Friday, 26 April 2019

Καλή Ανάσταση, χωρίς βία!

Καλή Ανάσταση με χαρά, ευτυχία, με πολλή διασκέδαση και με σεβασμό προς τους συνανθρώπους μας και προς κάθε μορφή ζωής!
Μπορούμε να διασκεδάσουμε χωρίς ζωοθυσίες! Δεν είναι απαραίτητο την γιορτή της Αγάπης να την πλημμυρίζουμε στο αίμα αθώων πλασμάτων.


Φωτογραφία (2018 Ιούνιος): αυτός ο Αγρολαγός περιφερόταν ανενόχλητος κάθε πρωί ανάμεσα στα τροχόσπιτα, στα βαν και στις σκηνές, σε ένα κάμπινγκ στο Kulmbach στην Γερμανία, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά, πως όταν ο άνθρωπος είναι φιλικός προς τα ζώα, τότε κερδίζει την εμπιστοσύνη τους και απολαμβάνει την όμορφη παρουσία τους!

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηχορύπανσης.

Ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηχορύπανσης έχει καθιερωθεί η τελευταία Τετάρτη του Απριλίου. Εφέτος ήταν στις 25 Απριλίου.
Η φύση προσφέρει υπέροχους ήχους, όπως ο αέρας, το θρόισμα των φύλλων, ο κυματισμός της θάλασσας, το ζουζούνισμα των εντόμων που πετούν στα άνθη των λουλουδιών, το υπέροχο κελάηδισμα των πουλιών, ο ήχος των ψαριών όταν πηδούν και ξαναβουτάνε μέσα στο νερό και την νύχτα τα αηδόνια, οι κουκουβάγιες και πολλά άλλα νυκτόβια πουλιά! Αυτοί και πολλοί άλλοι ήχοι της φύσης προσφέρουν ηρεμία, γαλήνη, ψυχική υγεία στον άνθρωπο και ιδιαίτερα όταν τους ακούμε σε συνδυασμό με την εικόνα και την μυρωδιά της φύσης!
Ο άνθρωπος απερίσκεπτα απομάκρυνε αυτούς τους υπέροχους ήχους και τους αντικατέστησε με θορύβους ενοχλητικούς, οι οποίοι είναι αναπόφευκτοι μέχρι ενός σημείου, όπως στην βιομηχανία, ή στους αυτοκινητόδρομους.
Όταν όμως κάποιος προκαλεί θόρυβο επίτηδες, μόνον και μόνον για να διασκεδάσει ο ίδιος αδιαφορώντας για όλους τους υπόλοιπους συνανθρώπους του, όπως είναι σπασμένες εξατμίσεις αυτοκινήτων ή μηχανών, τουφεκιές από όπλα, αποκρουστικά δυνατή μουσική κ.ά., τότε ο άνθρωπος αυτός μάλλον βρήκε λάθος τρόπο για να διασκεδάσει ή για να αυτοπροβληθεί.
Διότι: αδιαφορεί για το ότι μπορεί να ταράζει έναν ηλικιωμένο, άρρωστο άνθρωπο που χρειάζεται μέσα στον πόνο του ηρεμία. Αδιαφορεί για το ότι μπορεί να ταράζει κάποιο μωρό παιδί, που μόλις κατάφεραν οι γονείς του να το αποκοιμίσουν. Αδιαφορεί για το ότι μπορεί να ταράζει τον ύπνο κάποιου κουρασμένου από νυκτερινή βάρδια ανθρώπου. Αδιαφορεί για το ότι μπορεί να ενοχλεί μαθητές, που εκείνη την ώρα προσπαθούν να συγκεντρωθούν στο διάβασμα. Αδιαφορεί για το ότι απλώς υπάρχουν συνάνθρωποι γύρω του, που δεν αντέχουν την φασαρία. Και φυσικά αδιαφορεί για το ότι αφανίζει τελείως τους λιγοστούς εναπομείναντες υπέροχους ήχους της φύσης. 


Φωτογραφία: Απρίλιος 2015 στον Άγιο Νικόλαο στην Μάνη. Ταλαιπωρημένη πινακίδα ενάντια στην ηχορύπανση, την οποία τοποθέτησαν προφανώς κάτοικοι της περιοχής, που δεινοπάθησαν από κάποιους "φασαριόζους"....

Xylocopa virginica στην Ερέτρια.

Τα έντομα στο παρελθόν κυνηγήθηκαν ανελέητα από τον άνθρωπο. Τα εντομοκτόνα στην συμβατική γεωργία, αλλά και στους κήπους και στα σπίτια, σχεδόν τα εξαφάνισαν.
Σήμερα, γίνονται προσπάθειες να προστατευθούν οι βιότοποι των εντόμων, έτσι ώστε αυτά τα μικρά, αλλά απαραίτητα για την ισορροπία της φύσης πλάσματα να επιστρέψουν στην φύση, στα χωράφια, στα πάρκα των πόλεων και στους κήπους. 
Ο καθένας από εμάς μπορεί να βοηθήσει. Άφησε τα φυτά και τα αγριολούλουδα στο χωράφι σου, στον κήπο σου ή στο μπαλκόνι σου να ανθίσουν και να κάνουν τον κύκλο τους. Έτσι θα βοηθήσεις τα έντομα να βρουν γύρη και να επιβιώσουν.
Ανάμεσα στην μεγάλη ποικιλία εντόμων που επισκέπτονται τα φυτά στον κήπο μας στην Ερέτρια είναι και η μεγάλη Μέλισσα Xylocopa Virginica. 


Πρόκειται για ένα όμορφο είδος Μέλισσας, το οποίο προέρχεται από τις Ανατολικές Πολιτείες της Αμερικής και τον Καναδά. Με λίγα λόγια είναι μετανάστης και το όνομά της από την Ελληνική λέξη Ξυλοκόπος (Xylocopa) προφανώς της δόθηκε επειδή φτιάχνει την φωλιά της μέσα σε παλαιά ξύλα, κορμούς, καλάμια κ.λ.π. 


Παγκόσμια Ημέρα κατά των Πειραμάτων επάνω σε Ζώα.

Η 24η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Πειραμάτων επάνω σε Ζώα και όπως κάθε χρόνο οι Φιλοζωικές Οργανώσεις διοργανώνουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στα φρικτά βασανιστήρια που γίνονται επάνω σε ζώα πίσω από τις κλειστές πόρτες κάποιων εργαστηρίων.
Χρόνο με τον χρόνο και υπό την πίεση των φιλόζωων με διαμαρτυρίες και επιστολές διαμαρτυρίας προς κάθε υπεύθυνο, όλο και περισσότερες εταιρείες καλλυντικών, σχολές ιατρικής και φαρμακευτικής κ.λ.π. σταματούν τα πειράματα επάνω σε ζώα.
Ευθύνη όμως φέρει και ο κάθε καταναλωτής. Δεν αγοράζουμε προϊόντα από εταιρείες που κάνουν πειράματα επάνω σε ζώα. Ιδιαίτερα σε καλλυντικά και σε καθαριστικά είναι εύκολο να τα αποφύγουμε, όταν επάνω στο προϊόν υπάρχει το σήμα με το κουνελάκι, ή αναγράφεται η πρόταση "Not tested on animals". Επίσης, χωρίς πειράματα επάνω σε ζώα πρέπει να είναι και όλα τα προϊόντα που αναγράφεται η λέξη "vegan", διότι vegan ουσιαστικά σημαίνει "χωρίς την εκμετάλλευση των ζώων".
Λέμε "όχι" στα πειράματα επάνω σε ζώα, ενώ λέμε "ναι" στις εναλλακτικές μεθόδους, όπως καλλιέργειες οργάνων, καλλιέργειες ιστών, επιδημιολογικές μελέτες κ.λ.π. τις οποίες προτείνουν εδώ και δεκαετίες οι Φιλοζωικές Οργανώσεις και η "Επιτροπή Ιατρών για Υπεύθυνη Ιατρική (PCRM)"!
Εάν θέλεις, κάνε "κλικ" στην ακόλουθη φωτογραφία και ενημερώσου για τις θέσεις και την δράση στην ιστοσελίδα της Οργάνωσης  "Επιτροπή Ιατρών για Υπεύθυνη Ιατρική (PCRM)"


Tuesday, 23 April 2019

Ο Αβλεφαρος (Ablepharus).

Ο Αβλέφαρος είναι ένα κοινό ζώο της Ελληνικής φύσης. Μοιάζει με μικρό φιδάκι, ενώ είναι ένα είδος Σαύρας. Είναι λεπτός, με χρώμα σκούρο καφέ, γυαλιστερό. Τα πόδια του είναι μικρά και μόλις που φαίνονται! Επίσης δεν έχει βλέφαρα. Εξ' ου και το όνομά του: Αβλέφαρος.
Του αρέσει να λιάζεται στον ήλιο, αλλά όχι όταν είναι πολύ καυτός. Είναι συνήθως δειλός και όταν τον πλησιάσεις, κρύβεται. Εάν όμως συνηθίσει στην ανθρώπινη παρουσία, αρχίζει να σε εμπιστεύεται και σε αφήνει να τον πλησιάσεις. 
Από τότε που περιφράξαμε το κτήμα στον Μαλακώντα και ο χώρος προστατεύεται από διάφορες ανθρώπινες παρεμβάσεις, όπως η υπερβόσκηση που ισοπεδώνει τα πάντα, χρόνο με τον χρόνο εμφανίζονται όλο και περισσότεροι Αλέφαροι. Είναι πολύ συμπαθητικοί και η παρουσία τους ομορφαίνει και ζωντανεύει το τοπίο!


22 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα της Γης.

Ο πλανήτης Γη είναι πανέμορφος! Είναι ο μόνος που γνωρίζουμε, ότι κατοικείται από ζωντανούς οργανισμούς. Πλανάται μέσα σε ένα απέραντο σύμπαν και εμείς μαζί με όλα τα άλλα είδη που τον κατοικούν, είμαστε απλώς περαστικοί συνεπιβάτες, που έχουν την τεράστια τύχη να γεννηθούν και να τον γνωρίσουν!
Η 22. Απριλίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα της Γης. Εμείς οι άνθρωποι, όλοι ενωμένοι οφείλουμε σε καθημερινή βάση να προστατεύουμε αυτήν την Γη.
Τα συνθήματά μας είναι: Όχι στο μίσος! Όχι στην βία! Ναι σε μία ανθρώπινη κοινωνία που στηρίζεται στον σεβασμό προς κάθε μορφή ζωής γύρω της!


Friday, 19 April 2019

Ανοιξιάτικες εικόνες στην Ερέτρια.

Εφέτος η Άνοιξη είναι φυσιολογική, με αρκετές βροχές και το αποτέλεσμα είναι αισθητό: παντού ανθίζει η φύση. 
Στην ακόλουθη φωτογραφία φαίνονται δύο Κορυδαλλοί μέσα σε ένα ανθισμένο λιβάδι από άγριες Καλέντουλες στην Ερέτρια.


Στην Ερέτρια ανθίζουν αυτήν την εποχή και τα πανέμορφα Αλμυρίκια (Tamarix).


Το Αλμυρίκι είναι αυτοφυές φυτό της Ελληνικής φύσης, που αγαπά το υφάλμυρο νερό και γι΄αυτό είναι πολύ ανθεκτικό και ιδανικό για φύτευση σε παραλίες και γενικά κοντά στην θάλασσα. 
Στην ακόλουθη φωτογραφία φαίνεται ένα ανθισμένο Αλμυρίκι στην παραλία της Ερέτριας, πίσω του ένα όμορφο Βούρλο και κάτω στην άμμο ανθισμένες μωβ Βιολέτες της αμμουδιάς. Στο βάθος φαίνεται το νησί της Αγίας Τριάδος και πιο πίσω το Ασπρονήσι.


Τα πανέμορφα άνθη του Αλμυρικιού, κυρίως κατά τις μεσημβρινές ώρες προσελκύουν πολλά έντομα και προ πάντων μέλισσες. Μερικές φορές είναι τόσο πολλές, που βουίζει όλο το δένδρο. 


Μαθαίνοντας να απολαμβάνουμε την ομορφιά που προσφέρει η φύση, η ζωή μας γίνεται πιο ωραία!

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ψαρέματος.

