Sunday 16 February 2020

Η καλλιτέχνης Φύση!



Φωτογραφία: Κάμπιες των Πεύκων ακολουθώντας η μία την άλλη έχουν σχηματίσει κύκλο επάνω σε έναν κομμένο κορμό. Η φύση δημιουργεί παντού καλλιτεχνήματα που με την παρουσία τους προσφέρουν μεγάλη χαρά και την απόλαυση να τα βλέπεις. Εμείς οι άνθρωποι, το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε, είναι να ανοίξουμε τα μάτια μας και να παρατηρούμε τα καλλιτεχνήματα αυτά, αντί να τα καταστρέφουμε ή να τα προσπερνάμε αδιάφορα. 
Σημείωση: δεν αγγίζουμε την Κάμπια των Πεύκων, διότι προκαλεί φαγούρα! Άλλωστε παρουσιάζεται κάθε Χειμώνα μόνον για λίγες εβδομάδες. Έπειτα μπαίνει στο χώμα, σχηματίζει κουκούλι και δεν ενοχλεί κανέναν.


Σε κάποιες περιοχές οι Κάμπιες των Πεύκων παρουσιάζονται σε πολύ μεγάλους πληθυσμούς, ώστε σχεδόν "γυμνώνουν" τα Πεύκα από τα φύλλα τους. Προφανώς η αιτία του υπερπληθυσμού της Κάμπιας των Πεύκων σε κάποια περιοχή είναι, ως συνήθως, η εξαφάνιση των φυσικών εχθρών της. Δεν ρίχνουμε ποτέ δηλητήριο για τις Κάμπιες. Απλώς, προστατεύουμε την βιοποικιλότητα της περιοχής και ανάμεσα στα είδη που θα εμφανισθούν, θα εμφανισθούν και κάποιοι φυσικοί εχθροί της Κάμπιας, που θα φροντίσουν να ρυθμίσουν τους πληθυσμούς της. 
Φωτογραφία: Παπαδίτσα τρώει μία Κάμπια των Πεύκων επάνω σε Πεύκο μέσα στον κήπο μας στην Ερέτρια. 


Αντί να χρησιμοποιούμε δηλητήρια, προτιμάμε να προσελκύουμε τις Παπαδίτσες τοποθετώντας φωλιές στον κήπο, πάντα σε ψηλό σημείο, ώστε να μην φθάνουν οι γάτες! Αποτέλεσμα: κάθε χρόνο οι Παπαδίτσες εμφανίζονται και ρυθμίζουν τον αριθμό της Κάμπιας των Πεύκων. 
Όσον αφορά τα Πεύκα, τα κλωνάρια όπου οι Κάμπιες έφαγαν τα φύλλα, συνέρχονται πάλι μέσα στην Άνοιξη με τους νέους βλαστούς.