Tuesday 22 November 2022

Όχι άλλη ενέργεια από ορυκτά καύσιμα.

 Από τις 6 έως τις 18 Νοεμβρίου 2022 συνεδρίαζε η COP 27 με θέμα την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, η οποία πλέον θεωρείται Κλιματική Κρίση.
Όσον αφορά την ενέργεια, εδώ και περισσότερα από τριάντα χρόνια επιστήμονες προτείνουν ως μοναδική λύση για την διέξοδο από την Κλιματική Κρίση ο άνθρωπος να παράγει ενέργεια από τις μη ρυπογόνες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ήλιος, αέρας, κύματα κ.ά.) και να σταματήσει να την παράγει με την καύση ορυκτών καύσιμων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο κ.ά.).
Η χρήση ορυκτών καυσίμων έχει αποδειχθεί, ότι είναι επικίνδυνη για την φύση, τα ζώα και τον άνθρωπο τόσο κατά την αναζήτησή τους, όσο κατά την εξόρυξή τους, την μεταφορά τους και κατά την καύση τους.
Πολυάριθμα πετρελαϊκά ατυχήματα που έχουν συμβεί στο παρελθόν σε διάφορα άλλα μέρη του κόσμου σε ανοικτές θάλασσες, εάν συνέβαιναν στο Αιγαίο και γενικά στην Μεσόγειο, η οποία είναι "κλειστή" θάλασσα, θα ήταν καταστροφικά για την θαλάσσια ζωή, για τον τουρισμό, για την οικονομία.
Αλλά αυτό που σοκάρει περισσότερο από όλα και δείχνει πόσο "μαύρο" είναι όλο το σύστημα που υποστήριξε στο παρελθόν (και συνεχίζει να υποστηρίζει) τη διάδοση της χρήσης ορυκτών καυσίμων παγκοσμίως είναι, ότι με την καύση 1 λίτρου βενζίνης παράγονται 2,3 κιλά Διοξειδίου του Άνθρακα! Με 1 λίτρο πετρελαίου παράγονται 2,7 κιλά Διοξειδίου του ΄Ανθρακα! Και το φυσικό αέριο, που μας το παρουσίαζαν ως πιο "καθαρό" για το περιβάλλον, παράγει μεν λιγότερο Διοξείδιο του Άνθρακα σε σχέση με το πετρέλαιο και τη βενζίνη, αλλά και πάλι πολύ! Διότι η καύση κάθε λίτρου φυσικού αερίου παράγει 1,5 κιλά Διοξειδίου του Άνθρακα!
Και εάν σκεφθούμε, ότι στον πλανήτη μας κατοικούν πλέον 8 δισ. άνθρωποι, που όλοι καταναλώνουν ενέργεια και προϊόντα που παράγονται με συμβατική ενέργεια (από ορυκτά καύσιμα), τότε καταλήγουμε στο αυτονόητο συμπέρασμα, ότι εάν παραμείνουμε στα συμβατικά καύσιμα, θα βουτήξουμε στον γκρεμό και θα τραβήξουμε μαζί μας όλα τα υπόλοιπα πλάσματα, την φύση και την ζωή στον πλανήτη, τα οποία ήταν αμέτοχα στην πρόκληση όλης αυτής της ζημίας.
Παρά ταύτα η Ελλάδα έδωσε το "πράσινο" φως στον κολοσσό του πετρελαίου EXXON MOBIL να ψάξει για ορυκτά καύσιμα στο Ιόνιο και στο Αιγαίο....
Εάν θέλεις περισσότερες πληροφορίες, κάνε "κλικ" στην ακόλουθη φωτογραφία και επισκέψου την ιστοσελίδα Save the Greek Seas:


Φωτογραφία (2015, Λευκάδα): Η εξόρυξη ορυκτών καυσίμων στο Ιόνιο και στο Αιγαίο πέλαγος απειλεί την θαλάσσια ζωή.