Friday 21 April 2023

Ακόμη μία νεκρή θαλάσσια χελώνα βρέθηκε στο λιμάνι της Ερέτριας

 Δυστυχώς ακόμη μία νεκρή θαλάσσια χελώνα ξεβράστηκε στο λιμάνι της Ερέτριας. Ήταν σε προχωρημένη αποσύνθεση και δεν μπόρεσαν να εντοπιστούν τα αίτια θανάτου της.
Σύμφωνα με τον Μεσογειακό Σύνδεσμο για την Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών Medasset, κυριότερες αιτίες θανάτου των θαλάσσιων χελωνών είναι οι προπέλες ταχύπλοων σκαφών, τα πλαστικά σκουπίδια και κυρίως, διάφορα αλιευτικά εργαλεία, όπως τα δίχτυα και τα παραγάδια. Χιλιάδες θαλάσσιες χελώνες της Μεσογείου πεθαίνουν κάθε χρόνο ως παρεμπίπτον αλίευμα, ή αλλιώς ανεπιθύμητο αλίευμα, ή παραλίευμα.
Ο Ευβοϊκός κόλπος με τα ρεύματά του αποτελεί πέρασμα για διάφορα μεταναστευτικά ζώα της θάλασσας, όπως οι χελώνες. Πρέπει οπωσδήποτε να προστατεύσουμε την θαλάσσια ζωή και ο καλύτερος τρόπος, για να την προστατεύσουμε, είναι η ίδρυση θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών.
Οι τέσσερις νεκρές θαλάσσιες χελώνες στις ακόλουθες φωτογραφίες είναι μόνον μερικές από τις περιπτώσεις νεκρών θαλάσσιων χελωνών που βρέθηκαν σε διαφορετικό χρόνο στην περιοχή Ερετρίας και ανήκαν στα είδη Καρέτα-Καρέτα και Μύδας (ή αλλιώς Πράσινη Χελώνα).


Φωτογραφία: 2010, Οκτώβριος, Ανατολική ακτή Ερετρίας.


Φωτογραφία: 2020, Νοέμβριος, Ανατολική ακτή Ερετρίας.


Φωτογραφία: 2022, Δεκέμβριος, μέσα στο λιμάνι της Ερέτριας.


Φωτογραφία: 2023, Απρίλιος, μέσα στο λιμάνι της Ερέτριας. Και στις τέσσερις περιπτώσεις ειδοποιήθηκε το Λιμεναρχείο της Ερέτριας και ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ.