Sunday 24 May 2020

Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας.

Η 22α Μαΐου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας
Όσο πιο πολλά είδη αυτόχθονων άγριων φυτών και ζώων ζουν γύρω μας, τόσο πιο υγιές είναι το οικοσύστημα γύρω μας.
Έναν σημαντικότατο ρόλο παίζουν τα φυτά. Οι αυτόχθονες ποικιλίες φυτών προσελκύουν έντομα, τα οποία με την σειρά τους προσελκύουν τα πουλιά και άλλα ζώα.
Όλοι μας μπορούμε να βοηθήσουμε την φύση προστατεύοντας τον χώρο, τον οποίο διαθέτουμε: δεν χρησιμοποιούμε βλαβερά χημικά προϊόντα που δηλητηριάζουν την φύση, φυτεύουμε αυτόχθονες ποικιλίες φυτών και αφήνουμε όσο γίνεται τα άγρια μονοετή φυτά να ανθίσουν, να βγάλουν σπόρους και να ξεραθούν, δηλαδή να κάνουν τον κύκλο τους, πριν να τα κόψουμε. Με αυτόν τον τρόπο προσφέρουμε τροφή και καταφύγιο σε πολλά πλάσματα, που στο παρελθόν εκτοπίσθηκαν από τον άνθρωπο και από τον μη-οικολογικό τρόπο ζωής του.


Η μικρή μπλε πεταλούδα Polyommatus Thersites μέχρι και την δεκαετία του 1970 ήταν ένα κοινότατο είδος πεταλούδας της Ελληνικής φύσης. Θυμάμαι εκατοντάδες τέτοιες πεταλούδες να πετούν κάθε Άνοιξη και Καλοκαίρι γύρω από τα ανθισμένα φυτά στην Ερέτρια. 
Στην συνέχεια όμως, χρόνο με τον χρόνο, ο αριθμός τους μειωνόταν, μέχρι που έφθασε στο σημείο να συναντάται πού και πού κάποιο άτομο του είδους αυτού. 
Φωτογραφία (2020 Μάϊος): Μία μικρή μπλε πεταλούδα Polyommatus Thersites επάνω σε μία ανθισμένη Ρίγανη στο οικολογικό κτήμα μας  στην Ερέτρια. Εδώ, χρόνο με τον χρόνο, ο αριθμός τους αυξάνεται και η παρουσία τους ομορφαίνει όλο το τοπίο.