Friday 17 March 2023

Εξελίξεις στην πράσινη μετακίνηση των πλοίων

 Στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας (Green Deal) η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση επιδιώκει έως το 2050 να είναι ουδέτερη για το κλίμα.
Ένας από τους ρυπαντές που απελευθερώνουν μεγάλες ποσότητες Διοξειδίου του Άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα είναι τα πλοία και γι΄αυτό αναζητούνται καινοτόμες λύσεις για τις μετακινήσεις τους, όπως η μετακίνηση με ηλεκτρικό ρεύμα παραγόμενο από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και από Πράσινο Υδρογόνο, δηλαδή Υδρογόνο παραγόμενο από πράσινες, δηλαδή Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Η χρήση ορυκτών καυσίμων (κυρίως πετρελαίου, λιγνίτη, φυσικού αερίου) έχει αποδειχθεί καταστροφική για την ατμόσφαιρα και τη φύση, τόσο κατά την αναζήτησή τους, όσο και κατά την εξόρυξή τους, τη μεταφορά τους, την καύση τους κ.λπ., με αποτέλεσμα να είναι αναγκαία η στροφή της ανθρωπότητας προς την χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Εάν θέλεις, κάνε "κλικ" στην ακόλουθη φωτογραφία και διάβασε ένα σχετικό αναλυτικό άρθρο για τις εξελίξεις της πράσινης μετακίνησης των πλοίων στην Ευρώπη στην ιστοσελίδα ec.europa.eu: 


Φωτογραφία (2012 Απρίλιος, Heidelberg, Γερμανία): Ήδη το 2012 στην Χαϊδελβέργη της Γερμανίας κυκλοφορούσε μία πλωτή καφετέρια κινούμενη με ηλιακή ενέργεια, αποδεικνύοντας, ότι είναι εφικτή η αθόρυβη και καθαρή μετακίνηση σκαφών με μηδενικούς ρύπους Διοξειδίου του Άνθρακα. 
Σήμερα είναι καιρός όλα τα πλοία να στραφούν προς την μετακίνηση με καθαρές μορφές ενέργειας για το καλό της Ατμόσφαιρας, της φύσης και του ανθρώπου!