Thursday 4 March 2021

3η Μαρτίου : Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής.

Η άγρια ζωή πρέπει να προστατευθεί και να διατηρηθεί τόσο εντός, όσο και εκτός των προστατευόμενων περιοχών.

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να βλάπτει το Δημόσιο Συμφέρον αλλοιώνοντας το φυσικό τοπίο και εξολοθρεύοντας τα φυτικά και ζωικά είδη, σε όποιο μέρος του κόσμου και εάν βρίσκεται! Γιατί; διότι, απλώς, δεν του ανήκουν!

Τα Προστατευόμενα Εθνικά Πάρκα της Νοτίου Αφρικής αποτελούν ένα από τα πολλά πλέον παραδείγματα προς μίμηση στον κόσμο, όπου η προστασία της φύσης αυξάνει την οικονομία της χώρας και πολλαπλασιάζει τις «πράσινες» θέσεις εργασίας.

Μέσα στα προστατευόμενα πάρκα της Νοτίου Αφρικής υπάρχουν φιλικά προς το περιβάλλον κάμπινγκ, τα οποία περιβάλλονται από ηλεκτροφόρα σύρματα, έτσι ώστε να μην ενοχλείται ούτε ο επισκέπτης από τα άγρια ζώα, αλλά ούτε τα άγρια ζώα από τον επισκέπτη.

Μέσα στον χώρο των προστατευόμενων πάρκων ισχύουν αυστηροί κανόνες, οι οποίοι προστατεύουν την άγρια ζωή από τους επισκέπτες.

Η μετακίνηση επιτρέπεται μόνον με το αυτοκίνητο επάνω σε συγκεκριμένους δρόμους και με ανώτερο όριο ταχύτητας τα 40 χιλιόμετρα, έτσι ώστε οι οδηγοί να μην ενοχλούν τα άγρια ζώα και να προλαβαίνουν να φρενάρουν για αργοκίνητα ζώα, όπως χελώνες, σκαθάρια και άλλα μικρόζωα, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην σωστή λειτουργία του οικοσυστήματος της περιοχής. Οι επιβάτες επιτρέπεται να κατέβουν από το αυτοκίνητο μόνον σε συγκεκριμένα σημεία, όπου υπάρχουν ασφαλή ξύλινα παρατηρητήρια άγριων ζώων, συνήθως κοντά σε νερόλακκους, όπου τα ζώα μαζεύονται, για να πιούν νερό.

Οι κανόνες εφαρμόζονται με μεγάλη επιτυχία, διότι μέσα στα πάρκα προσέχουν οι φύλακες (Rangers) για τυχόν παρανομίες.

Οι θέσεις εργασίας στα πάρκα συντηρούνται από τους επισκέπτες, οι οποίοι πληρώνουν εισιτήριο κατά την είσοδό τους στα πάρκα, ή πληρώνουν επιπλέον για την διανυκτέρευσή τους σε κάποιο κάμπινγκ. Πρόκειται για ένα επιτυχημένο κυκλικό σύστημα οικονομίας. Το όλο σύστημα των προστατευόμενων περιοχών με οργανωμένα, αλλά ταυτοχρόνως φιλικά προς τη φύση, κάμπινγκ έχει ως αποτέλεσμα να συντηρούνται πολλά επαγγέλματα και θέσεις εργασίας σε όλη τη χώρα, όπως ενοικιάσεις τροχόσπιτων, VAN-αυτοκινούμενων, σκηνών και καταστήματα με εξοπλισμό για κάμπινγκ, όπως πτυσσόμενες καρέκλες, τραπεζάκια, φουσκωτά στρώματα για τον ύπνο, σκεύη μαγειρικής και πολλά άλλα. Επίσης, από τις προστατευόμενες περιοχές συντηρούνται και πολλά τουριστικά γραφεία, που οργανώνουν ημερήσιες επισκέψεις στα πάρκα με οδηγό.

Η Νότιος Αφρική αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα προς μίμηση. Μπορεί στην Ελλάδα να μην ζουν ζώα όπως λιοντάρια, ελέφαντες κ.ά., όμως ζουν πολλά άλλα είδη ζώων, όπως αρκούδες, λύκοι, τσακάλια, λύγκες, ελάφια, ζαρκάδια, βίδρες, λαγοί, πολλά είδη πουλιών, ερπετών και πολλά θαλάσσια ζώα, όπως φώκιες, χελώνες, δελφίνια, φάλαινες και πολλά άλλα, τα οποία, εάν προστατευθούν αποτελεσματικά, μπορούν να προσφέρουν απίστευτα όμορφες εμπειρίες στον επισκέπτη - παρατηρητή και ιδιαίτερα σε κάποιον, ο οποίος διανυκτερεύει σε οργανωμένο οικολογικό κάμπινγκ, με τόσα όμορφα πλάσματα γύρω του.

Φωτογραφία (2018, Μάρτιος / Νότιος Αφρική): μία από τις αγαπημένες μας φωτογραφίες στα εθνικά πάρκα της Νοτίου Αφρικής. Μία οικογένεια ελεφάντων πίνει νερό προστατεύοντας το μωρό ελεφαντάκι στην μέση. Μπροστά τους κολυμπούν ιπποπόταμοι.