Sunday 3 October 2021

Είναι Φθινόπωρο και τα μεταναστευτικά πουλιά στις βόρειες χώρες ετοιμάζονται για το δύσκολο και επικίνδυνο ταξίδι προς τον Νότο.

 Όπως κάθε Φθινόπωρο εδώ και χιλιάδες χρόνια, έτσι και εφέτος, τα μεταναστευτικά πουλιά μαζί με τα μικρά τους, τα οποία πλέον μεγάλωσαν και μπορούν να πετάξουν, συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένα σημεία, όπου οργανώνονται σε μεγαλύτερες ομάδες και ξεκινούν όλα μαζί το ταξίδι προς το Νότο. Το ταξίδι είναι μεγάλο και εγκυμονεί πολλούς φυσικούς και, κυρίως, ανθρωπογενείς κινδύνους.

Φωτογραφία (2021 Σεπτέμβριος / Σουηδία): Οι ομάδες των Αγριόχηνων συναντιούνται σε συγκεκριμένα σημεία και περιμένουν για ημέρες, ή και εβδομάδες, ώσπου να συγκεντρωθούν και οι υπόλοιπες ομάδες χηνών από τις γύρω περιοχές.

Φωτογραφία (2021 Σεπτέμβριος / Mecklenburg Vorpommern, Γερμανία): Ένα από τα είδη των πουλιών που ετοιμάζονται αυτές τις ημέρες για να ταξιδέψουν προς το Νότο, είναι και οι Γερανοί. Μία από τις σημαντικότερες περιοχές συγκέντρωσης των Γερανών στη βόρεια Ευρώπη είναι το κρατίδιο Mecklenburg Vorpommern στη βόρεια Γερμανία. Οι Γερανοί, όπως και τα υπόλοιπα πουλιά και ζώα, στο παρελθόν κυνηγήθηκαν πολύ, με αποτέλεσμα την δεκαετία του 1970 να έχουν επιβιώσει μόλις μερικά ζευγάρια.

Τις τελευταίες δεκαετίες, χάρις στις δράσεις οικολογικών οργανώσεων, όπως η Kranichschutz Deutschland, η οποία ιδρύθηκε από την NABU (Naturschutzbund Deutschland) και το W.W.F. και υποστηρίχθηκε οικονομικά από την αεροπορική εταιρεία Lufthansa (της οποίας σύμβολο είναι ένας Γερανός), χάρις στις εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, χάρις στη δημιουργία προστατευόμενων περιοχών και στην αυστηρότερη Νομοθεσία για την Προστασία της Φύσης, οι Γερανοί αυξήθηκαν και αποτελούν σήμερα έναν από τους σημαντικότερους πόλους έλξης για τους τουρίστες κάθε Φθινόπωρο σε όλην την περιοχή.

Φωτογραφία (2021 Σεπτέμβριος / Γερμανία): Σε απόσταση μόλις λίγων χιλιομέτρων από το τουριστικό θέρετρο Stralsund στην Ανατολική Θάλασσα στη Γερμανία υπάρχει το οργανωμένο παρατηρητήριο πουλιών KRANORAMA, από το οποίο οι πολυάριθμοι επισκέπτες τον Σεπτέμβριο μπορούν να απολαύσουν το θέαμα των Γερανών να συγκεντρώνονται κατά εκατοντάδες στην προστατευόμενη έκταση της οργάνωσης NABU. Oι επισκέπτες μπορούν να παρατηρήσουν και να φωτογραφίσουν τους Γερανούς, καθώς και να λάβουν σχετικές πληροφορίες από παρόντα μέλη της οργάνωσης. Εάν θέλεις περισσότερες πληροφορίες για την δράση της οργάνωσης και την λειτουργία του κέντρου “ΚRANORAMA,  κάνε «κλικ» στην ανωτέρω φωτογραφία και επισκέψου την ιστοσελίδα της Kranichschutz Deutschland.