Wednesday 28 July 2021

Να προστατεύσουμε τον θαυμαστό κόσμο του βυθού!

 Αν και η Ελλάδα περιβάλλεται από θάλασσα, γνωρίζουμε ελάχιστα για τον κόσμο του βυθού, διότι η πληροφόρηση για την βιοποικιλότητα της Ελλάδας στην στεριά και στην θάλασσα ήταν και παραμένει μέχρι σήμερα πολύ ελλιπής.

Τα τελευταία χρόνια, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, αυξάνεται το ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του καταδυτικού και του Snorkelling (περιήγηση της επιφάνειας της θάλασσας με μάσκα και αναπνευστήρα) τουρισμού. 

Μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες η βιοποικιλότητα των ελληνικών θαλασσών ήταν τεράστια  (όσοι είμαστε άνω των πενήντα χρόνων, θυμόμαστε καλά, εκτός εάν... υποφέρουμε από αμνησία!) και μειώθηκε δραματικά λόγω της υπεραλίευσης της θάλασσας. Σήμερα, σχεδόν σε όλα τα υποθαλάσσια βίντεο και τις φωτογραφίες, οι οποίες δημοσιεύονται, παρουσιάζεται πάντα η ίδια θλιβερή εικόνα: μία ωραία θάλασσα, σε πολλές περιπτώσεις με πεντακάθαρα νερά, αλλά σχεδόν άδεια από ζωή!

Ο καταδυτικός και ο snorkelling τουρισμός μπορούν να γίνουν πόλος έλξης για εκατομμύρια τουρίστες από όλην την υφήλιο, όπως συμβαίνει σε άλλα μέρη του κόσμου (Αυστραλία, Αφρική κ.λπ.). Όμως προϋπόθεση για να πετύχει το είδος αυτό του τουρισμού, είναι να δημιουργηθούν προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές, έτσι ώστε να επιστρέψει στις Ελληνικές θάλασσες η χαμένη βιοποικιλότητα. 

Στην Χαλκίδα Ευβοίας υπάρχει ήδη από το 1999 η Thalassa Diving Academy, η οποία οργανώνει εκδρομές σε διάφορα μέρη της Εύβοιας με σκοπό την κατάδυση και την παρατήρηση του βυθού. Εάν ενδιαφέρεσαι για περισσότερες πληροφορίες, κάνε "κλικ" στην ακόλουθη φωτογραφία και επισκέψου την ιστοσελίδα της Thalassa Diving Academy:

Φωτογραφία (2020 Σεπτέμβριος / Ερέτρια): Όταν κολυμπάς μαζί με τα ζώα της θάλασσας, παρατηρώντας τα θα διαπιστώσεις, ότι όταν αντιληφθούν, ότι δεν σκοπεύεις να τα βλάψεις, αλλά ότι έχεις φιλικές διαθέσεις, εκείνα σε εμπιστεύονται όλο και περισσότερο και σε πλησιάζουν προσφέροντάς σου υπέροχες εμπειρίες και γνώσεις για τα άλλα είδη.