Το τέταρτο Σάββατο του Μαρτίου (εφέτος ήταν στις 30 Μαρτίου 2019) έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ψαρέματος.
Η υπεραλίευση των θαλασσών είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, που συνεχίζει μέχρι σήμερα να υποτιμάται από πολλούς πολίτες και Πολιτικούς.
Το πρόβλημα της υπεραλίευσης των θαλασσών δεν είναι μόνον πανελλαδικό, αλλά παγκόσμιο.
Ο άνθρωπος αλιεύει σχεδόν τα πάντα, αδειάζοντας τις θάλασσες και καταδικάζοντας σε ασιτεία διάφορα είδη μεγαλύτερων ψαριών, θηλαστικών ή θαλασσοπουλιών.
Ένα από τα αμέτρητα πλέον παραδείγματα ζώων που υποφέρουν από την υπεραλίευση των θαλασσών, είναι οι συμπαθέστατοι Πιγκουίνοι στην παραλία Bettys Bay στην Νότιο Αφρική. Εκεί, από την δεκαετία του 1980 δημιουργήθηκε ένα Προστατευόμενο Πάρκο, που συμπεριλαμβάνει ένα κομμάτι ξηράς και θάλασσας, με σκοπό να επιστρέψουν οι Πιγκουίνοι, τους οποίους είχαν εξαφανίσει στο παρελθόν οι άνθρωποι.


Όμως ακόμη και εδώ, η εικόνα που συναντήσαμε, δεν ήταν και τόσο ευχάριστη, όσο πιστεύαμε.
Παρά το γεγονός, ότι μπροστά από την παραλία Bettys Bay απλώνεται ο Ατλαντικός Ωκεανός, οι πιγκουίνοι δεν βρίσκουν τροφή, λόγω της υπεραλίευσης των θαλασσών από τον άνθρωπο. 


Αποτέλεσμα είναι οι Πιγκουίνοι να αναγκάζονται να διανύουν όλο και περισσότερα χιλιόμετρα για να βρουν τροφή. Έτσι, χάνουν πολλή ενέργεια στον δρόμο, εκτίθενται σε όλο και μεγαλύτερους κινδύνους και τα καταφέρνουν δύσκολα. Ιδιαίτερα τα μικρά τους. 
Εάν θέλεις περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ψαρέματος, κάνε "κλικ" στην ακόλουθη φωτογραφία και επισκέψου την ιστοσελίδα της Οργάνωσης End of Fishing World Day: 



Sunday, 7 April 2019

Ντοκυμαντέρ "Rechte der Tiere" (= Δικαιώματα των Ζώων).

Την Πέμπτη 4 Απριλίου 2019 στο Αυστριακό κανάλι SAT 3 προβλήθηκε άλλο ένα πολύ δυνατό ντοκυμαντέρ με θέμα "Τα Δικαιώματα των Ζώων". 
Ο Δημοσιογράφος Scobel και αξιόλογοι καλεσμένοι του μιλούν ευθέως για την άδικη συμπεριφορά του ανθρώπου απέναντι στα ζώα.
Όλοι γνωρίζουν, ότι τα ζώα στην βιομηχανία κρέατος υποφέρουν και όλοι γνωρίζουν, ότι τα ζώα μέσα στα σφαγεία θανατώνονται βάναυσα. Παρά ταύτα η πλειοψηφία των ανθρώπων αδιαφορεί. Και σε αυτό το σημείο τίθεται ένα τεράστιο θέμα ηθικής.
Eάν γνωρίζεις Γερμανικά και σε ενδιαφέρει το θέμα, κάνε "κλικ" στην ακόλουθη φωτογραφία και δες το ντοκυμαντέρ "Rechte der Tiere" στην ιστοσελίδα του καναλιού SAT 3:



Tuesday, 2 April 2019

Απρίλιος: η επιστροφή των Τσαλαπετεινών.

Κάθε Άνοιξη, μαζί με όλα τα άλλα είδη πουλιών, επιστρέφουν και οι Τσαλαπετεινοί στην φωλιά τους, για να δημιουργήσουν νέα οικογένεια. 


Η φωλιά των Τσαλαπετεινών της φωτογραφίας κατοικείται εδώ και περίπου δέκα χρόνια σε γειτονικό σπίτι στην Ερέτρια από ζευγάρι Τσαλαπετεινών, το οποίο κάθε χρόνο γεννάει τα μικρά του, τα μεγαλώνει, τους μαθαίνει να πετάνε και να αυτοσυντηρούνται και προς το Φθινόπωρο η φωλιά αδειάζει έως την επόμενη Άνοιξη. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν κάθε χρόνο συνεχίζει να έρχεται το ίδιο ζευγάρι, ή εάν έρχεται κάποιο από τα παιδιά του, για να δημιουργήσει την δική του οικογένεια. Όπως και να έχει, σου προκαλεί μεγάλο δέος και θαυμασμό να τα παρακολουθείς στον ατελείωτο αγώνα για επιβίωση!