Saturday 27 August 2022

Wen dürfen wir essen? (Ποιον επιτρέπεται να τρώμε;)

 Το Γερμανικό κανάλι Arte πρόβαλε μία σειρά ντοκυμαντέρ πέντε 32λεπτων επεισοδίων με τίτλο "Ποιόν (και όχι "τι") επιτρέπεται να τρώμε;"

Κάθε επεισόδιο παρουσιάζει μία άλλη οπτική γωνία του ζητήματος της κρεατοφαγίας, προβάλλονται ζητήματα ηθικής, επιστημονικές έρευνες σχετικά με τις ομοιότητες μεταξύ του ανθρώπου και των ζώων, τα συναισθήματά τους, γίνεται αναφορά στις καταστροφικές επιπτώσεις της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων στο φυσικό περιβάλλον και παρουσιάζεται η δράση διαφόρων μεμονωμένων ατόμων και ομάδων πολιτών που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των ζώων. 

Επιπλέον παρουσιάζεται η δράση εκείνων που αναλαμβάνουν το δυσκολότερο κομμάτι, δηλαδή εκείνων που βρίσκουν την δύναμη να κινηματογραφούν την φρίκη πίσω από τους τοίχους σφαγείων και μεγακτηνοτροφικών μονάδων. Γιατί θέλει πραγματική δύναμη να βλέπεις να συμπεριφέρονται με βάναυσο τρόπο στα ζώα μπροστά στα μάτια σου και εσύ να μην μπορείς να κάνεις τίποτα, για να σταματήσεις το έγκλημα της κακοποίησής τους, διότι σε πολλές περιπτώσεις είναι, μάλιστα, νόμιμο ...

Οι τίτλοι των πέντε επεισοδίων της σειράς "Wen dürfen wir essen?" είναι: 1. Der Status Quo, 2. Natürlich, notwendig, normal (φυσικό, αναγκαίο, φυσιολογικό), 3. Tiere wie wir (Ζώα όπως εμείς), 4. Fleisch aus dem Labor (Κρέας από το εργαστήριο), 5. Das Ende des Fleischzeitalters (Το τέλος της εποχής του κρέατος).

Εάν θέλεις, κάνε "κλικ" στην ακόλουθη φωτογραφία και δες τα πέντε επεισόδια της σειράς "Wen dürfen wir essen?" (Ποιόν επιτρέπεται να τρώμε;) στην ιστοσελίδα του Γερμανικού καναλιού Arte:


Ή εναλλακτικά, εάν θέλεις, κάνε "κλικ" στην ακόλουθη φωτογραφία και δες τα πέντε επεισόδια στο youtube: