Thursday 24 May 2018

24 Μαΐου: Ευρωπαϊκή Ημέρα των Προστατευόμενων Εθνικών Πάρκων.

Η δημιουργία Περιοχών Προστασίας της Φύσης, τόσο χερσαίων όσο και θαλάσσιων, είναι απαραίτητη για την προστασία της βιοποικιλότητας στις προστατευόμενες περιοχές, για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων και για την δημιουργία θέσεων εργασίας Οικολογικών, δηλαδή Φιλικών προς το Περιβάλλον. Η ύπαρξη Προστατευόμενων Πάρκων έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του Οικολογικού Τουρισμού, όπως είναι ο Ποδηλατικός Τουρισμός, ο Καταδυτικός Τουρισμός, ο Ορειβατικός Τουρισμός κ.λ.π.
Η 24η Μαΐου καθιερώθηκε ως Ευρωπαϊκή Ημέρα των Εθνικών Πάρκων
Εάν θέλεις περισσότερες πληροφορίες, κάνε "κλικ" στην ακόλουθη φωτογραφία με την Προστατευόμενη Περιοχή στο νησί Usedom στην Γερμανία και επισκέψου την ιστοσελίδα της Οργάνωσης  "Europarc Federation":

 

Η Ελλάδα με την τόση φυσική ομορφιά, την εναλλαγή των φυσικών τοπίων και την πλούσια βιοποικιλότητα θα μπορούσε να είναι ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά κέντρα του Οικολογικού Τουρισμού παγκοσμίως, εάν η φύση προστατευόταν αρκετά.
Άνθρωποι, οι οποίοι εμποδίζουν την ανάπτυξη του Οικολογικού Τουρισμού στην Ελλάδα, βλάπτουν την Ελλάδα!
Στην ακόλουθη φωτογραφία απεικονίζεται ένας χάρτης της Προστατευόμενης Περιοχής των Τζουμέρκων, πυροβολημένος! Από την μία πλευρά έχουμε τους ανθρώπους που αγωνίζονται για την προστασία της φύσης και του ανθρώπου και από την άλλη πλευρά έχουμε τον άνθρωπο "φάτα-ούλα" καταστροφέα που αδιαφορεί για την φύση και για τις επόμενες γενεές...


Εάν θέλεις, κάνε "κλικ" στην ακόλουθη φωτογραφία με τα υπέροχα Τζουμέρκα στην Βορειοδυτική Ελλάδα και επισκέψου την ιστοσελίδα του "Φορέα Διαχείρισης Τζουμέρκων Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου":


Το παραθαλάσσιο Προστατευόμενο Πάρκο Bettys Bay στην Νότιο Αφρική αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα προς μίμηση και απόδειξη για το πόσο μία Προστατευόμενη Περιοχή μπορεί να μετατρέψει έναν τόπο από "Κόλαση" σε "Παράδεισο"... 
Εδώ κάποτε ήταν το σημείο, όπου τα φαλαινοθηρικά έφερναν τις νεκρές, ή μισοζώντανες φάλαινες και τις τεμάχιζαν κυρίως για το λάδι τους.


Οι αγώνες των Οικολογικών Οργανώσεων παγκοσμίως, κυρίως τις δεκαετίες 1970 - 1980, ενάντια στο κυνήγι των φαλαινών είχε ως αποτέλεσμα η μία χώρα μετά την άλλη να καταργήσουν το κυνήγι της φάλαινας!
Παράλληλα, την δεκαετία του 1980, ανακαλύφθηκε στην ακτή Bettys Bay μία φωλιά πιγκουίνων. Και οι Πιγκουίνοι είχαν σχεδόν εξαφανισθεί από τις ανθρώπινες δραστηριότητες εκείνη την εποχή. Έτσι, μετά από κινητοποιήσεις Οικολόγων και Φιλόζωων και με την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση των πολιτών, η  περιοχή χαρακτηρίσθηκε ως "Προστατευόμενη" και εκατοντάδες Τουρίστες την επισκέπτονται κάθε χρόνο, για να απολαύσουν αυτήν την υπέροχη φυσική ομορφιά!


Εάν θέλεις, κάνε "κλικ" στο ακόλουθο σύντομο βίντεο και δες την ακτή Bettys Bay σήμερα! Η λήψη δεν είναι και τόσο καλή, αλλά αξίζει να δεις την περιοχή και ένα ζευγάρι πιγκουίνων που κάθονται και αγναντεύουν την θάλασσα, ενώ ο ένας κρατάει "αγκαλιά" τον άλλον, όπως κάνουν οι άνθρωποι: