Τα ζώα κακοποιούνται με διάφορους τρόπους. Η κακοποίηση των ζώων είναι απαράδεκτη, όπως ακριβώς απαράδεκτη είναι και η κακοποίηση των ανθρώπων!
Ένα παράδειγμα κακοποίησης ζώων, που συνεχίζει μέχρι σήμερα να παρουσιάζεται κυρίως σε Ελληνικά νησιά είναι η παλαιά μέθοδος "ιπποπέδη" ή αλλιώς "παστούρωμα", η οποία πλέον απαγορεύεται.
Η απαγόρευση της μεθόδου αυτής συμπεριλαμβάνεται στον Νόμο 4830 (ΦΕΚ 18/09/2021 - Αρ. φύλλου 169), Άρθρο 24, παράγραφος α: "... απαγορεύονται: (α) η κακοποίηση, η κακή και η βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, όπως ιδίως ο δραστικός και ο μη ιατρογενής περιορισμός της φυσιολογικής κίνησης, όπως ενδεικτικά η ιπποπέδη, οι μη
επιτρεπτές μέθοδοι εκπαίδευσης, η εργασία που δεν
προβλέπεται για το είδος του ζώου, η μη σύννομη
αναπαραγωγή, ο εκούσιος τραυματισμός με απλή
σωματική βλάβη...".
Ιπποπέδη ή παστούρωμα σημαίνει το δέσιμο δύο ποδιών του ζώου μεταξύ τους (ή και του λαιμού), για να μην μπορεί να φύγει ... Όμως το ζώο υποφέρει. Δεν μπορεί να κινηθεί φυσιολογικά και δεν μπορεί να τρέξει.
Φωτογραφίες (2024 Φεβρουάριος): μία από τις δύο "παστουρωμένες" κατσίκες που συναντήσαμε στα Δωδεκάνησα.
Εάν θέλουμε να σταματήσει επιτέλους η κακοποίηση των ζώων, τότε όλοι μας πρέπει να αναφέρουμε τα περιστατικά κακοποίησης που πέφτουν στην αντίληψή μας. Τα ζώα δεν μπορούν να καταγγείλουν τον βασανισμό τους. Εάν δεν μιλήσουμε εμείς για αυτά, τότε η κακοποίησή τους θα διαιωνίζεται. Η σιωπή είναι συνενοχή.
Εάν θέλεις, κάνε "κλικ" στην ακόλουθη φωτογραφία και διάβασε ένα σχετικό κατατοπιστικότατο άρθρο στην ιστοσελίδα Zoosos.gr :
Επίσης, στο ίδιο ΦΕΚ αναφέρεται, ότι οι αναφορές κακοποίησης ζώων μπορούν να γίνονται και μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων της Δημόσιας Διοίκησης: "... Άρθρο 25 Αναφορά περιστατικών κακοποίησης ζώων 1. Για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης δύναται να αναπτυχθεί ψηφιακή εφαρμογή και ιστοσελίδα στη Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ., για την αναφορά περιστατικών κακοποίησης ζώων, καθώς και κάθε παράβασης του παρόντος. 2. Οι καταγγελίες δύναται να είναι και ανώνυμες. Όταν η καταγγελία είναι ανώνυμη, διερευνάται μόνο εφόσον περιέχει συγκεκριμένα στοιχεία που παρέχουν επαρκή βάση για τη διερεύνησή της....".