Tuesday 18 July 2023

Βγάζουμε μπολάκια με νερό για όλα τα ζώα

 Είναι καλοκαίρι και σε όλον τον κόσμο λόγω της Κλιματικής Κρίσης έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα και θερμοκρασίες ρεκόρ. Στην Ελλάδα αναμένεται τις επόμενες ημέρες το θερμόμετρο να φθάσει τους 44ο βαθμούς Κελσίου!
Η φύση και τα ζώα είναι τα πρώτα θύματα, που υποφέρουν ιδιαίτερα σε περιόδους ξηρασίας.
Μπορούμε όλοι μας να τα βοηθήσουμε βγάζοντας μπολ με νερό για όλα τα ζώα στον δρόμο, στον κήπο μας, στο κτήμα μας και στο μπαλκόνι μας για τα πουλιά. 


Φωτογραφία (2018 / Ερέτρια): μία Τσίχλα πίνει νερό σε ένα από τα κουπάκια με νερό, τα οποία έχουμε τοποθετήσει στον κήπο μας. 
Προσοχή: τοποθετούμε τα κουπάκια με νερό για πουλιά σε ψηλά σημεία, όπου δεν φθάνουν οι γάτες.
Ιδανικά για πουλιά είναι και τα μπαλκόνια σπιτιών εντός ή εκτός των πόλεων. 


Φωτογραφία (2016, Ιούλιος / Ερέτρια): Χελώνα πίνει νερό από ένα από τα κουπάκια με νερό, τα οποία είναι τοποθετημένα κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου σε διάφορα σημεία κατά μήκος του οικολογικού μας κτήματος στην Ερέτρια. 
Σημείωση: Όταν είδαμε την Χελώνα, ήταν ακίνητη με το πρόσωπό της βουτηγμένο μέσα στο νερό (γι΄ αυτό είναι βρεγμένο) και αρχικά νομίζαμε, ότι είχε πνιγεί. Όταν την πλησιάσαμε, έβγαλε το κεφάλι από το νερό και συνειδητοποιήσαμε, ότι απλώς δροσιζόταν βρέχοντας το πρόσωπό της, όπως ακριβώς κάνουμε και εμείς οι άνθρωποι, όταν ζεσταινόμαστε. 


Φωτογραφία: δεκάδες Μυρμήγκια πίνουν νερό το ένα δίπλα στο άλλο σχηματίζοντας ένα "στεφάνι" γύρω - γύρω από το νερό. Και τα έντομα διψούν.


Σημειώσεις: είναι πολύ σημαντικό μέσα στα κουπάκια να τοποθετούμε μικρά κλωνάρια, έτσι ώστε, αν κάποια ζωάκια γλιστρήσουν μέσα στο νερό, να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν ως "σκάλα" για να βγουν, γιατί αλλιώς κινδυνεύουν να πνιγούν.   
Επίσης, είναι καλό να προσθέτουμε στο νερό λίγες σταγόνες ξίδι, διότι λειτουργεί ως αντιπαρασιτικό για τα ζώα που πίνουν νερό.