Friday 26 April 2019

Xylocopa virginica στην Ερέτρια.

Τα έντομα στο παρελθόν κυνηγήθηκαν ανελέητα από τον άνθρωπο. Τα εντομοκτόνα στην συμβατική γεωργία, αλλά και στους κήπους και στα σπίτια, σχεδόν τα εξαφάνισαν.
Σήμερα, γίνονται προσπάθειες να προστατευθούν οι βιότοποι των εντόμων, έτσι ώστε αυτά τα μικρά, αλλά απαραίτητα για την ισορροπία της φύσης πλάσματα να επιστρέψουν στην φύση, στα χωράφια, στα πάρκα των πόλεων και στους κήπους. 
Ο καθένας από εμάς μπορεί να βοηθήσει. Άφησε τα φυτά και τα αγριολούλουδα στο χωράφι σου, στον κήπο σου ή στο μπαλκόνι σου να ανθίσουν και να κάνουν τον κύκλο τους. Έτσι θα βοηθήσεις τα έντομα να βρουν γύρη και να επιβιώσουν.
Ανάμεσα στην μεγάλη ποικιλία εντόμων που επισκέπτονται τα φυτά στον κήπο μας στην Ερέτρια είναι και η μεγάλη Μέλισσα Xylocopa Virginica. 


Πρόκειται για ένα όμορφο είδος Μέλισσας, το οποίο προέρχεται από τις Ανατολικές Πολιτείες της Αμερικής και τον Καναδά. Με λίγα λόγια είναι μετανάστης και το όνομά της από την Ελληνική λέξη Ξυλοκόπος (Xylocopa) προφανώς της δόθηκε επειδή φτιάχνει την φωλιά της μέσα σε παλαιά ξύλα, κορμούς, καλάμια κ.λ.π.