Friday 26 April 2019

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηχορύπανσης.

Ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηχορύπανσης έχει καθιερωθεί η τελευταία Τετάρτη του Απριλίου. Εφέτος ήταν στις 25 Απριλίου.
Η φύση προσφέρει υπέροχους ήχους, όπως ο αέρας, το θρόισμα των φύλλων, ο κυματισμός της θάλασσας, το ζουζούνισμα των εντόμων που πετούν στα άνθη των λουλουδιών, το υπέροχο κελάηδισμα των πουλιών, ο ήχος των ψαριών όταν πηδούν και ξαναβουτάνε μέσα στο νερό και την νύχτα τα αηδόνια, οι κουκουβάγιες και πολλά άλλα νυκτόβια πουλιά! Αυτοί και πολλοί άλλοι ήχοι της φύσης προσφέρουν ηρεμία, γαλήνη, ψυχική υγεία στον άνθρωπο και ιδιαίτερα όταν τους ακούμε σε συνδυασμό με την εικόνα και την μυρωδιά της φύσης!
Ο άνθρωπος απερίσκεπτα απομάκρυνε αυτούς τους υπέροχους ήχους και τους αντικατέστησε με θορύβους ενοχλητικούς, οι οποίοι είναι αναπόφευκτοι μέχρι ενός σημείου, όπως στην βιομηχανία, ή στους αυτοκινητόδρομους.
Όταν όμως κάποιος προκαλεί θόρυβο επίτηδες, μόνον και μόνον για να διασκεδάσει ο ίδιος αδιαφορώντας για όλους τους υπόλοιπους συνανθρώπους του, όπως είναι σπασμένες εξατμίσεις αυτοκινήτων ή μηχανών, τουφεκιές από όπλα, αποκρουστικά δυνατή μουσική κ.ά., τότε ο άνθρωπος αυτός μάλλον βρήκε λάθος τρόπο για να διασκεδάσει ή για να αυτοπροβληθεί.
Διότι: αδιαφορεί για το ότι μπορεί να ταράζει έναν ηλικιωμένο, άρρωστο άνθρωπο που χρειάζεται μέσα στον πόνο του ηρεμία. Αδιαφορεί για το ότι μπορεί να ταράζει κάποιο μωρό παιδί, που μόλις κατάφεραν οι γονείς του να το αποκοιμίσουν. Αδιαφορεί για το ότι μπορεί να ταράζει τον ύπνο κάποιου κουρασμένου από νυκτερινή βάρδια ανθρώπου. Αδιαφορεί για το ότι μπορεί να ενοχλεί μαθητές, που εκείνη την ώρα προσπαθούν να συγκεντρωθούν στο διάβασμα. Αδιαφορεί για το ότι απλώς υπάρχουν συνάνθρωποι γύρω του, που δεν αντέχουν την φασαρία. Και φυσικά αδιαφορεί για το ότι αφανίζει τελείως τους λιγοστούς εναπομείναντες υπέροχους ήχους της φύσης. 


Φωτογραφία: Απρίλιος 2015 στον Άγιο Νικόλαο στην Μάνη. Ταλαιπωρημένη πινακίδα ενάντια στην ηχορύπανση, την οποία τοποθέτησαν προφανώς κάτοικοι της περιοχής, που δεινοπάθησαν από κάποιους "φασαριόζους"....