Saturday 15 April 2023

Βιοποικιλότητα στο κτήμα την Άνοιξη

 Εφέτος, όλο το Χειμώνα είχαμε φοβερή ξηρασία στην Ερέτρια και για πρώτη φορά αναγκαστήκαμε να ποτίσουμε κάποια νεαρά δενδράκια στο κτήμα μέσα στον Ιανουάριο!.... Ευτυχώς, τις τελευταίες εβδομάδες άρχισε να βρέχει λίγο και η φύση συνήλθε!


Στο κτήμα, χρόνο με το χρόνο αυξάνεται η βιοποικιλότητα φυτών, και ζώων της Ελληνικής φύσης.


Μέσα στον Μάρτιο μετρήσαμε οκτώ είδη ορχιδέας!


Το ένα από αυτά τα είδη εμφανίστηκε για πρώτη φορά: 

Οι δύο λιμνούλες που έχουμε κατασκευάσει μέσα στο κτήμα ήταν γεμάτες με αυγά φρύνων. Οι φρύνοι μοιάζουν πολύ με βατράχια και διαφέρουν στο ότι είναι πιο χονδροί, έχουν πιο κοντά πίσω πόδια σε σχέση με τα βατράχια και έχουν στο σώμα τους μικρά εξογκώματα:


Τα αυγά των φρύνων είναι τοποθετημένα το ένα δίπλα στο άλλο σχηματίζοντας "κορδέλες" μέσα στο νερό, όπως φαίνεται στην ακόλουθη φωτογραφία και έτσι ξεχωρίζουν από τα αυγά των βατράχων, τα οποία είναι τοποθετημένα σε σχήμα κάπως ... "μπάλας".


Στο κτήμα εξαπλώνονται με πολύ αργό ρυθμό δύο είδη κίτρινης Ίριδας:


Το ένα από τα δύο είδη έχει στις άκρες των εξωτερικών πετάλων του ελαφρώς καφέ χρώμα:


Στο κτήμα έχουν εξαπλωθεί οι μωβ Αγριοϋάκυνθοι, ενώ έχει εμφανιστεί και o λευκός, σχετικά σπάνιος, Αγριοϋάκινθος:


Επίσης, εμφανίστηκαν οι πρώτες πεταλούδες, ανάμεσά τους η εντυπωσιακή Iphiclides podalirius:


Μετά την πρώτη βροχή είχαμε και πολλά Αγριοσπαράγγια, (τα βλαστάρια τους έχουν τέλεια γεύση, εάν τηγανιστούν για πέντε λεπτά σε καλό ελαιόλαδο)!


Και φυσικά, καθημερινά συναντάμε ερπετά, όπως οι χελώνες της ακόλουθης φωτογραφίας, των οποίων η χειμερία νάρκη ήταν πολύ σύντομη εφέτος, λόγο του ότι ήταν πολύ σύντομος ο χειμώνας: 


Την χελώνα δεξιά στη φωτογραφία είχαμε βρει πριν μερικά χρόνια στην περιοχή Ερετρίας τραυματισμένη (προφανώς από κάποιο γεωργικό μηχάνημα) και την περιθάλψαμε. Η πληγή της έκλεισε, αλλά όπως φαίνεται στην φωτογραφία, είναι ακόμη ορατό το σημάδι του κτυπήματος.