Ο Οκτώβριος, ο δεύτερος μήνας του Φθινοπώρου, περνάει και δεν έχει βρέξει ακόμη στην Ερέτρια Ευβοίας. Εξαίρεση ήταν η 4η Οκτωβρίου όπου είχαμε καταιγίδα και χαλάζι, αλλά η γη δεν ποτίστηκε. Έτσι, συνεχίζεται η ξηρασία και τα φυτά και τα άγρια ζώα διψούν πληρώνοντας τα ανθρώπινα λάθη, που προκαλούν το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου και την Κλιματική Αλλαγή.
Όμως η φύση πάντα βρίσκει κάποια λύση για τα πλάσματά της. Στο τέλος του Καλοκαιριού, όταν η γη έχει ξεραθεί τελείως και μέχρι να αρχίσουν τα πρωτοβρόχια, ανθίζει η όμορφη Urginea, αλλιώς Skilla, Σκιλλοκρέμυδο ή Αγιοβασιλίτσα.
Η Urginea είναι ένα κοινό, πολυετές φυτό, που ζεί σε άγονα εδάφη, αλλά δυστυχώς, όπως πολλά άλλα φυτά της Ελληνικής φύσης, είναι περιφρονημένο.
Η κρεμμύδα του φυτού συνηθιζόταν να χρησιμοποιείται τα Χριστούγεννα ως διακοσμητική και συμβόλιζε την αναγέννηση, αλλά δυστυχώς με αυτόν τον τρόπο σε πολλά μέρη το φυτό σχεδόν εξαφανίσθηκε, ενώ οι κρεμμύδες μετά τα Χριστούγεννα κατέληγαν στα σκουπίδια….
Τα όμορφα άνθη της Urginea προσελκύουν πολλά έντομα και ιδιαίτερα διάφορα είδη ήμερων και άγριων Μελισσών.
Επίσης, η ύπαρξη της Urginea είναι πολύ σημαντική και για τα μεγαλύτερα άγρια ζώα, όπως οι Χελώνες, οι οποίες, όταν λόγω της ξηρασίας δεν βρίσκουν πουθενά νερό, τρώνε τους βλαστούς του φυτού, για να πάρουν το νερό από αυτούς!