Thursday 31 January 2019

Αφήστε τις Καρδερίνες και τα άλλα ωδικά πουλιά να τραγουδούν ελεύθερα!

Όσοι γεννηθήκαμε την δεκαετία του 1960, βιώσαμε πολύ έντονα στα νεανικά μας χρόνια στις δεκαετίες 1970 και κυρίως 1980, την λεηλασία της φύσης παντού: στην ξηρά και στην θάλασσα!
Ήταν η εποχή που αφενός πολλοί άνθρωποι δεν ήταν ακόμη ευαισθητοποιημένοι περιβαλλοντικά, η Νομοθεσία για την προστασία της φύσης ήταν ακόμη χαλαρή και αφετέρου πολλοί απέκτησαν τα μέσα (όπλα, μηχανήματα, μπουλντόζες, 4Χ4, ταχύπλοα, μεγάλα αλιευτικά σκάφη κ.λ.π.) και έτσι με ευκολία εισχώρησαν απρόσεκτα μέσα στην φύση.
Ένα από τα θύματα κάποιων ανθρώπων ήταν και τα πουλιά. Άλλα πουλιά τα σκότωναν για να τα φάνε για "μεζέ", άλλα πουλιά τα σκότωναν, γιατί οι ίδιοι τα χαρακτήριζαν ως "επιβλαβή", άλλα πουλιά τα σκότωναν, για να τα βαλσαμώσουν (ήταν παγκοσμίως της μόδας να "στολίζουν" τα σαλόνια και τα μαγαζιά με τα βαλσαμωμένα πτώματα των ζώων) και άλλα τα φυλάκιζαν σε μικρά ή μεγάλα κλουβιά-φυλακές, για να τα βλέπουν και να τα ακούνε να κελαηδάνε.
Ένα από αυτά τα ωδικά πουλιά ήταν και η Καρδερίνα.
Οι Καρδερίνες αποτελούν ένα κοινό είδος πουλιών της Ελληνικής φύσης και κανονικά έπρεπε να υπάρχουν σχεδόν παντού. Πετούν σε σμήνη και τρώνε τα σπόρια από διάφορα άγρια ή ήμερα φυτά.
Ακόμη και μέσα στην δεκαετία του 1990 διώχναμε κάποιους κυνηγούς Καρδερίνων που έστηναν δόκανα ανάμεσα στις λυγαριές στο κτήμα μας στον Μαλακώντα Ερετρίας στην Εύβοια. 
Οι Καρδερίνες από κοινό είδος της Ελληνικής φύσης που ήταν κάποτε, σχεδόν εξαφανίσθηκαν. 
Σήμερα το κυνήγι και η αιχμαλωσία των άγριων ωδικών πτηνών απαγορεύεται αυστηρά με τον Νόμο! Αποτέλεσμα είναι δειλά-δειλά να αρχίσουν να εμφανίζονται και πάλι κυρίως σε Προστατευόμενες Φυσικές Περιοχές, σε Πάρκα και σε κήπους.
Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να στερεί από όλους εμάς τους υπόλοιπους να βλέπουμε και να ακούμε τα πουλιά ελεύθερα γύρω μας!
Εάν δεις Καρδερίνα φυλακισμένη σε κλουβί, επικοινώνησε αμέσως με το Δασαρχείο ή με τους θηροφύλακες της περιοχής. Είναι χρέος τους να τις κατασχέσουν και να τις αφήσουν ελεύθερες.
Εάν θέλεις, κάνε "κλικ" στην φωτογραφία με την Καρδερίνα, που μας επισκέπτεται εφέτος τον Χειμώνα στον κήπο μας μέσα στην πόλη Ερέτρια και διάβασε στην ιστοσελίδα του "Φιλοζωικού Συλλόγου Βόλου" ένα πολύ καλό άρθρο για την ιστορία και την Νομοθεσία για την προστασία των ωδικών πουλιών στην Ελλάδα: