Friday 2 October 2015

Πανέμορφη φθινοπωρινή φύση!

     Κάθε εποχή του χρόνου η φύση χαρίζει αδιάκοπα απολαυστικές εικόνες. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε εμείς, είναι να μάθουμε να παρατηρούμε και να εκτιμούμε τις ομορφιές αυτές.
     Έτσι, εάν κάποιο Σαββατοκύριακο βρεθείς με σκηνή, ή με τροχόσπιτο σε κάποιο κάμπινγκ, δεν αποκλείεται να έχεις απρόσκλητους ευχάριστους επισκέπτες, όπως είναι τα δύο σκιουράκια της φωτογραφίας σε κάμπινγκ της περιοχής  του Λιμένος Λιτόχωρου κάτω από τον Όλυμπο:


     Αυτήν την εποχή αρχίζουν να εμφανίζονται διάφορα είδη μανιταριών, τα οποία αποτελούν στολίδι της φθινοπωρινής φύσης:


     Ανεβαίνοντας στον Όλυμπο αξίζει να επισκεφθείς το Κέντρο Ενημέρωσης του Εθνικού Δρυμού του Ολύμπου. Οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών κινδυνεύουν να κλείσουν έως το τέλος του χρόνου. Αυτό θα αποτελούσε άλλο ένα κτύπημα για την ελληνική φύση, θα άφηνε πολλούς άνεργους και θα αποτελούσε ντροπή για την Ελλάδα! Εάν θέλεις, κάνε "κλικ" στην ακόλουθη εικόνα και διάβασε σχετικό άρθρο στην ιστοσελίδα Ελληνική Φύση του Συλλόγου Εργαζομένων στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών: 


     Όσο και εάν μας φαίνεται απίστευτο, η πανίδα του Ολύμπου δεν έχει καταγραφεί!! Παρ΄όλο που κατοικούν σε αυτόν σπάνια είδη ζώων, όπως είναι η πανέμορφη μαυροκίτρινη σαλαμάνδρα:


     Το παλαιό Μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου πριν από τα Πριόνια στον Όλυμπο αναστηλώνεται τα τελευταία χρόνια και επάνω σε ένα μέρος των ερειπίων του ήδη στέκεται το αναπαλαιωμένο Μοναστήρι και πάλι μεγαλοπρεπές και πανέμορφο:


     Και λίγα μέτρα κάτω από το Μοναστήρι ρέει στο φαράγγι ο ποταμός Ενιππέας, ο οποίος εκβάλλει στην θάλασσα λίγο βορειότερα από την παραλία Λιμήν Λιτόχωρου. Παράλληλα στον ποταμό Ενιππέα περνά και το Διεθνές Ορειβατικό Μονοπάτι Ε4, το οποίο ξεκινά από την Ισπανία, περνάει από την Γαλλία, την Ελβετία, την Γερμανία, την Αυστρία, την Ουγγαρία, την Ρουμανία, την Βουλγαρία, την Ελλάδα και καταλήγει στην Κύπρο! Εάν θέλεις, κάνε "κλικ" στην ακόλουθη εικόνα και δες τον χάρτη με όλα τα Ευρωπαϊκά Μονοπάτια Μεγάλων Αποστάσεων Ε: