Friday 14 July 2023

Η πολύτιμη και όμορφη Λιβελούλα

 Ο άνθρωπος γενικώς φοβάται τα έντομα. Ιδιαίτερα στο παρελθόν,  επειδή δεν υπήρχαν πληροφορίες για την βιοποικιλότητα και για τα είδη των εντόμων που ζουν γύρω μας, πολλοί άνθρωποι με τον φόβο "μήπως και με τσιμπήσει", σκότωναν "προληπτικά" ό,τι έντομο και εάν έβρισκαν στο σπίτι τους, στον κήπο τους, ή ακόμη και στην φύση, στο κάμπινγκ κ.λπ. 
Σήμερα, ευτυχώς, αυτό τείνει να αλλάξει. Η ευαισθητοποίηση όλο και περισσότερων ανθρώπων για την φύση και για τα ζώα, "αγκαλιάζει" πλέον και τα έντομα. 


Το παράδειγμα της Λιβελούλας.
Υπάρχουν χιλιάδες είδη Λιβελούλας με διάφορα, συχνά πολύ εντυπωσιακά, χρώματα! Πρόκειται για τα γνωστά "Ελικοπτεράκια". 
Οι Λιβελούλες υπάρχουν εδώ και εκατομμύρια χρόνια και ζουν σχεδόν σε όλα τα μέρη του κόσμου, συνήθως εκεί όπου υπάρχουν νερά, όπως λίμνες, βάλτοι, ποτάμια, ή και σε λιμνούλες κήπων. 


Κάποια είδη Λιβελούλας μοιάζουν με αφύσικα μεγάλα κουνούπια και γι΄ αυτό πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν μέχρι σήμερα να τις σκοτώνουν. Αυτό είναι λάθος! 
Οι Λιβελούλες όχι απλώς ΔΕΝ τσιμπάνε, αλλά είναι ένας φυσικός εχθρός των κουνουπιών. Οι προνύμφες τους ζουν για δύο περίπου χρόνια μέσα στο νερό, πριν μεταμορφωθούν και πετάξουν. Μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια οι προνύμφες της Λιβελούλας τρέφονται με τις προνύμφες των κουνουπιών!
Φωτογραφίες (2020 Μάϊος / Ερέτρια): δύο από τα είδη Λιβελούλας, που ζουν στην λιμνούλα του κήπου μας.