Wednesday 4 January 2023

Το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής ....

 Πριν από μερικούς μήνες το κανάλι ARD της Γερμανικής τηλεόρασης έδειξε ακόμη ένα ντοκυμαντέρ με θέμα το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής. 
Ο ρεπόρτερ Michel Abdollahi εμφανίζεται σε απόσπασμα του ντοκυμαντέρ Planet ohne Affen (Πλανήτης χωρίς Πιθήκους) να εντοπίζει έναν ζωολογικό κήπο με πιθήκους στην ταράτσα ενός εμπορικού κέντρου στην Ταϋλάνδη. Τα δύστυχα ζώα ζουν σε άθλιες συνθήκες, μέσα στην μελαγχολία και την απόγνωση. Ανάμεσα στα είδη των πιθήκων κρατείται αιχμάλωτος και ένας πίθηκος Bonobo, ο οποίος μοιάζει με Χιμπατζή, είναι όμως μικρότερο είδος και κινδυνεύει με εξαφάνιση.
Ο ρεπόρτερ αρχίζει μία προσπάθεια απελευθέρωσης του πιθήκου, μιλά με τους υπεύθυνους, επισκέπτεται ακόμη και ένα συνέδριο της Convention on International Trade in Endagered Species of Wild Fauna and Flora - CITES (Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων ειδών Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας), αλλά το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό. Οι υπεύθυνοι ισχυρίζονται, ότι ο πίθηκος βρίσκεται στο κλουβί περίπου τριάντα χρόνια (πριν οι Νόμοι για την προστασία της άγριας ζωής να γίνουν τόσο αυστηροί), αλλά εξετάσεις που έγιναν στο ζώο απέδειξαν, ότι είναι νεαρότερος από ό,τι ισχυρίζονται οι αρμόδιοι. Παρά ταύτα ο δημοσιογράφος αντιμετωπίζει ένα αδιάφορο για την άγρια ζωή Πολιτικό σύστημα.
Πρόκειται για μία θλιβερή ιστορία, που ελπίζουμε, ότι μελλοντικά, με την επέμβαση διεθνών οργανώσεων, θα έχει αίσιο τέλος και ότι ο Bonobo, αλλά και όλα τα άλλα αιχμάλωτα ζώα θα αφεθούν ελεύθερα σε καταφύγια άγριας ζωής, στα οποία θα ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους αξιοπρεπώς, όπως τους αξίζει! 
Εάν θέλεις, κάνε "κλικ" στην ακόλουθη φωτογραφία και δες το σχετικό απόσπασμα από το ντοκυμαντέρ Planet ohne Affen. 


Εάν θέλεις να δεις ολόκληρο το ντοκυμαντέρ "Planet ohne Affen", κάνε "κλικ" εδώ.

Υ.σ.: Στην ανωτέρω φωτογραφία (2018, Μάρτιος / Νότιος Αφρική) απεικονίζεται μία μητέρα πίθηκος με τα δύο μικρά της δίπλα στην σκηνή μας στο κάμπινγκ του Εθνικού Πάρκου Μαρακέλε στη Νότιο Αφρική. Τα ζώα εκεί είναι ελεύθερα και πολύ φιλικά με τον άνθρωπο.