Όταν ένας αδέσποτος σκύλος κάνει "την ανάγκη του" στον δρόμο, τότε μπορούμε να καταλάβουμε, ότι το ζωάκι δεν γνωρίζει τους ανθρώπινους κανόνες και δεν ξέρει να χρησιμοποιήσει το φαράσι και την σακούλα, για να πετάξει τα περιττώματά του στα σκουπίδια.
Όταν όμως ο σκύλος είναι δεσποζόμενος και ο άνθρωπός του τον βγάζει έξω επί τούτου, δηλαδή για να κάνει "την ανάγκη του" έξω στον δρόμο και όχι στο σπίτι, τότε ο άνθρωπος αυτός οφείλει να έχει πάντα μαζί του μία σακούλα, να μαζεύει τα περιττώματα του σκύλου και να τα ρίχνει στα σκουπίδια.
Είναι ζήτημα σεβασμού προς τους συνανθρώπους μας!
Φωτογραφία (2020 Φεβρουάριος): πινακίδες στην παραλία της Νέας Αρτάκης στην Εύβοια με την επιγραφή: "Σεβασμός στο περιβάλλον. Μαζεύω ό,τι αφήνει ο σκύλος μου".
Φωτογραφία (2012 Ιούλιος / Miami Platja, Ισπανία): ειδικό σημείο με κάδο και με πλαστικές σακούλες για όσους κάνουν περίπατο με τα σκυλιά τους.
Στο εξωτερικό είναι αυτονόητο, ότι ο κάθε πολίτης μαζεύει τα περιττώματα του σκύλου του.
Σε πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις υπάρχουν εδώ και χρόνια ειδικά σημεία για τα δεσποζόμενα σκυλιά, με κάδο για τα περιττώματά τους, όπου μάλιστα διατίθενται δωρεάν πλαστικές σακούλες.
Φωτογραφία (2014 Σεπτέμβριος / Γκρατς, Αυστρία): ειδικό σημείο με σήμανση, κάδο και δωρεάν σακούλες.
Αλλά ακόμη και εάν βρισκόμαστε σε μία περιοχή όπου δεν υπάρχουν τέτοια ειδικά σημεία, είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να μαζεύουμε τα περιττώματα των σκύλων μας. Είναι ζήτημα σεβασμού για τους συνανθρώπους μας!
Και επειδή οι συμβατικές πλαστικές σακούλες συνήθως είναι βλαβερές για το περιβάλλον, μπορούμε να αγοράσουμε στα σούπερ-μάρκετ μικρά σακουλάκια (αυτά που χρησιμοποιούνται στην κουζίνα) από βιοδιασπώμενο υλικό (π.χ. από μπαμπού). Έτσι δεν θα επιβαρύνουμε την φύση με επιπλέον βλαβερές πλαστικές σακούλες!