Sunday 23 September 2018

Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο.

Η 22 Σεπτεμβρίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο και σε όλον τον κόσμο πραγματοποιήθηκαν και πάλι συμβολικές διαμαρτυρίες με αίτημα λιγότερα αυτοκίνητα μέσα στην πόλη και περισσότερους πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους!
Ζητάμε το αυτονόητο: μία φυσιολογικότερη ζωή. Και για να επιτύχουμε τον στόχο αυτό, πρέπει να φέρουμε την φύση και τον φυσικό τρόπο ζωής μέσα στην πόλη! Περισσότερο πράσινο, περισσότερα πάρκα, περισσότερους πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους. Το αυτοκίνητο πρέπει να χρησιμοποιείται μόνον όταν είναι ανάγκη και πρέπει να είναι ηλεκτρικό, κινούμενο με καθαρές μορφές ενέργειας (ηλιακή, αιολική κ.λ.π.). 
Στην ακόλουθη φωτογραφία απεικονίζεται μία πινακίδα για ποδηλατόδρομους στο Wiesbaden στην Γερμανία. Το δίκτυο των ποδηλατοδρόμων σε άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες είναι πλέον τόσο  εξελιγμένο, που δεν περιορίζεται μέσα στην πόλη, αλλά ενώνει όλες τις γειτονικές πόλεις (και χώρες!) προς κάθε κατεύθυνση.
Εάν θέλεις, κάνε "κλικ" στην ακόλουθη φωτογραφία και επισκέψου το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Ποδηλατοδρόμων "Euro-Velo":


Η Ελλάδα έχει μείνει πολύ πίσω όσον αφορά στους ποδηλατόδρομους. Και η οικονομική κρίση δεν είναι δικαιολογία. Υπάρχουν παντού έτοιμοι δρόμοι. Οι υπεύθυνοι θα μπορούσαν κάποιους από αυτούς τους έτοιμους δρόμους να τους χαρακτηρίσουν ως ποδηλατόδρομους. Πρέπει δηλαδή πίσω από κάθε έργο να μας στηρίζουν ευρωπαϊκά κονδύλια;