Sunday 23 September 2018

Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών.

Διανύουμε το έτος 2018 και ακόμη υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται οικολογικά (δηλαδή όσον αφορά στην φιλικότητα προς το περιβάλλον) σε ένα πρωτόγονο επίπεδο και αδιαφορώντας για όλους εμάς τους υπόλοιπους πολίτες, πετούν τα σκουπίδια τους, δηλαδή τις βρωμιές τους, κάτω. Τα περισσότερα από τα σκουπίδια τους βέβαια καταλήγουν στην θάλασσα...
Ένας τρόπος να δείξουμε την αντίθεσή μας είναι να φτιάξουμε πινακίδες με οικολογικά συνθήματα, όπως η αφίσα της ακόλουθης φωτογραφίας: 


Επειδή η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν θέλει πια να βλέπει σκουπίδια κάτω, αντιδρά ζώντας καθημερινά με έναν οικολογικότερο, δηλαδή φιλικότερο προς το περιβάλλον, τρόπο ζωής. Δηλαδή:
- αποφεύγει όσο γίνεται τις συσκευασίες, τις πλαστικές σακούλες, κ.λ.π.
- επιστρέφει τις συσκευασίες που επιστρέφονται, όπως κάποια γυάλινα μπουκάλια κ.λ.π.
- διαχωρίζει και ανακυκλώνει τις συσκευασίες που δεν μπορεί να αποφύγει και γενικά οποιοδήποτε αντικείμενο ανακυκλώνεται.
- επίσης έχει πάντα μαζί του (π.χ. στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου) μία "τσιμπίδα", όπως π.χ. αυτές που χρησιμοποιούνται για σόμπες και τζάκια, με την οποία, όποτε του δοθεί ευκαιρία, π.χ.στην παραλία, στο πάρκο κ.λ.π., μαζεύει τα ανακυκλώσιμα σκουπίδια γύρω του και τα ρίχνει σε κάδο ανακύκλωσης, ενώ τα μη ανακυκλώσιμα τα ρίχνει στους απλούς κάδους σκουπιδιών.
- όταν δει κάποιον να πετάει σκουπίδια κάτω, τον παρατηρεί με ευγενικό τρόπο
- επίσης, εάν του αρέσει η ομαδική δράση, συμμετέχει σε προγράμματα Οικολογικών ή άλλων Οργανώσεων.  
Η 18 Σεπτεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών και σε όλον τον κόσμο πραγματοποιούνται συμβολικά διάφορες δραστηριότητες. Εάν θέλεις, κάνε "κλικ" στην ακόλουθη φωτογραφία με πινακίδα αγανακτισμένου από τα σκουπίδια πολίτη σε παραλία της Χαλκιδικής (Σεβαστείτε την Ζωή μου και θα Σας Ανταμείψω. Υπογραφή: Η Θάλασσα) και δες το Πρόγραμμα Καθαρισμού των Ακτών της HELMEPA (Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος):