Thursday 7 May 2020

Το υπέροχο κελάηδημα των Κοτσυφιών!

Τα Κοτσύφια είναι ένα κοινό είδος πτηνού της Ελληνικής φύσης και θα ζούσαν παντού μαζί με τους ανθρώπους, εάν δεν είχαν κυνηγηθεί τόσο πολύ στο παρελθόν (ιδιαίτερα τις δεκαετίες 1980 και 1990 η κατάσταση με το κυνήγι ήταν ανεξέλεγκτη. Όσοι από εμάς εκείνη την εποχή ζούσαμε στην επαρχία, θυμόμαστε πολύ καλά τις τουφεκιές γύρω μας σαν να γινόταν πόλεμος … ).
Σήμερα, ευτυχώς, χάριν στην ευαισθητοποίηση κυρίως των νεότερων ανθρώπων και στην εφαρμογή των Νόμων περί προστασίας της άγριας ζωής, χρόνο με τον χρόνο, οι πληθυσμοί των Κοτσυφιών συνέρχονται και επιστρέφουν μέσα στα πάρκα, στους κήπους, ακόμη και μέσα στις πόλεις, εντυπωσιάζοντάς μας από την Άνοιξη μέχρι και το Καλοκαίρι με τις θαυμάσιες μελωδίες τους.
Εάν θέλεις, άκουσε στο ακόλουθο σύντομο βίντεο το κελάηδημα του Κότσυφα σήμερα το πρωί στον κήπο μας μέσα στην Ερέτρια:


Το κελάηδημά τους είναι υπέροχο, δυνατό, σύνθετο και θυμίζει κάπως το κελάηδημα του Αηδονιού!


Φωτογραφία (2018 Ιούνιος, Γερμανία): ένα αρσενικό Κοτσύφι ή Κότσυφας, από την αρχαία Ελληνική ονομασία Κόσσυφος, (οι αρσενικοί Κότσυφες είναι μαύρου χρώματος) μέσα στον χώρο ενός κάμπινγκ στην Karlsruhe στην Γερμανία. Ακριβώς δίπλα μας και χωρίς κανέναν φόβο μπροστά στους θαμώνες του κάμπινγκ μαζεύει γαιοσκώληκες, γυμνοσάλιαγκες και έντομα, για να ταΐσει τα μικρά στην φωλιά του.


Φωτογραφία (2018 Ιούνιος, Γερμανία): ένας θηλυκός Κότσυφας (τα θηλυκά είναι μάλλον καφέ χρώματος) στο ίδιο κάμπινγκ ακριβώς δίπλα μας. Μαζεύει και αυτή έντομα για τα μικρά της κοιτάζοντάς μας με εμπιστοσύνη. Ξέρει, ότι εδώ, στον χώρο του κάμπινγκ, κανείς δεν θα την πειράξει.