Saturday 7 September 2019

Βιοποικιλότητα: η εντυπωσιακή Mantis Empusa.

Όταν το 2012 περιφράξαμε τον ελαιώνα στον Μαλακώντα Ερετρίας δημιουργώντας έτσι ένα καταφύγιο για την άγρια ζωή, για φυτά, έντομα, πουλιά και για διάφορα άλλα άγρια ζώα της Ελληνικής φύσης, εμφανίσθηκε για πρώτη φορά και το πανέμορφο Αλογάκι της Παναγίας με την επιστημονική ονομασία Mantis Empusa. Μέσα σε λίγα χρόνια πολλαπλασιάσθηκε σε σημείο, ώστε να συναντάμε σήμερα περίπου δέκα (10) άτομα αυτού του είδους κάθε χρόνο!
Οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής Ερετρίας δεν το έχουν δει ποτέ και δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξή του. Ρωτήσαμε και Γεωπόνους, αλλά ούτε εκείνοι το γνώριζαν. Πράγμα καθόλου παράξενο, γιατί στο παρελθόν δεν μελετήθηκε ριζικά η Βιοποικιλότητα της Ελληνικής φύσης και έτσι ποτέ δεν την διδαχθήκαμε, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε τα είδη φυτών και ζώων που ζουν στην χώρα μας. Εξαφανίζονται, χωρίς να αντιληφθούμε την ύπαρξή τους!
Ο κάθε ένας από εμάς τους πολίτες μπορεί να βοηθήσει την φύση, προσφέροντας μεγάλα ή μικρά καταφύγια για την άγρια ζωή, στον χώρο που διαθέτει. Ακόμη και στα μπαλκόνια!


Φωτογραφία: ένα από τα όμορφα Αλογάκια της Παναγίας του είδους Mantis Empusa που βρήκαν καταφύγιο στο κτήμα.