Saturday, 30 July 2016

Οι ποδηλατόδρομοι της Κω. Ένα παράδειγμα προς μίμηση!

Η Κως είναι μία από τις ελληνικές πόλεις, που διαθέτει ένα αξιοθαύμαστο δίκτυο ποδηλατόδρομων.


Το λιμάνι της Κω. Δίπλα στην θάλασσα περνάει ο πεζόδρομος. Μία σειρά με φυτά χωρίζει τον πεζόδρομο από τον ποδηλατόδρομο. Έπειτα άλλη μία σειρά με φυτά και ύστερα ακολουθεί ο αυτοκινητόδρομος.  


Τα φυτά και ο ποδηλατόδρομος ομορφαίνουν την πόλη και αναβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής των πολιτών. Τα ποδήλατα δεν μολύνουν το περιβάλλον, δεν ..."βρωμάνε" όπως οι εξατμίσεις των αυτοκινήτων και είναι αθόρυβα! Δεν ενοχλούν τους κατοίκους και τους τουρίστες, όπως συμβαίνει με διάφορα ενοχλητικά μηχανοκίνητα οχήματα!... Και επιπλέον προσφέρουν θέσεις εργασίας γύρω από το ποδήλατο, όπως για παράδειγμα ενοικιάσεις ποδηλάτων.



Το δίκτυο ποδηλατόδρομων πραγματοποιείται στο πλαίσιο του επιχορηγούμενου Ευρωπαϊκού Προγράμματος "Life" με τίτλο: Ευρωπαϊκή Ένωση - Δήμος Κω, "Προσπέλαση ιστορικού και εμπορικού κέντρου της Κω με ποδήλατο".


Μέσα στην πόλη ο ποδηλάτης οδηγεί άνετα και το καλοκαίρι κάτω από την σκιά των πεύκων. Οι φυτοφράκτες τον κρατούν σε απόσταση ασφαλείας από τον αυτοκινητόδρομο και από κάποιους απρόσεκτους οδηγούς αυτοκινήτων που δεν σέβονται όσο θα έπρεπε τους ποδηλάτες.... 


Ο ποδηλατόδρομος περνάει και κάτω από την γέφυρα κοντά στον "Πλάτανο του Ιπποκράτη".


Επίσης περνάει κατά μήκος της παραλίας προς την βορινή πλευρά του λιμανιού.


Ένα μεγάλο τμήμα της παραλίας είναι προστατευόμενη περιοχή. Εδώ η χλωρίδα και η πανίδα της παραλίας προστατεύεται! Κάτι που θα έπρεπε να γίνεται σε όλην την Ελλάδα...


Εάν θέλεις να πας στην θάλασσα, αφήνεις το ποδήλατο σε ειδικούς "χώρους στάθμευσης για ποδήλατα", και συνεχίζεις πεζός χρησιμοποιώντας τους ξύλινους διαδρόμους, οι οποίοι ταιριάζουν με το φυσικό τοπίο. Απαγορεύεται να πατάς επάνω στις αμμοθίνες. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύεται η σπάνια βλάστηση της παραλίας.


Συνεχίζοντας με το ποδήλατο φθάνεις στον υγροβιότοπο "Αλυκές", ο οποίος αυτήν την εποχή (Μάϊος) φιλοξενούσε και φοινικόπτερα (φλαμίγκος).


Εάν πάλι ακολουθήσεις τον ποδηλατόδρομο που οδηγεί παραλιακά προς την νοτιοανατολική πλευρά της Κω, θα φθάσεις στον υγροβιότοπο "Ψαλίδι". 


Εδώ υπάρχουν ειδικές πινακίδες, ωραία διαμορφωμένα μονοπάτια και παρατηρητήρια πουλιών, αλλά παραμελημένα...


Από το παρατηρητήριο πουλιών μπορεί κάποιος να παρακολουθεί τα πουλιά χωρίς να τα ενοχλεί.


Και είναι πραγματικά υπέροχο ο άνθρωπος και η φύση να συνυπάρχουν. Όταν φερόμαστε φιλικά στα ζώα και κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους, αυτά μας πλησιάζουν, όπως είναι ο Καλαμοκανάς της φωτογραφίας και μας χαρίζουν γνώσεις, ομορφιά και πολύ ωραίες εμπειρίες. Φαντάσου αυτήν την ίδια φωτογραφία χωρίς αυτό το πανέμορφο πλάσμα. Το τοπίο θα ήταν μουντό, βουβό, σχεδόν νεκρό....