Saturday 25 July 2015

Αειφόρος Ανάπτυξη: Πρόγραμμα 2014 -2020!

     Η Ελλάδα στο παρελθόν έχασε πολλές ευκαιρίες, προγράμματα της Ε.Ε. για την Προστασία του Περιβάλλοντος, την Αειφόρο Ανάπτυξη και, συνεπώς, για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής του ανθρώπου.
     Δυστυχώς, εν μέρει με δική μας ευθύνη, εν μέρει με ευθύνη των Αρμόδιων Φορέων, παραμένουμε ανενημέρωτοι και οπισθοδρομικοί στα τεράστια άλματα που γίνονται προς την Βιώσιμη Ανάπτυξη.
     Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος με σκοπό την αντιμετώπιση της οικολογικής καταστροφής, που έχει ως συνέπεια την Κλιματική Αλλαγή του Πλανήτη μας, έβαλε μεγάλους στόχους με το Πρόγραμμα 2014 - 2020, που αποσκοπεί στην Βιώσιμη Ανάπτυξη, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνον, εάν ο άνθρωπος μάθει να ζεί αρμονικά με την φύση. Αυτού του είδους τα προγράμματα έπρεπε να είναι πρώτο θέμα των Πολιτικών (όχι μόνον σήμερα, αλλά εδώ και δεκαετίες) και των Μ.Μ.Ε., διότι η συμμετοχή της Ελλάδος σε αυτά θα είχε επίσης ως αποτέλεσμα την δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας σε οικολογικά επαγγέλματα.
     Αξίζει να δεις το Πρόγραμμα 2014 - 2020 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος κάνοντας "κλικ" στην ακόλουθη φωτογραφία, όπου απεικονίζονται ενοικιαζόμενα ποδήλατα στο κέντρο των Ιωαννίνων, κατά το ευρωπαϊκό πρότυπο για τις "πράσινες πόλεις":


     Οφείλουμε όλοι μας να συμμετέχουμε συνολικά δρώντας τοπικά, ώστε ο κόσμος μας να γίνει "πράσινος", οικολογικός, δηλαδή βιώσιμος.
     Εάν θέλεις να δεις σφαιρικά, τί συμπεριλαμβάνεται στο 7ο Πρόγραμμα Δράσης για το Περιβάλλον, κάνε "κλικ" στην ακόλουθη εικόνα με τον ποδηλατόδρομο των Ιωαννίνων δίπλα στην λίμνη Παμβώτιδα:


     Το Πρόγραμμα 2014 - 2020 στην ουσία βάζει σε εφαρμογή όλα αυτά που προτείνουν οι Οικολογικές Οργανώσεις εδώ και δεκαετίες! Είναι εφικτό και πρέπει να εφαρμοστεί παντού! Για παράδειγμα για την Ερέτρια αυτό θα σήμαινε:
- Την δημιουργία ποδηλατόδρομων εντός της πόλης, αλλά και γύρω από αυτήν, προς τα ξενοδοχεία (που οι τουρίστες και γενικά όλοι όσοι θέλουν να μετακινηθούν πεζοί ή με ποδήλατο προς το κέντρο της Ερέτριας, βάζουν σε κίνδυνο την ζωή τους αναγκασμένοι να κινούνται στον αυτοκινητόδρομο....) και γενικά προς τις γύρω περιοχές.
- Την ανάπτυξη της οικολογικής γεωργίας! Υπάρχουν πολλές καλλιεργούμενες εκτάσεις γύρω από την Ερέτρια: ελαιώνες, αμυγδαλώνες, αμπελώνες κ.λ.π. Μπορούν να μπουν σε προγράμματα Οικολογικής Γεωργίας. Η Ε.Ε. έχει σκοπό στα πλαίσια του 7ου Προγράμματος 2014 - 2020 να υποστηρίξει την Οικολογική Γεωργία σε όλες τις Ευρωπαϊκές Χώρες με μεγάλα κονδύλια. 
- Ανακύκλωση! Είναι καιρός να αρχίσουμε να ανακυκλώνουμε τα πάντα!! Διότι μόνον τότε θα πάψουμε να πνιγόμαστε στα σκουπίδια μας!!!
- Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας! Όλες οι Δημόσιες Υπηρεσίες, τα Σχολεία, αλλά και κάθε κατοικία, κ.λ.π. θα μπορούσαν να συμμετέχουν. Έχουμε αρκετό Ήλιο!!......
- Οικολογική δόμηση κτιρίων και κατοικιών!
- Φύτευση αυτοφυών φυτών σε πάρκα, κατά μήκος δρόμων κ.λ.π. 
- Καταδυτικός Τουρισμός! Και θάλασσα έχουμε και νησιά έχουμε! Επομένως, η φύση μας χαρίζει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του Καταδυτικού Τουρισμού. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε εμείς, είναι να προστατεύσουμε την θάλασσα και τα ζώα της θάλασσας και να μην τα βλέπουμε μόνον ως ... μεζέ!...
- Οικολογικός Τουρισμός!! Μα, όταν ισχύουν όλα τα προηγούμενα, ήδη έχουμε δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις και για τον Οικολογικό Τουρισμό! Δηλαδή τον τουρισμό, ο οποίος βασίζεται στην απόλαυση του χώρου γύρω του ΧΩΡΙΣ να τον καταστρέφει!!
     Εννοείται, ότι για να επιτύχει, πρέπει να συμμετέχουμε ΌΛΟΙ! Και επίσης, αποφεύγουμε όλα τα υλικά, καθαριστικά, κ.λ.π. που είναι βλαβερά για το περιβάλλον, την ατμόσφαιρα, την θάλασσα, επομένως και για τους συνανθρώπους μας!