Monday 17 June 2019

8 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών.

Η 8η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών (World Ocean Day).
Η θάλασσα μέχρι και την δεκαετία του 1970 ήταν γεμάτη με ζωή, χρώματα, ποικιλία ψαριών, Αστερίων, Καβουριών, Κοχυλιών, ενώ θυμόμαστε και τους Ιππόκαμπους μέσα στα λιβάδια της Ποσειδωνίας (τότε τα λέγαμε φύκια) και ακόμη και κοπάδια Δελφινιών να κολυμπούν στα νερά της Ερέτριας μπροστά στο Νησάκι της Αγίας Τριάδας.
Οι θάλασσες του κόσμου ήταν γεμάτες ζωή και ποικιλία, υπέροχα ζώα της θάλασσας, αλλά ο άνθρωπος τα κυνήγησε, τα ψάρεψε και τα έφαγε όλα, μεταμορφώνοντας τις θάλασσες μέσα σε λίγες δεκαετίες σε νεκρούς, γκρι βυθούς.
Αυτό το Καλοκαίρι πλησίασε την θάλασσα με σεβασμό προς κάθε μορφή ζωής. Φόρεσε την μάσκα και απλώς παρατήρησε τα λιγοστά είδη ψαριών που έχουν απομείνει και παρατηρώντας τα θα διαπιστώσεις, ότι όταν τα πλησιάζεις εσύ με φιλικές διαθέσεις, θα αρχίσουν να σε πλησιάζουν και να σε παρατηρούν και αυτά με περιέργεια στην αρχή και με εμπιστοσύνη στην συνέχεια. Επίσης, θα διαπιστώσεις, ότι είναι πολύ μεγαλύτερη η χαρά και η απόλαυση να τα παρατηρείς ζωντανά, παρά να τα σκοτώσεις και να τα φας μέσα σε λίγα λεπτά.


Φωτογραφία: μία ωραία Ζαργάνα, που με την παρουσία της ομορφαίνει όλον τον βυθό. Φαντάσου την ίδια φωτογραφία χωρίς την Ζαργάνα. Θα ήταν ένας νεκρός, άδειος βυθός.