Η 17η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας.
Η αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού, η καταστροφή των δασών, η καύση ορυκτών καυσίμων και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν ως συνέπεια την πρόκληση του Φαινομένου του Θερμοκηπίου, της Κλιματικής Αλλαγής σήμερα, της Ερημοποίησης κ.λ.π.
Υπάρχει όμως και ένα άλλο σοβαρότατο αίτιο, που συμβάλλει σημαντικά στην Ερημοποίηση πολλών περιοχών, το οποίο δεν αναφέρεται ακόμη αρκετά από τους υπεύθυνους, από Πολιτικούς, από τα Μ.Μ.Ε., ακόμη και από τις οικολογικές οργανώσεις: η υπερβόσκηση της Γης από την κτηνοτροφία λόγω της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων από τον άνθρωπο.
Φωτογραφία: Νήσος Κάλυμνος - Ιούλιος 2016.
Δυστυχώς, πολλά από τα Ελληνικά νησιά έχουν μετατραπεί σε ξερονήσια. Έρχεται το Καλοκαίρι και σε πολλές περιοχές δεν υπάρχει ένα δενδράκι, για να ξεκουραστείς στον ίσκιο του. Τα περισσότερα Ελληνικά νησιά κάποτε ήταν γεμάτα με δάση ή θαμνώδεις περιοχές. Οι πυρκαϊές κατέκαψαν κατά καιρούς τα δάση και η χρήση των καμμένων εκτάσεων για την κτηνοτροφία, έχει ως συνέπεια τα δάση να μην μπορούν να συνέλθουν από τις πυρκαϊές. Και πώς να συνέλθουν, όταν κάθε φορά που κάποιο νέο φυτό, ή κάποιο νέο βλαστάρι προσπαθεί να φυτρώσει, περνάνε τα κοπάδια ζώων κτηνοτροφίας πάντα από τα ίδια σημεία και τα ισοπεδώνουν;
Φωτογραφία: Νήσος Κάλυμνος - Ιούλιος 2016. Δένδρα (συγκεκριμένα Χαρουπιές) περιφραγμένα με σκληρό σύρμα στην άκρη του δρόμου, ώστε να μην κινδυνεύουν από τα ζώα κτηνοτροφίας.
Και ξεκαθαρίζουμε για ακόμη μία φορά το εξής: Εμείς οι φυτοφάγοι ΔΕΝ "πολεμάμε" τους μικρούς κτηνοτρόφους! Για την επέκταση της κτηνοτροφίας σχεδόν παντού ΔΕΝ φταίνε οι κτηνοτρόφοι! Οι κτηνοτρόφοι συνήθως είναι άνθρωποι που δουλεύουν σκληρά, συνήθως έχουν κληρονομήσει το επάγγελμά τους από τους γονείς τους και είναι δεσμευμένοι με την κτηνοτροφία, διότι δεν έχουν μάθει κάποιο άλλο επάγγελμα στην ζωή τους. Σήμερα οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι προτρέπουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν και μελλοντικά να φύγουν από την κτηνοτροφία, γιατί επιθυμούν ένα λιγότερο σκληρό επάγγελμα και μία πιο άνετη ζωή για τα παιδιά τους.
Αιτία της υπερβόσκησης της Γης λοιπόν ΔΕΝ είναι οι κτηνοτρόφοι, αλλά ο κάθε καταναλωτής. Διότι ο καταναλωτής καθορίζει την αγορά!
Φωτογραφία: Νότιος Αφρική - Μάρτιος 2018. Ατελείωτες εκτάσεις που χρησιμοποιούνται ως βοσκότοποι για τις αγελάδες. Παντού στον κόσμο απλώνεται η Κτηνοτροφία, εξολοθρεύοντας όλα τα άγρια ζώα. Σκοτώνουν τα μεν σαρκοφάγα ζώα, διότι τα θεωρούν απειλή για τα εκτρεφόμενα ζώα, τα δε φυτοφάγα άγρια ζώα τα σκοτώνουν, διότι τα θεωρούν ανταγωνιστές της τροφής των εκτρεφόμενων ζώων. Με λίγα λόγια, τα σκοτώνουν όλα!.....
Η στροφή των ανθρώπων προς μία φυτική διατροφή θα έχει ως αποτέλεσμα, ένα μεγάλο μέρος των εκτάσεων που χρησιμοποιούνται σήμερα για την κτηνοτροφία, να μπορέσει να ξαναγίνει δάσος. Ένα τμήμα μόνον αυτών των τεράστιων εκτάσεων θα ήταν αρκετό για την καλλιέργεια φυτών προς κατανάλωση του ανθρώπου.
Φωτογραφία: Νότιος Αφρική - Μάρτιος 2018. Έντονο φαινόμενο της διάβρωσης του εδάφους μετά από βροχή.
Στις περιοχές που χρησιμοποιούνται χρόνια ως βοσκότοποι είναι φυσικό να υπάρχει έντονο το φαινόμενο της διάβρωσης του εδάφους. Με το να μην μπορούν να φυτρώσουν θάμνοι και δένδρα που κρατάνε με τις ρίζες τους το έδαφος, το έδαφος υποχωρεί, όταν βρέχει.