Friday, 31 July 2020

Θερμή παράκληση προς όλους τους Καταστηματάρχες.

Μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας "Vegan Life Eretria" συμφωνήσαμε και συντάξαμε την κάτωθι επιστολή - παράκληση προς όλους τους Καταστηματάρχες διατροφικών προϊόντων στην Ερέτρια, αλλά και σε όλην την Ελλάδα:

Η σημασία του σήματος “vegan” στις συσκευασίες προϊόντων και στους τιμοκαταλόγους επιχειρήσεων.

Όταν επάνω στην συσκευασία κάποιου διατροφικού προϊόντος αναγράφεται ο όρος vegan, τότε αυτό σημαίνει, ότι το προϊόν είναι 100 % φυτικό.

Σε όλον τον κόσμο αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων, που για διάφορους λόγους (ηθικούς, οικολογικούς, υγείας κ.λπ) θέλουν να γνωρίζουν, τί τρώνε και εάν το προϊόν που αγοράζουν είναι φυτικό, ή εάν περιέχει ζωικές ουσίες. Αυτός είναι και ο λόγος, που σε όλο και περισσότερα προϊόντα αναγράφεται στην συσκευασία η λέξη “vegan”, όταν το προϊόν είναι 100 % φυτικό.

Επίσης, σε όλο και περισσότερες επιχειρήσεις, όπως φούρνοι, καφετέριες, πιτάδικα, εστιατόρια κ.λπ. αναγράφεται η λέξη “vegan” στους τιμοκαταλόγους, δίπλα στα προϊόντα και στα πιάτα που είναι 100 % φυτικά. Πολλά εστιατόρια στο εξωτερικό, αλλά και στην Ελλάδα, προσφέρουν τουλάχιστον ένα πλήρες vegan πιάτο, ή και ολόκληρο μενού.

Πολλοί στην Ελλάδα, αντί για τον όρο “vegan”, χρησιμοποιούν τoν όρο “νηστήσιμο”, ο οποίος όμως δεν σημαίνει το ίδιο. Οι διαφορές είναι οι εξής:
1. - το “νηστήσιμο” ουσιαστικά περιορίζεται χρονικά στις περιόδους νηστείας, ενώ το “vegan” σημαίνει 100 % φυτικό για κάθε ημέρα του χρόνου.
2. - μία άλλη σημαντική διαφορά μεταξύ των όρων “νηστήσιμο” και “vegan” είναι ότι: το “vegan” προϊόν είναι και “νηστήσιμο”, επειδή είναι φυτικό. Το “νηστήσιμο” όμως δεν είναι πάντα “vegan”. Για παράδειγμα, τα ζώα της θάλασσας, όπως το οκταπόδι, το καλαμάρι ή το ζωικό τυρί (νηστεία της Τυρινής) κ.λπ. θεωρούνται μεν σε κάποιες περιοδους νηστείας “νηστήσιμα”, αλλά δεν είναι “vegan”.

Δεν χρειάζεται να μετατρέψεις την επιχείρησή σου σε vegan επιχείρηση. Φθάνει απλά να επισημάνεις τα vegan προϊόντα, συνταγές, ή πιάτα, τα οποία ούτως ή άλλως βρίσκονται στον κατάλογό σου. Σημειώνοντας στον τιμοκατάλογο της επιχείρησής σου την λέξη vegan δίπλα στα φυτικά προϊόντα, ή απλώς ένα V με υποσημείωση σε κάποιο μέρος του καταλόγου, ότι V = vegan, θα διευκολύνεις τους πελάτες σου, ιδίως τους αλλοδαπούς τουρίστες, να γνωρίζουν τί τρώνε. Επίσης, θα αναβαθμίσεις την επιχείρησή σου υπό την έννοια, ότι συμμετέχεις στον ρυθμό της εποχής και στην παγκοσμίως ραγδαία διευρυνόμενη τάση που λέγεται “veganismus”. Ο vegan τρόπος ζωής στηρίζεται σε κανόνες ηθικούς κατά της βίας και στον σεβασμό προς κάθε μορφή ζωής γύρω μας! Ωφελεί τα ζώα, τον Πλανήτη μας και φυσικά τον άνθρωπο!

Η επιλογή είναι δική σου.

Ευχαριστούμε πολύ, καλή σαιζόν,

Vegan Life Eretria

Friday, 17 July 2020

Ακόμη μία επίθεση θρασύδειλων "ψευτο-νταήδων" ενάντια σε προστάτες της φύσης!

Για ακόμη μία φορά κάποιος θρασύδειλος "ψευτο-νταής" επιτέθηκε εναντίον δύο οικολόγων, μέλη της "Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας", επειδή τόλμησαν να τραβήξουν βίντεο από την παράνομη καταστροφή αμμοθινών με μπουλντόζα και την παράνομη τοποθέτηση ομπρέλων χωρίς άδεια μέσα στην προστατευόμενη περιοχή "Κοτυχίου - Στροφυλιάς" στην Δυτική Πελοπόννησο. 
Οι Οικολόγοι, μετά την επίθεση του ψευτο-νταή, προχώρησαν σε καταγγελία και ελπίζουμε, ότι η Αστυνομία και η Δικαιοσύνη θα φροντίσουν, ώστε οι παράνομοι καταστροφείς να τιμωρηθούν, όπως τους αξίζει. 
Εάν θέλεις, κάνε "κλικ" στην ακόλουθη φωτογραφία, διάβασε σχετικό άρθρο και δες φωτογραφίες από την απαράδεκτη καταστροφή των αμμοθινών στην ιστοσελίδα "Οικολογική Δυτική Ελλάδα":


Φωτογραφία (2017 Ιούλιος): οι πατημένες αμμοθίνες μέσα στην προστατευόμενη περιοχή "Κοτύχι - Στροφυλιά", και κυρίως γύρω από αυτήν, στην Δυτική Πελοπόννησο, είναι δυστυχώς συνηθισμένο φαινόμενο. 
Στην φωτογραφία φαίνονται καθαρά οι ροδιές αυτοκινήτων, που κινούνται χωρίς λόγο επάνω στις αμμοθίνες και καταστρέφουν το σημαντικότατο και ευαίσθητο οικοσύστημα των αμμοθινών. Τα πράσινα φύλλα που φαίνονται πατημένα στην άμμο είναι φύλλα από το υπέροχο και προστατευόμενο φυτό της παραλίας Παγκράτιο, το γνωστό και ως Λευκό Κρίνο της Παραλίας