Thursday, 31 January 2019

Πρόγραμμα "Παρατηρώ" της ΑΝΙΜΑ.

Το "Παρατηρώ" είναι μία Πρωτοβουλία, την οποία υποστηρίζει το Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων "ΑΝΙΜΑ" και σύμφωνα με το οποίο μπορεί ο καθένας μας να φωτογραφίζει και να δημοσιεύει επί τόπου περιπτώσεις τραυματισμένων ή νεκρών ζώων. 
Σκοπός είναι να δίδεται επί τόπου βοήθεια στα τραυματισμένα ζώα και να ερευνηθούν τα αίτια τραυματισμού ή θνησιμότητας των άγριων ζώων στην κάθε περιοχή, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που εύκολα μπορεί να συμμετέχει ο κάθε ένας από εμάς.
Εάν θέλεις περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και να "κατεβάσεις" την εφαρμογή στο κινητό σου, κάνε "κλικ" στην φωτογραφία που στείλαμε στην ΑΝΙΜΑ. Τον Σκαντζόχοιρο της φωτογραφίας βρήκαμε στην περιοχή Μαλακώντα και είχε Ψωρίαση που εμφανίζεται μερικές φορές σε κουνέλια στα κλουβιά. Ήταν πολύ άρρωστος, εξαντλημένος, αδύνατος, ήπιε πολύ νερό, αλλά τελικά δυστυχώς την νύχτα πέθανε.

Αφήστε τις Καρδερίνες και τα άλλα ωδικά πουλιά να τραγουδούν ελεύθερα!

Όσοι γεννηθήκαμε την δεκαετία του 1960, βιώσαμε πολύ έντονα στα νεανικά μας χρόνια στις δεκαετίες 1970 και κυρίως 1980, την λεηλασία της φύσης παντού: στην ξηρά και στην θάλασσα!
Ήταν η εποχή που αφενός πολλοί άνθρωποι δεν ήταν ακόμη ευαισθητοποιημένοι περιβαλλοντικά, η Νομοθεσία για την προστασία της φύσης ήταν ακόμη χαλαρή και αφετέρου πολλοί απέκτησαν τα μέσα (όπλα, μηχανήματα, μπουλντόζες, 4Χ4, ταχύπλοα, μεγάλα αλιευτικά σκάφη κ.λ.π.) και έτσι με ευκολία εισχώρησαν απρόσεκτα μέσα στην φύση.
Ένα από τα θύματα κάποιων ανθρώπων ήταν και τα πουλιά. Άλλα πουλιά τα σκότωναν για να τα φάνε για "μεζέ", άλλα πουλιά τα σκότωναν, γιατί οι ίδιοι τα χαρακτήριζαν ως "επιβλαβή", άλλα πουλιά τα σκότωναν, για να τα βαλσαμώσουν (ήταν παγκοσμίως της μόδας να "στολίζουν" τα σαλόνια και τα μαγαζιά με τα βαλσαμωμένα πτώματα των ζώων) και άλλα τα φυλάκιζαν σε μικρά ή μεγάλα κλουβιά-φυλακές, για να τα βλέπουν και να τα ακούνε να κελαηδάνε.
Ένα από αυτά τα ωδικά πουλιά ήταν και η Καρδερίνα.
Οι Καρδερίνες αποτελούν ένα κοινό είδος πουλιών της Ελληνικής φύσης και κανονικά έπρεπε να υπάρχουν σχεδόν παντού. Πετούν σε σμήνη και τρώνε τα σπόρια από διάφορα άγρια ή ήμερα φυτά.
Ακόμη και μέσα στην δεκαετία του 1990 διώχναμε κάποιους κυνηγούς Καρδερίνων που έστηναν δόκανα ανάμεσα στις λυγαριές στο κτήμα μας στον Μαλακώντα Ερετρίας στην Εύβοια. 
Οι Καρδερίνες από κοινό είδος της Ελληνικής φύσης που ήταν κάποτε, σχεδόν εξαφανίσθηκαν. 
Σήμερα το κυνήγι και η αιχμαλωσία των άγριων ωδικών πτηνών απαγορεύεται αυστηρά με τον Νόμο! Αποτέλεσμα είναι δειλά-δειλά να αρχίσουν να εμφανίζονται και πάλι κυρίως σε Προστατευόμενες Φυσικές Περιοχές, σε Πάρκα και σε κήπους.
Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να στερεί από όλους εμάς τους υπόλοιπους να βλέπουμε και να ακούμε τα πουλιά ελεύθερα γύρω μας!
Εάν δεις Καρδερίνα φυλακισμένη σε κλουβί, επικοινώνησε αμέσως με το Δασαρχείο ή με τους θηροφύλακες της περιοχής. Είναι χρέος τους να τις κατασχέσουν και να τις αφήσουν ελεύθερες.
Εάν θέλεις, κάνε "κλικ" στην φωτογραφία με την Καρδερίνα, που μας επισκέπτεται εφέτος τον Χειμώνα στον κήπο μας μέσα στην πόλη Ερέτρια και διάβασε στην ιστοσελίδα του "Φιλοζωικού Συλλόγου Βόλου" ένα πολύ καλό άρθρο για την ιστορία και την Νομοθεσία για την προστασία των ωδικών πουλιών στην Ελλάδα:

Tuesday, 29 January 2019

O κάθε ένας από εμάς μετράει!

Ο κάθε ένας από εμάς τους ανθρώπους αποφασίζει με δική του ευθύνη, είτε εάν θα ζει με έναν τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον, επομένως και προς τον συνάνθρωπο και προς τα άλλα είδη, είτε εάν θα ζει με έναν τρόπο εγωιστικό, αδιάφορο, επιζήμιο και παρασιτικό προς το σύνολο. 
Ο κάθε ένας από εμάς φέρει τεράστια ευθύνη: ο Πολιτικός, ο Δημοσιογράφος, ο Δάσκαλος, ο Γονέας, ο Παραγωγός, ο Καλλιεργητής, ο Πωλητής και φυσικά την μεγαλύτερη δύναμη και επομένως ευθύνη την φέρει ο Καταναλωτής! Διότι ο καταναλωτής ορίζει την αγορά!
Με τον νέο χρόνο ας βάλουμε όλοι μας ως στόχο να ζήσουμε με βάση τον κανόνα "Σεβασμός προς κάθε μορφή ζωής" και να παύσουμε επιτέλους να ζούμε με έναν τρόπο καταστροφικό προς την φύση στριμώχνοντας τα άλλα είδη ασφυκτικά σε όλο λιγότερες και στενότερες φυσικές περιοχές. 
Παντού συναντάς την ίδια εικόνα: σκουπίδια, μόλυνση, καταπάτηση, αρπαγή, ερημοποίηση, υπερβόσκηση στην ξηρά και υπεραλίευση στην θάλασσα.
Όλοι μας έχουμε κάποια προσωπικά προβλήματα: οικονομικά, ανεργία, προβλήματα υγείας και κάποιοι άλλοι χάσαμε τους γονείς μας, ή άλλα αγαπημένα πρόσωπα. Όμως τίποτα δεν πρέπει να μας σταματήσει από το να αγωνιζόμαστε με ειρηνικό τρόπο για ένα καλύτερο μέλλον για το σύνολο: για τον άνθρωπο, για την φύση, για τα ζώα. Διότι ο κάθε ένας από εμάς μετράει!