτοκουρούνες να τριγυρίζουν και να κράζουν με αγωνία γύρω από μία νεκρή, πυροβολημένη σταχτοκουρούνα.
Ήταν η δεκαετία του 1980 που οι λαθροκυνηγοί ήταν παντού!!! Κυνηγούσαν μέσα σε κατοικημένες περιοχές, πηδούσαν επάνω από φράχτες, ήταν παντού! Είμαστε αυτόπτες μάρτυρες εκείνης της εποχής...
Ήταν η δεκαετία του 1980 που οι λαθροκυνηγοί ήταν παντού!!! Κυνηγούσαν μέσα σε κατοικημένες περιοχές, πηδούσαν επάνω από φράχτες, ήταν παντού! Είμαστε αυτόπτες μάρτυρες εκείνης της εποχής...
Συνεχίσαμε τον περίπατο και όταν μετά από αρκετή ώρα επιστρέψαμε, είχε μείνει μόνον μία σταχτοκουρούνα δίπλα στο πτώμα της νεκρής. Ήταν ολοφάνερο, ότι ήταν το ταίρι της, το οποίο θρινούσε με τον τρόπο του για τον νεκρό σύντροφό του. Είναι γνωστό, ότι τα κορακοειδή είναι ευφυέστατα ζώα και επιπλέον είναι μονογαμικά. Έχουν τον ίδιο σύντροφο για όλη τους την ζωή.
Στην Αυστρία η φιλοζωική Οργάνωση "Verein gegen Tierfabriken" (= Σύλλογος ενάντια στην Βιομηχανία Ζώων) ετοίμασε μία επιστολή για την αυστριακή Βουλή, με την οποία ζητάει, να απαγορευτούν οι παγίδες για κορακοειδή.
Εάν θέλεις, επισκέψου την ιστοσελίδα της Οργάνωσης "Verein gegen Tierfabriken" και στείλε και εσύ την έτοιμη επιστολή:
Είναι γνωστό, ότι σήμερα σε κάποιες περιοχές ο αριθμός των κορακοειδών, στην Ελλάδα κυρίως των σταχτοκουρούνων, έχει υπεραυξηθεί. Αυτό οφείλεται στο ότι στο παρελθόν έχουν κυνηγηθεί όλοι οι φυσικοί εχθροί τους.
Την δεκαετία του 1970 - 1980 ήταν ..."της μόδας" τα βαλσαμωμένα ζώα. Παντού, σε εστιατόρια, σε μαγαζιά, στα σαλόνια των σπιτιών υπήρχαν βαλσαμωμένα ζώα και ιδιαίτερα πολλά αρπακτικά πουλιά! Αποτελούσε σπάνιο φαινόμενο να δεις ένα γεράκι ή έναν αετό ζωντανό στην φύση, διότι όλα είχαν δολοφονηθεί και "στόλιζαν" κάποιο σαλόνι...
Σήμερα, με την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την αυστηρότερη νομοθεσία για την προστασία της φύσης, ευτυχώς, τα αρπακτικά πουλιά με αργό αλλά σταθερό ρυθμό (διότι γεννάνε μόνον ένα ή δύο μικρά κάθε χρόνο) επιστρέφουν! Και εκεί όπου επιστρέφουν τα αρπακτικά, πχ. τα γεράκια, μειώνεται αυτομάτως ο αριθμός των κορακοειδών. Ας αφήσουμε λοιπόν την φύση ήσυχη και εκείνη θα βρει τις ισορροπίες της!