Friday 10 February 2023

Αστερίες: αφήστε τους να ζήσουν!

 Μέχρι και την δεκαετία του 1970 η θάλασσα της Ερέτριας ήταν γεμάτη βιοποικιλότητα, χρώματα και ζωή. Οποιαδήποτε στιγμή και εάν κοιτούσες μέσα στη θάλασσα από την προβλήτα του λιμανιού, έβλεπες υπέροχους πολύχρωμους Αστερίες. Δυστυχώς, χρόνο με τον χρόνο κάποιοι τους έβγαζαν από την θάλασσα και τους αποξήραιναν, για να χρησιμοποιήσουν το νεκρό τους σώμα ως μακάβριο διακοσμητικό στοιχείο και κάποιοι άλλοι τους έκοβαν κομματάκια ζωντανούς, για να τους χρησιμοποιήσουν για δόλωμα. Αποτέλεσμα: Για ολόκληρες δεκαετίες οι Αστερίες σχεδόν εξαφανίστηκαν από το λιμάνι της Ερέτριας. Σπάνια πλέον συναντάς κάποιον. 
Με μεγάλη χαρά αυτές τις ημέρες συναντήσαμε και πάλι έναν κόκκινο Αστερία στο λιμάνι και ελπίζουμε αυτή τη φορά να τον αφήσουν ήσυχο να ζήσει και να ομορφαίνει την θάλασσα με την παρουσία του. 
Ακόμη και εάν ο Νόμος δεν τον προστατεύει, πρέπει από μόνοι μας να καταλαβαίνουμε το αυτονόητο, δηλαδή ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να αδειάζουμε την θάλασσα από τα υπέροχα πλάσματά της. Πρέπει από μόνοι μας να καταλαβαίνουμε, ότι ακόμη και εάν δεν υπάρχει γραπτός Νόμος που να προστατεύει τον Αστερία και τα άλλα ζώα της θάλασσας, υπάρχει ο Νόμος της ηθικής που ορίζει ως "Μην τον σκοτώνεις! Άφησέ τον να ζήσει, άφησέ τον να πολλαπλασιάζεται και να προσφέρει στους κατοίκους της Ερέτριας, αλλά και σε κάθε επισκέπτη, υπέροχες, αξέχαστες εικόνες με την παρουσία του." 
Τα ζώα της θάλασσας είναι το κόσμημα της θάλασσας και η θέα μίας θάλασσας γεμάτης με ζωή αποτελεί μάθημα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και σεβασμού προς τη φύση για τα παιδιά, αλλά και για τους ενήλικες. 


Φωτογραφία (2023 Φεβρουάριος): ο υπέροχος κόκκινος Αστερίας στο λιμάνι της Ερέτριας.